«Μαύρο» πεντάμηνο με 8.863 νεκρούς – Kαμπανάκι για το φρένο στους εμβολιασμούς

μαύρο-πεντάμηνο-με-8-863-νεκρούς-kαμπαν-1275846

«Ο ιός κυκλοφορεί και σε μεγάλο ποσοστό. Έχουμε γύρω στις 18.000 κρούσματα μεσοσταθμικά την ημέρα. Είναι πολλές οι ημέρες, περίπου 12, που είναι σταθεροποιημένα εκεί», τόνισε σήμερα (11/2) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Τους τελευταίους πέντε μήνες, στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους 8.863 συνάνθρωποί μας από Covid-19. Τον Οκτώβριο 1.110, τον Νοέμβριο 1.178, τον Δεκέμβριο 2.633, τον Ιανουάριο 2.710 και μέσα στον Φεβρουάριο, δηλαδή μέσα σε μόλις 10 ημέρες, ο κορονοϊός έχει σκοτώσει άλλα 1.232 άτομα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι σημερινοί δείκτες της επιδημίας αναμένεται να συντηρήσουν την ανησυχία των υγειονομικών αρχών. Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πέραν των 19.154 νέων μολύνσεων, ανακοίνωσε τα ακόλουθα, όσον αφορά στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες».

«Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.507 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 516 (62.0% άνδρες)».

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 396 (76.74%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 120 (23.26%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.122 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 493 (ημερήσια μεταβολή +11.79%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 443 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Προσοχή, δεν είναι σταθεροποίηση – Απειλή από την μείωση των εμβολιασμών

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε αναλυτικά ότι δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν η σημερινή εικόνα, με βάση τα επιδημιολογικά μεγέθη. Όπως εξήγησε, παραμένει «το στοίχημα του εμβολιασμού των ενηλίκων, αφορά το εμβολιαστικό έλλειμμα της τάξης του 22% του πληθυσμού της χώρας, που θα μπορούσε να κάνει τρεις δόσεις και δεν τις έχει κάνει ακόμη. Αυτό είναι το βασικό στοίχημα στη χώρα αυτή τη στιγμή, για την διασπορά και τους ψηλούς σκληρούς δείκτες».

Στο 22% του πληθυσμού το έλλειμμα

«Μιλάμε για πολύ χαμηλούς ρυθμούς χορήγησης τρίτης δόσης, αν αυτοί καταλήξουν στο μηδέν, τα πράγματα είναι πολύπλοκα», προειδοποίησε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του emvolio.gov.gr, ο μέσος ρυθμός εμβολιασμών με τρίτη δόση το τελευταίο δεκαήμερο ήταν 22.600 ημερησίως, όταν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ήταν 28.000 και τα πρώτα δύο δεκαήμερα του έτους ήταν 49.000 και 53.000.

«Ο ιός κυκλοφορεί και σε μεγάλο ποσοστό», συνέχισε, «έχουμε γύρω στις 18.000 κρούσματα μεσοσταθμικά την ημέρα. Είναι πολλές οι ημέρες, περίπου 12, που είναι σταθεροποιημένα εκεί. Αυτό δεν είναι σταθεροποίηση, είναι δυναμική ισορροπία, μια ισορροπία ανάμεσα στον ρυθμό εμβολιασμού με τρίτη δόση (που είναι χαμηλός) και στον ρυθμό με τον οποίο χάνεται η ανοσία από αυτούς που είτε είχαν κάνει δύο δόσεις ή είχαν νοσήσει παλιότερα. Αυτό το στοίχημα το κερδίζουμε μόνο αν εμβολιαστούμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος».

Οι χορηγήσεις 3ης δόσης έπεσαν στο μισό σε 1,5 μήνα

«Τον Μάρτιο, έστω με τον ρυθμό εμβολιασμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μπορούμε να είμαστε πολύ καλά (όπως διευκρίνισε, αυτό σημαίνει υποχώρηση των κρουσμάτων στα 1.000 και χαμηλότερα τον Απρίλιο). Αλλά πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά, δεν είναι σταθερά. Αν ο ρυθμός εμβολιασμού χαμηλώσει παραπάνω, τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα».

Αυξάνονται την ίδια ώρα όσοι χάνουν την ανοσία του βασικού εμβολιασμού

Και όπως ξεκαθάρισε, ο ρυθμός των εμβολιασμών «δεν πρόκειται να μείνει ως έχει. Είναι λάθος να σχεδιάζουμε με όρους σταθερότητας, δεν υπάρχει στην Ιστορία και στη ζωή μας, ποτέ […] πρέπει να καταλάβουμε σαν κοινωνία ότι είναι στο χέρι μας να έχουμε ένα καλό Πάσχα».

Aιχμές Λινού: «Δεν υπάρχει πληροφόρηση ότι ο ιός παραμένει εδώ»

«Ακόμα και τώρα που χαλαρώνουν τα μέτρα, δεν υπάρχει παράλληλα η πληροφόρηση ότι ο ιός παραμένει εδώ. Πρέπει να αναιρέσουμε ή να ακυρώσουμε κάποια μέτρα για να συντηρηθεί η Οικονομία της χώρας και να λύσουμε άλλα προβλήματα, αλλά δεν γίνεται πλήρως κατανοητό ότι οι άνθρωποι να συνεχίσουν να τηρούν ορισμένα μέτρα που δεν έχουν κόστος».

Αυτό τόνισε η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χρήση μάσκας, στην τήρηση ασφαλών αποστάσεων και στην αποφυγή κλειστών χώρων.

«Θέτουμε σε κίνδυνο τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών»

«Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί ένα χάσμα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Στην προσπάθεια να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού να εμβολιαστεί δίνουμε προνόμια στους εμβολιασμένους τα οποία όμως τους θέτουν σε κίνδυνο. Και μολύνονται και μολύνουν, αλλά παρόλα αυτά τους επιτρέπουμε στην εστίαση και στη διασκέδαση να έχουμε πληρότητα 100%. Θα μπορούσε να είναι 70% η πληρότητα και να επιμένουμε να υπάρχει φυσικός αερισμός των χώρων. Και ας τρώγαμε με το παλτό μας, δεν χάλασε ο κόσμος», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό δεν γίνεται, δίνουμε αυτό το προνόμιο στους εμβολιασμένους, θέτουμε τους ίδιους σε κίνδυνο και θέτουμε σε κίνδυνο για παράδειγμα τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, για τα οποία δεν υπάρχει εμβόλιο», εξήγησε. Για το Πάσχα, η κυρία Λινού είπε ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, καθώς θα είναι καλός ο καιρός.

Επισήμανε ότι με σαφείς οδηγίες για τον ασφαλή τρόπο που θα ταξιδέψουμε και με «μια σύνεση» για να κινούμαστε στην ύπαιθρο με αποστάσεις, η πιθανότητα να νοσήσουμε θα είναι μικρή. «Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν μειωθεί τα κρούσματα δεν θα είμαστε στα σημερινά επίπεδα. Οπότε σε περιοχές που είναι μικρότερη η διασπορά της νόσου θα μπορούμε να πάμε, αλλά με τη σύνεση να γιορτάσουμε έξω και όχι να βρεθούμε σε κλειστούς χώρους όλοι μαζί», υπογράμμισε.

Λάθος το μήνυμα της κυβέρνησης για τη μετάλλαξη Όμικρον

«Είναι πολύ κρίμα να χάνουμε τόσους πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμα και νεότερους και παιδιά. Είναι ένας πόνος αυτός που πληγώνει την πατρίδα μας. Πρέπει να καταλάβουμε από την άλλη ότι υπάρχουν και πάρα πολλά κρούσματα. Είναι πολλοί αυτοί που νοσούν, πολλαπλάσιοι σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας. Στο πρώτο κύμα είχαμε πάει καλά με αυστηρά μέτρα προστασίας και λιγότερα κρούσματα. Τώρα έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος. Επιπλέον, είτε λόγω κόπωσης των πολιτών είτε λόγω προσπάθειας της Πολιτείας να διορθώσει τις οικονομικές συνέπειες και τις δυσκολίες με την αύξηση των τιμών, έχουμε μια δύσκολη ισορροπία», δήλωσε.

«Και οι άνθρωποι κουράστηκαν και δεν τηρούν τόσο πολύ τα μέτρα και η Πολιτεία δεν επιβάλλει τόσο αυστηρά μέτρα. Επίσης έχει περάσει το μήνυμα ότι είναι ηπιότερη η παραλλαγή Όμικρον, άρα δεν κινδυνεύουμε. Και αυτό δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένο», σημείωσε.

Πρέπει να υπάρξει πολύ σοβαρότερο κίνημα αλληλεγγύης

Σύμφωνα με την ίδια, και η Όμικρον προκαλεί θανάτους και σοβαρή νόσηση, κάτι που αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες. Υπενθύμισε ότι πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν το ενδεχόμενο η νόσος να ήταν ηπιότερη κυρίως λόγω των εμβολιασμών. «Οπότε τώρα είμαστε σε ένα δίλημμα. Οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας επιμένουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε μέτρα προστασίας παράλληλα με την ενθάρρυνση και την ενίσχυση των εμβολιασμών, οι δε κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα. Τα χαλαρώνουν γιατί προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από την Οικονομία», πρόσθεσε.

«Ο ΠΟΥ τονίζει ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρξει πολύ σοβαρότερο κίνημα αλληλεγγύης, χρειάζονται περίπου 28 δισεκατομμύρια από τις μεγάλες και πλούσιες χώρες να βάλουν δηλαδή βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ελεγχθεί παγκόσμια η πανδημία. Διαφορετικά δεν θα το καταφέρουμε. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που παραμένουν οι σκληροί δείκτες», επισήμανε η κυρία Λινού.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook