Μάσκες σε ταξί και πλοία: Πού παραμένει υποχρεωτική – Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

μάσκες-σε-ταξί-και-πλοία-πού-παραμένει-1457070

Στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενη στο θέμα της χρήσης μάσκας, εισηγήθηκε ομόφωνα:

Για τα ταξί: υποχρεωτική μάσκα για οδηγούς και επιβάτες.

Για τα κρουαζιερόπλοια: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και επανέρχεται όταν νοσήσει ποσοστό άνω του 2% των φιλοξενούμενων ή ποσοστό άνω του 4% του πληρώματος εντός μιας εβδομάδας ή αν νοσήσει εντός 48 ωρών ποσοστό άνω του 1% του συνολικού πληθυσμού που βρίσκεται στο πλοίο.

Για τα επιβατηγά πλοία: αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου, παραμένει η υποχρεωτική χρήση στους εσωτερικούς χώρους για όλους, πλήρωμα και επιβάτες.

Για τα φαρμακεία: παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Τι ισχύει για τις μάσκες σε πτήσεις με αεροπλάνο

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοίνωσε ότι, από σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022, έχει αρθεί ο υγειονομικός περιορισμός Covid-19 που προέβλεπε την υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, παραμένει όμως η σύσταση για χρήση της μάσκας όπου κρίνεται απαραίτητο από τους επιβάτες και ιδίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ειδικότερα, από σήμερα και στο εξής όσον αφορά όλες τις αεροπορικές μετακινήσεις εσωτερικού και εξωτερικού (αφίξεις/αναχωρήσεις), υπάρχει μόνο σύσταση για προαιρετική χρήση μάσκας προστασίας σε επιβάτες και εργαζόμενους

στους χώρους προσέλευσης και αναμονής εντός αεροδρομίων, καθώς και κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων.

Υποδείξεις για την αποφυγή συνωστισμού

Για την αποφυγή συνωστισμού στις αεροπορικές μετακινήσεις το επιβατικό κοινό υποχρεούνται να συμμορφώνεται στις υποδείξεις των αστυνομικών αρχών, του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού των αεροδρομίων ή των αεροπορικών εταιρειών που επιφορτίζεται με τα καθήκοντα εποπτείας, διαχείρισης πλήθους και υποβοήθησης των επιβατών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ελεγχόμενη επιβίβαση-αποβίβαση και αναμονή των ταξιδιωτών.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Από σήμερα Τετάρτη (1/6) μπαίνει τέλος στην υποχρεωτικότητα της μάσκας σε κλειστούς χώρους, σχολεία, σούπερ μάρκετ αλλά και αεροπλάνα, υπεραστικά τρένα και λεωφορεία, με κάποιους να παίρνουν βαθιά ανάσα ανακούφισης και κάποιους άλλους να φοβούνται τη θερινή… χαλάρωση των μέτρων.

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Να θυμίσουμε ότι η μάσκα συνεχίζει να είναι υποχρεωτική σε:

  • νοσοκομεία,
  • ιατρεία,
  • οίκους ευγηρίας και
  • σε ΜΜΜ χωρίς αριθμημένη θέση όπως είναι τα λεωφορεία, το μετρό, το τραμ και ο ηλεκτρικός.

Πάντως αντικρουόμενες είναι οι αντιδράσεις για την κατάργηση της μάσκας μέσα στα αεροπλάνα με πολλούς να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να τη βγάλουν μέσα σε ένα χώρο μικρό και κλειστό, γεμάτο κόσμο, που αερίζεται πλημμελώς, όπως είναι η καμπίνα ενός αεροπλάνου.

Τι ισχύει για σχολεία και Πανεπιστήμια

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία-Πανεπιστήμια.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook