Ματωμένες κάλπες στην Τουρκία: Τέσσερις νεκροί, 62 τραυματίες

ματωμένες-κάλπες-στην-τουρκία-τέσσερ-837090

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που βάφτηκαν με αίμα.

Η ψηφοφορία, που χαρακτηρίζεται «δημοψήφισμα» από Μέσα όπως η Deutsche Welle, ολοκληρώθηκε στις 17:00 ώρα Ελλάδας με το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει λόγο για 4 νεκρούς και 62 τραυματίες σε διάφορα περιστατικά βίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το σοβαρότερο επεισόδιο καταγράφηκε στην περιοχή της Μαλάτειας, όπου έχασαν τις ζωές τους από πυροβολισμοί δυο άνθρωποι.

Όπως αναφέρει το BBC πρόκειται για πατέρα και γιο, εκλογικοί αντιπρόσωποι του συντηρητικού, μουσουλμανικού κόμματος Saadet (Κόμμα της Ευτυχίας).

Αστυνομική βία

Επεισόδιο με τουλάχιστον 9 τραυματίες σημειώθηκε και σε ένα εκλογικό κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Να σημειωθεί ότι σε αρκετούς λογαριασμούς στα social media γίνεται λόγος για αστυνομική βία, συλλήψεις και επιθέσεις από υποστηρικτές του AKP (του κόμματος του προέδρου Ερντογάν) κατά Κούρδων.

To φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατήγγειλε επίσης ότι το Σάββατο, παραμονή των εκλογών, η τουρκική αστυνομία προέβη σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις μελών του κόμματος, ενώ απελάθηκαν διεθνείς παρατηρητές.

Την καταγγελία του HDP επιβεβαιώνουν και ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι όσοι προσήχθησαν και τελούν υπό κράτηση δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν ή να παραστούν ως εκλογικοί αντιπρόσωποι και παρατηρητές.

Στην Κωνσταντινούπολη ψήφισε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε ένα εκλογικό κέντρο που λειτουργεί σε ένα σχολείο, στη συνοικία Ουσκουντάρ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εκλογική διαδικασία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «όπως πληροφορούμαι, διεξάγεται ομαλά».

Παρά ταύτα, καταδίκασε το αιματηρό επεισόδιο στο εκλογικό κέντρο της Μαλάτειας, δηλώνοντας ότι η είδηση τον αναστάτωσε και πως δεν πρέπει να συμβαίνουν αυτές οι συμπλοκές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook