Μαθητές με όπλο και μαχαίρι σε σχολείο της Κρήτης – Τα «χωριά» καταγωγής η αιτία της παρεξήγησης

μαθητές-με-όπλο-και-μαχαίρι-σε-σχολείο-952694

Σε δίκη παραπέμφθηκαν τελικά οι δύο ανήλικοι, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στο άκρως ασυνήθιστο περιστατικό που σημειώθηκε προχθές σε σχολείο της Μεσαράς, όπου ένας 15χρονος έδειξε ένα πιστόλι ρέπλικα, που έφερε μαζί του, σε άλλον μαθητή, ο οποίος φέρεται να τον προκαλούσε το προηγούμενο διάστημα.

Τόσο ο 15χρονος μαθητής του ΕΠΑ.Λ. Μοιρών, όσο και ο έτερος μαθητής, ηλικίας 17 ετών, παρουσιάστηκαν χθες ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα, στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου. Οι δύο ανήλικοι έδωσαν εξηγήσεις ενώπιον των διωκτικών Αρχών και τελικά ο εισαγγελέας άσκησε σε αμφότερους ποινικές διώξεις.

Ειδικότερα, σε βάρος του 15χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παράνομη οπλοφορία και απειλή κατ’ εξακολούθηση. Στον 17χρονο, πάντως, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη κατοχή μαχαιριούΌπως έγινε χθες γνωστό, ο 17χρονος νεαρός συνελήφθη – και αυτός – από την ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια ερευνών που έλαβαν χώρα προχθές έξω από το ΕΠΑ.Λ. Μοιρών. Συγκεκριμένα, στην κατοχή του νεαρού βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 17χρονος φέρεται ως το άτομο που βοήθησε τον 15χρονο να κρύψει το πιστόλι ρέπλικα σε χωράφι έξω από το σχολείο.

Τελικά και οι δύο νεαροί παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το αρμόδιο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου. Η δικάσιμος ορίστηκε για τις 21 Απριλίου του 2020.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις που παραχώρησε χθες ο συνήγορος υπεράσπισης του 15χρονου μαθητή, κ. Ζαχαρίας Λιπαράκης, έκανε λόγο για ατυχές περιστατικό, το οποίο, πάντως, δεν προκάλεσε φόβο σε κανέναν, ούτε στον ίδιο τον μαθητή, η οικογένεια του οποίου κατήγγειλε το συμβάν.

Ο κ. Λιπαράκης μετέφερε μάλιστα τη λύπη τού 15χρονου και της οικογένειάς του για το επίμαχο συμβάν. Ωστόσο, τόνισε ότι ο νεαρός υποστηρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα είχε δεχτεί προκλήσεις από τον άλλο μαθητή. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο του 15χρονου, η όλη παρεξήγησε φαίνεται ότι ξεκίνησε με αφορμή τα “χωριά” καταγωγής των δύο ανηλίκων.

«Προφανώς κι έχουμε πέσει από τα σύννεφα. Δεν περίμενα από τον μικρό να κάνει κάτι τέτοιο», ανέφερε αρχικά ο κ. Λιπαράκης, ο οποίος επισήμανε ότι «ο μικρός, στο πλαίσιο της “εφηβικής τρέλας” και χωρίς να έχει κατανοήσει ακριβώς τι θα μπορούσε να συμβεί, έκανε αυτό που έκανε, προκειμένου να απαλλαγεί ο ίδιος από τις προκλήσεις του άλλου παιδιού. Έκανε μια κίνηση και του έδειξε απλά το όπλο. Τίποτα άλλο».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Λιπαράκη, ο 15χρονος τού εξήγησε ότι το άλλο παιδί πήρε το όλο συμβάν στην πλάκα. Όπως δήλωσε ο δικηγόρος, το άλλο παιδί «γέλασε και του είπε “με αυτό θα με απειλήσεις;”».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον συνήγορο, ο 15χρονος του είπε ότι «υπήρχαν θέματα με τα “χωριά”». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι ο 15χρονος «είναι ένα εξαιρετικό παιδί, ένας καλός μαθητής, από καλή οικογένεια. Αυτό που υποστηρίζει το παιδί είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες ήταν θύμα προκλήσεων από έναν συμμαθητή του, ο οποίος είναι και πιο μεγαλόσωμος και λίγο πιο επιθετικός».

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στο ΕΠΑ.Λ. Μοιρών μετέβησαν χθες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι βοήθησαν τους μαθητές να διαχειριστούν το προχθεσινό περιστατικό.

Σοφια Ζαχαράκη: «Κανένας συμβιβασμός με την ασφάλεια των μαθητών»

Στο μεταξύ, το ασυνήθιστο περιστατικό που έλαβε χώρα προχθές στη Μεσαρά, εκτός από την τοπική κοινωνία, θορύβησε και το υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη από το Ηράκλειο, όπου βρέθηκε χθες.

«Όταν μιλάμε για τον σχολικό χώρο και για την ασφάλεια των παιδιών, δεν κάνουμε κανένα συμβιβασμό», δήλωσε αρχικά η κ. Ζαχαράκη. «Θα είμαστε αυστηροί», τόνισε η κ. Ζαχαράκη, η οποία συμπλήρωσε ότι το σχολείο κινήθηκε άμεσα και έπραξε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

«Η Αστυνομία και πλέον η Δικαιοσύνη θα κάνουν το έργο τους με όλη την αυστηρότητα που απαιτείται, ελπίζω. Δε σχολιάζω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως με ενδιαφέρει τα παιδιά να είναι προστατευμένα και να γίνονται με προσεχτικό τρόπο οι εφημερίες», δήλωσε ακόμη η υφυπουργός Παιδείας.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον διάλογο με τα παιδιά. Να ξέρετε ότι το υπουργείο θα αγγίξει τα ζητήματα προστασίας των παιδιών, τα ζητήματα βίας που έχουμε δει και τα ζητήματα εξαρτήσεων. Οι προκλήσεις είναι πολλές και νομίζω ότι ο ρόλος μας είναι εκεί. Να δημιουργήσουμε μια ασπίδα, ώστε τα παιδιά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με δύναμη και αντίσταση», δήλωσε, κλείνοντας, η κ. Ζαχαράκη.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook