Μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μητρικού θηλασμού για εγκύους στο Κέντρο Υγείας Χανίων

μαθήματα-ανώδυνου-τοκετού-και-μητρικ-1311679

Κείμενό τους, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικού Θηλασμού έδωσαν στη δημοσιότητα οι μαίες του Κέντρου Υγείας Χανίων, Ευφροσύνη Κοτσιφάκη ,Κατερίνα  Ξοκώνη Αικατερίνη, Ευαγγελία Δουμένη.

Το 1992 η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε τον εοτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού θηλασμού από την 1εως τις 7 Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα γιορτάζεται κάθε χρόνο από την 1 έως τις 7 Νοεμβρίου, αρχής γενομένης από το 1996.

Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού προωθείται σε παγκόσμιο επίπεδο από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), από τη UNICEF και από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Μητρικό Θηλασμό (WABA),και αποτελεί ευκαιρία ανάδειξης των ζωτικής σημασίας πλεονεκτημάτων του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα του.

Ο μητρικός θηλασμός παραμένει σταθερή αξία μέσα στα χρόνια, γιατί είναι η ολοκλήρωση του κύκλου της αναπαραγωγής και αποτελεί δικαίωμα κάθε νεογέννητου αφού είναι ανά τους αιώνες αναπόσπαστη διαδικασία της επιβίωσής του, καθιστώντας σαφές, ότι ο θηλασμός ουσιαστικά είναι ένα από τα πρώτα και σημαντικότερα βήματα στην ανθρώπινη ζωή

Σχεδόν αμέσως μόλις έρθει στον κόσμο το νεογέννητο, ζητάει να καλυφθεί η πρώτη και βασική του ανάγκη: η ανάγκη για λήψη τροφής. Ταυτόχρονα όμως με την σίτιση του, καλύπτεται και μια άλλη πρωταρχική του ανάγκη, αυτή της ανθρώπινης ζεστασιάς και επαφής. Έτσι, το τάϊσμα του βρέφους γίνεται κάτι παραπάνω από απλή χορήγηση τροφής: δίνεται στη μητέρα η ευκαιρία να το κρατήσει στην αγκαλιά της, να του μεταδώσει τη στοργή και την αγάπη της, να επικοινωνήσει μαζί του.

Το μητρικό γάλα είναι αδιαμφισβήτητα ένας φυσικός «θησαυρός», που έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι «βάζει θεμέλια» για μια υγιή ζωή. Τα τελευταία χρόνια, η υπεροχή του μητρικού γάλατος έναντι των τεχνητών, αποδεικνύεται συνεχώς με νέα επιστημονικά στοιχεία. Παρ’ όλες τις εντατικές και συνεχιζόμενες προσπάθειες προκειμένου να παρασκευασθεί τεχνητά, γάλα αγελαδινό πανομοιότυπο με το μητρικό, κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα πρακτικά αδύνατο.

Με αφορμή αυτήν την γιορτή εμείς οι μαίες από το Κ.Υ. Χανίων θέλουμε να ενημερώσουμε όλα τα ζευγάρια του νομού μας που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο μια νέα ζωή ,πως στην υγειονομική μας υπηρεσία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παραδίδουμε μαθήματα ανώδυνου τοκετού και μαθήματα θηλασμού ,τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν από κοινού. Σας βεβαιώνουμε πως σχεδόν όλες οι μητέρες μπορούν να θηλάσουν, εφόσον έχουν ακριβή πληροφόρηση και ενημέρωση, ενθάρρυνση και στήριξη από την οικογένειά τους, υποστήριξη και καθοδήγηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνίας γενικότερα.

Ελάτε να σας μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας για την τέχνη του θηλασμό. Πράγματι, δεν αρκεί το φυσικό ένστικτο! Ο θηλασμός είναι τέχνη και όπως κάθε τέχνη, έχει τεχνική, η οποία μαθαίνεται και διδάσκεται πολύ πριν τον τοκετό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook