Ματωμένα… μεροκάματα στην Κρήτη – Πόσοι «έφυγαν» εν ώρα εργασίας

ματωμένα-μεροκάματα-στην-κρήτη-πό-1597760

Ραγδαία αύξηση παρουσίασαν τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα σε όλη την Κρήτη κατά τη διάρκεια του 2022.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα αρκετοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που έχασαν την ζωή τους στις επιχειρήσεις που δούλευαν.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς «στην Κρήτη έχουμε περίπου 14 δυστυχήματα ενώ στο Ηράκλειο θρηνήσαμε 4 νεκρούς».

Μάλιστα, η αύξηση είναι ραγδαία σε κάποιους κλάδους, όπως στον τομέα του τουρισμού και του κατασκευαστικού κλάδου. Αντίθετα, υπάρχει μία μείωση στα ατυχήματα που σημειώθηκαν στον χώρο των delivery καθώς όπως τονίζει ο κ. Βοργιάς «τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα έχουν διορθωθεί κατά πολύ».

Η εντατικοποίηση της δουλειάς έφερε τα ατυχήματα

Ένας από τους κυριότερους λόγους της αύξησης των ατυχημάτων στον εργασιακό τομέα είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς.

«Μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας δημιουργήθηκαν φέτος πολλά προβλήματα ακόμα και στον τομέα των εργατικών ατυχημάτων. Τα ξενοδοχεία δούλεψαν με πληρότητες μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες χρονιές ενώ το προσωπικό ήταν μειωμένο κατά 25%. Αν υπήρχαν περισσότεροι εργαζόμενοι θα είχαν αποφευχθεί αρκετά ατυχήματα. Υπήρχαν βέβαια και περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν πολλές ελλείψεις μέτρων ασφαλείας και υγιεινής που είχε σαν συνέπεια ακόμα και τον θάνατο κάποιων εργαζομένων», τόνισε σχετικά ο κ. Βοργιάς.

Η κουλτούρα πρέπει να αλλάξει

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρόκληση ατυχημάτων είναι πως δεν υπάρχει η σωστή κουλτούρα τόσο από τους εργαζόμενους όσο από τους εργοδότες.

«Πρέπει να μας γίνει κουλτούρα η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής. Ο ίδιος ο εργαζόμενος πρέπει να καταλάβει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας ασφαλείς μετά το μεροκάματο. Δεν χρειάζεται να παίρνουν ρίσκα. Εμείς έχουμε δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους να προχωρήσουν ακόμα και σε ανώνυμες καταγγελίες, προκειμένου να μην στοχοποιηθούν», τόνισε σχετικά ο κ. Βοργιάς ενώ παράλληλα επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

«Φέτος υπήρξαν έλεγχοι στοχευμένα. Δυστυχώς όμως δεν φτάνουν, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ελέγχους που γίνονται αλλά δεν φταίνε και οι άνθρωποι. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας παραμένει υποστελεχωμένο. Ουσιαστικά δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Πολλά αδήλωτα εργατικά ατυχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά δεν δηλώνονται γιατί απλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει.

«Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος, τα μη δηλωθέντα εργατικά και ειδικά στον χώρο των τροχαίων ατυχημάτων. Εκεί τα περισσότερα είναι εργατικά ατυχήματα και δεν το γνωρίζουν πολλές φορές ούτε οι εργαζόμενοι», αναφέρει ο κ. Βοργιάς και παράλληλα εξηγεί τι είναι το εργατικό ατύχημα:

«Εργατικό ατύχημα είναι το ατύχημα που θα συμβεί σε έναν εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της εργασίας του όπως επίσης κατά τη διαδρομή πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας στο σπίτι του, αρκεί να έχει ακολουθήσει την συνήθη διαδρομή. Είναι σημαντικό να το ξέρουμε αυτό γιατί σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος αν κάποιος πάθει μία αναπηρία του δικαιολογεί αναπηρική σύνταξη ενώ παράλληλα σε οποιοδήποτε τραυματισμό υπάρχει κάλυψη για όσο χρειαστεί».

Τα σημαντικότερα εργατικά δυστυχήματα του 2022

21 Φεβρουαρίου: Νεκρός εργαζόμενος σε απορριμματοφόρο

52χρονος άνδρας πέφτει και τραυματίζεται σοβαρά από απορριμματοφόρο που κινούνταν σε δρόμο των Χανίων. Ο ίδιος μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου τελικά αφήνει την τελευταία του πνοή 19 ημέρες μετά.

26 Απριλίου: Έπεσε από σκαλωσιά και σκοτώθηκε

51χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι όταν έπεσε από ύψος 5 μέτρων καθώς προσπαθούσε να τοποθετήσει σκαλωσιά για εργασίες συντήρησης σε ξενοδοχείο της Σταλίδας.

13 Ιουνίου: Τον καταπλάκωσε τοίχος

51χρονος έχασε άδικα την ζωή του όταν κατά τη διάρκεια εργασιών σε κτίριο έπεσε ένας τοίχος και τον καταπλάκωσε στη Νιπιδιτό του δήμου Μινώα Πεδιάδος.

17 Ιουνίου: Οδηγός νταλίκας βρήκε τραγικό θάνατο στον ΒΟΑΚ

Ένας 45χρονος οδηγός νταλίκας βρήκε τραγικό θάνατο στον ΒΟΑΚ όταν αποκοιμήθηκε στο τιμόνι με αποτέλεσμα η νταλίκα να εκτραπεί και να ανατραπεί.

26 Αυγούστου: Εξερράγη σωλήνας και τον σκότωσε

45χρονος άνδρας πέφτει νεκρός σε εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ όταν κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αντλία μηχανήματος, ένας σωλήνας βάρους 100 κιλών εκρήγνυται και τον χτυπάει.

21 Δεκεμβρίου: 39χρονος έπεσε στο… κενό

39χρονος τεχνίτης συστημάτων τηλεόρασης έπεσε από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου όταν έφτιαξε μία κεραία στο Ρέθυμνο.

Τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην Κρήτη

2 Φεβρουαρίου: Εργατικό ατύχημα σε εργολαβία του ΟΑΚ

73χρονος παρασύρθηκε από όχημα την ώρα που εκτελούσε εργασίες σε εργολαβία του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο.

25 Φεβρουαρίου: Ατύχημα σε οικοδομή στο Ρέθυμνο

40χρονος έπεσε από τρία μέτρα ύψος όταν εκτελούσε εργασίες σε οικοδομή στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου με αποτέλεσμα να του καρφώσει ένα σίδερο στο γόνατο.

27 Απριλίου: Σοβαρό ατύχημα με σκαπτικό μηχάνημα

62χρονος είχε σοβαρό ατύχημα με σκαπτικό μηχάνημα στον Άγιο Νικόλαο με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του.

10 Μαΐου: Έκρηξη στην ΒΙΠΕ

62χρονος τραυματίστηκε μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε καζάνι ατμόυ σε εργοστάσιο της ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

3 Ιουνίου: Ακρωτηριάστηκε άνδρας στην ΒΙΠΕ

46χρονος υπέστη ακρωτηριασμό δύο δακτύλων την ώρα που εργαζόταν σε επιχείρηση επίπλων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου.

20 Ιουνίου: 61χρονος έπεσε από ξενοδοχείο

61χρονος έπεσε από τρία μέτρα ύψος την ώρα που εργαζόταν σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο στον Πετρέ Ρεθύμνου.

20 Ιουνίου: Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης

58χρονος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης σε κτίσμα στην ευρύτερη περιοχής της Βόνης.

25 Ιουνίου: Έπεσε από βυτιοφόρο

Εργαζόμενος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να ανέβει σε βυτιοφόρο όχημα στις Μαλάδες.

1 Οκτωβρίου: Υπάλληλος οδικής βοήθειας παρασύρθηκε από όχημα

30χονος υπάλληλος οδικής βοήθειας, την ώρα που πήγε να παραλάβει ένα όχημα από την περιοχή του ΤΕΙ Ηρακλείου, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και τραυματίστηκε.

9 Δεκεμβρίου: Σοβαρό ατύχημα για εργαζόμενο σε απορριμματοφόρο

56χρονος εργαζόμενος στον τομέα της καθαριότητας γλίστρησε από το παταράκι του απορριμματοφόρο και έπεσε στα Χανιά με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι.

14 Δεκεμβρίου: Τραυματίστηκε διασώστρια του ΕΚΑΒ

Διασώστρια του ΕΚΑΒ την ώρα που ανέβαινε τις σκάλες σπιτιού ασθενή στο Ηράκλειο γλίστρησε κι έπεσε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι.

cretapost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook