Μαθητές από δύο σχολεία της Κρήτης ένωσαν τις φωνές τους με παιδιά από τον υπόλοιπο κόσμο για την ειρήνη

μαθητές-από-δύο-σχολεία-της-κρήτης-ένω-1471556

Το πρόγραμμα «Living Together in Peace – Ζούμε Μαζί Ειρηνικά” που οργανώθηκε από τον εκπαιδευτικό εκδοτικό οίκο Twinkl είχε σκοπό να στρέψει την προσοχή των παιδιών στο έργο και την προσφορά ειρηνιστών ανά τον κόσμο καθώς και στο πώς μπορούμε όλοι μας να ζήσουμε μαζί αρμονικά.

Μεταξύ των σχολείων που συμμετείχαν από την Ελλάδα είναι και δύο σχολεία από την Κρήτη! Αυτά είναι το 13o Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και το 2o Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνας, οι μαθητές των οποίων έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης στα παιδιά που αυτή τη στιγμή έχουν τόσο επηρεαστεί από τον πόλεμο!

Λίγα λόγια για την εκπαιδευτική δράση:

Το εκπαιδευτικό υλικό που συνόδευσε αυτή την καμπάνια ήταν δύο δωρεάν δραστηριότητες στα Αγγλικά (ένα φύλλο εργασίας και μια παρουσίαση) που αποτέλεσαν τον άξονα να της συζήτησης στην τάξη σχετικά με το πως μπορεί να εξασφαλιστεί η ειρήνη στον κόσμο και ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν αυτή διαταράσσεται, ειδικότερα για τα παιδιά.

Η προσοχή των μαθητών στράφηκε στην προσφορά και το έργο σύγχρονων ειρηνιστών αλλά και ανθρώπων από το παρελθόν που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανάδειξη των αξιών της ελευθερίας και την ειρήνης σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, μέσω της ομαδικής συζήτησης στην τάξη (στα Αγγλικά ή τα Ελληνικά) τα παιδιά μπόρεσαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με ανθρώπους που τους εμπνέουν και να εκφράσουν την άποψή τους για το πώς θα μπορούσαμε όλοι μαζί να συνυπάρχουμε ειρηνικά. Έτσι, θέματα τα οποία απασχόλησαν τους μαθητές ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η ειρήνη και η σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Είναι σημαντικό που τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την ειρήνη καθώς όπως εντόπισαν και οι ίδιοι οι μαθητές σε ένα ρητό του Μαχάτμα Γκάντι (Ινδού στοχαστή, ακτιβιστή και πολιτικού):“Εάν θέλουμε να έχουμε πραγματική ειρήνη στον κόσμο, και να κάνουμε έναν πραγματικό πόλεμο στον πόλεμο, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά”.

Ωστόσο, η ειρήνη και ο πόλεμος απασχολούσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα καθώς σύμφωνα με τον Πλάτωνα: “κάθε ειρήνη είναι καλύτερη από κάθε πόλεμο”! Φθάνοντας όμως και στο σήμερα υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Ιάσονας Αποστολόπουλος (διασώστης στη Μεσόγειο) του οποίου το έργο δίνει ένα πολύ σημαντικό και ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης. Ο διασώστης και ακτιβιστής υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις πράξεις του καθώς βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες και όπως έχει πει: “Το μεγαλύτερο βραβείο είναι οι αγκαλιές στο κατάστρωμα, όταν η αλληλεγγύη νικά τη βαρβαρότητα”.

Καθώς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές διδάσκονται και λογοτεχνικά έργα για την Ειρήνη και τον Πόλεμο, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού project της Twinkl, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν το αγαπημένο έργο τους για την ειρήνη, το οποίο στην πλειοψηφία των μαθητών από την Ελλάδα ήταν το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου:

“Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων

είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου

είναι το χαμόγελο της μάνας.

Μονάχα αυτό.

Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη”.

Άλλοι γνωστοί συγγραφείς και ποιητές στους οποίους αναφέρθηκαν οι μαθητές στις παρουσιάσεις τους ήταν ο Ναζίμ Χικμέτ (Τούρκος ποιητής), ο Λάνγκστον Χιουζ (Αμερικάνος ποιητής) καθώς και ο Λέων Τολστόι (Ρώσος συγγραφέας), τον οποίο ο Γκάντι θεωρούσε ως τον μεγαλύτερο απόστολο της μη βίαιης αντίστασης στην εποχή του.

Για να διαβάσετε αναλυτικά τις παρουσιάσεις καθώς και τα συγκινητικά μηνύματα αλληλεγγύης των παιδιών από το Μεξικό, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα, την Ελλάδα, την Αργεντινή και τη Γαλλία μπορείτε ανά πάσα στιγμή να επισκεφθείτε το διαδραστικό χάρτη του προγράμματος «Living Together in Peace – Ζούμε Μαζί Ειρηνικά” στο εκπαιδευτικό blog της Twinkl.

Οι μαθητές μπορούσαν επίσης να συνοδεύσουν τα μηνύματά τους με ένα τραγούδι για την ειρήνη και τώρα τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη προστεθεί σε μια λίστα τραγουδιών στο Spotify που αν θέλετε μπορείτε να ακούσετε κάνοντας κλικ εδώ! Καθώς δεν ήταν όλα τα τραγούδια που πρότειναν οι μαθητές διαθέσιμα στο Spotify, ένας εναλλακτικός τρόπος για να ακούσετε όλα τα τραγούδια είναι να επισκεφθείτε τον διαδραστικό χάρτη του προγράμματος! Σας ενθαρρύνουμε επίσης να επισκεφθείτε την παρουσίαση του 129ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, καθώς οι μαθητές του έχουν συνθέσει και τραγουδήσει το δικό τους τραγούδι για την ειρήνη!

Ωστόσο, αυτό το έργο εκτείνεται πέρα ​​από την τάξη καθώς το πιο σημαντικό μέρος αυτής της δραστηριότητας είναι να σταλούν αυτά τα μηνύματα Ελπίδας και Αλληλεγγύης στα παιδιά που τα έχουν ανάγκη για να τους δώσουν κουράγιο και δύναμη. Για να γίνει αυτό, ο εκπαιδευτικό οίκος Twinkl απευθύνεται σε οργανισμούς για να διασφαλίσει ότι αυτά τα μηνύματα θα φτάσουν στους παραλήπτες τους. Μεταξύ των οργανισμών που θα παρουσιάσουν την εκπαιδευτική δράση «Living Together in Peace» και θα βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν την πρωτοβουλία είναι ο οργανισμός Kids Rights που «απαιτεί η παγκόσμια προσοχή να στραφεί στα δικαιώματα των παιδιών».

Εάν ενδιαφέρεστε να μοιραστείτε αυτά τα μηνύματα με οργανισμούς, εθελοντικές ομάδες ή φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν παιδιά και νέους να αντιμετωπίσουν το τραύμα του πολέμου, μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα μηνύματα σε μια παρουσίαση παρουσίασης στο Blog της Twinkl και να επικοινωνήσετε με το φορέα διοργάνωσης στο: [email protected].

Εξάλλου είναι τα μικρά πράγματα που κάνουμε όλοι τα οποία συμβάλλουν στο να αλλάξουν λίγο τα πράγματα προς το καλύτερο για τους συνανθρώπους μας, λίγο λίγο τη φορά!

Για τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που ενδιαφέρονται να προσθέσουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον διαδραστικό χάρτη, η επεξεργάσιμη παρουσίαση διατίθεται ακόμα ΔΩΡΕΑΝ για όσους επιθυμούν να επεξεργαστούν αυτή τη δραστηριότητα με τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάτι που θα πρέπει κάθε στιγμή να βρίσκεται στο μυαλό όλων όσων θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την δράση είναι η ανωνυμία των παιδιών. Επομένως, αντί να χρησιμοποιούνται τα πλήρη ονόματα των παιδιών, η Twinkl ενθαρρύνει πάντα να μοιράζονται τα παιδιά μόνο το μικρό τους όνομα.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook