«Μας χρέωσαν την κρίση τους, τώρα θα μας χρεώσουν την ανάπτυξή τους» – Συλλαλητήριο Χανιώτικων σωματείων κατά του νέου νομοσχεδίου

μας-χρέωσαν-την-κρίση-τους-τώρα-θα-μας-923477

Την αντίθεσή τους στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκφράζουν τα Χανιώτικα σωματεία.

Συγκεκριμένα τα σωματεία Κατασκευών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Επισιτισμού, Τροφίμων και Ποτών, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Χανίων και Συλλόγου Γυναικών Χανίων, ετοιμάζονται για μεγάλο συλλαλητήριο αύριο, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Νέων Καταστημάτων.

Αναλυτικά:

«Ο “αναπτυξιακός” νόμος που έφερε η κυβέρνηση, δίνει γη και ύδωρ στους «επενδυτές» με παράλληλο τσάκισμα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι φανερή πλέον η επιχείρηση να μπει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, η συλλογική οργάνωση και διεκδίκηση των εργαζομένων.

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

 Το οριστικό ενταφιασμό των κλαδικών συμβάσεων. Για την όποια επέκταση τους προστίθεται και ο όρος να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου”.

 Την ενίσχυση ξανά των ενώσεων προσώπων που η σύμβαση που θα υπογράφουν θα υπερισχύει της κλαδικής. Να θυμίσουμε ότι πάνω από 1500 τέτοιες ενώσεις στήθηκαν από τους εργοδότες τα έτη 2012-2013 για να κατεβάσουν τους μισθούς στο ύψος του κατώτερου και τα 586 ευρώ.

 Τοπικές κλαδικές συμβάσεις που θα υπερισχύουν έναντι κλαδικών συμβάσεων. Δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ήδη συμπιεσμένων άθλιων μισθών. Ο μέσος μισθός είχε επίσημα μειωθεί πάνω από 25%, τώρα θέλουν να τον πάνε ακόμα παρακάτω!

 Την θέσπιση «ηλεκτρονικού μητρώου» και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις γενικές συνελεύσεις και απεργίες.

 Κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος για μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ

 Συνυπευθυνότητα του εργαζόμενου για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, με αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των ενσήμων!

 Υπονομεύει την πληρωμή της υπερωριακής απασχόλησης με το πλαφόν 12% που βάζει δήθεν για καταπολέμηση της μερικής απασχόλησης

 Ορίζει τον Υπουργό Εργασίας ως “ανώτατο άρχοντα”, για να παρεμβαίνει όποτε αυτός νομίζει στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Δηλαδή ο Γ. Βρούτσης ο γνωστός υπουργός Εργασίας με τις γνωστές αντεργατικές περγαμηνές από την προηγούμενη θητεία του θα υπερβαίνει των καταστατικών των σωματείων, τις συλλογικές αποφάσεις τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργίες. Θα μας φακελώνει όπως νομίζει, θα δίνει τα στοιχεία των συνδικάτων όταν θέλει, θα απαγορεύει με εμπόδια την συλλογική δράση και

τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, θα μετατρέπει εν ολίγοις τα καταστατικά των σωματείων σε “κουρελόχαρτα”.

 Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και καθιερώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία και με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι “λεπτομέρειες” που μόνο τέτοιες δεν είναι. Δηλαδή κάθε θέμα σχετικά με την δημιουργία του Μητρώου και τι στοιχεία θα περιλαμβάνει, τη δημοσιότητα αυτών των στοιχείων, κάθε τεχνική λεπτομέρεια, που θα χορηγούνται αυτές οι πληροφορίες, τους όρους προστασίας αυτών των ευαίσθητων δεδομένων.

Πήραν φόρα από τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και το αντεργατικό του πλαίσιο και νομίζουν ότι θα σαρώσουν τα πάντα. Τώρα να προχωρήσουν όλα τα σωματεία, ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα σε ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς και γειτονιές. Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, σύγχρονα δικαιώματα!

Απαντάμε με μαζικό, ενωτικό, ταξικό συλλαλητήριο, την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, 7μμ στην πλατεία Ν. καταστημάτων. Κλιμακώνουμε με απεργία τις μέρες που θα έρθει στη Βουλή!»

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση Συλλόγου Γυναικών Χανίων

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες, τις μισθωτές, τις αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες, τις συνταξιούχους και τις καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στις 19:00 μ.μ. στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων για να μην περάσει η νέα αντεργατική επίθεση που σφαγιάζει ακόμα παραπέρα τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο βωμό της «ανάπτυξής».

Το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της ΝΔ, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιεί ό,τι απαιτεί ο ΣΕΒ και η ΕΕ, δίνει γη και ύδωρ στους «επενδυτές». Για άλλη μια φορά, το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» πάει πακέτο με το πλήρες ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ, με το άνοιγμα του δρόμου για το φακέλωμα των εργαζομένων, με τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος.

Αυτή η νέα επίθεση αφορά κι εμάς τις γυναίκες, που είμαστε πρωταθλήτριες στην ανεργία και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Το νέο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και συνολικά όλο το νομικό αντεργατικό οπλοστάσιο που προώθησαν πρώην και νυν κυβερνήσεις, μας αφήνει στο έλεος της εργοδοτικής βίας. Κι όσο κι αν προσχηματικά “διαπιστώνουν” τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει η εργαζόμενη μητέρα, ξεδιάντροπα οι κυβερνήσεις δίνουν αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να μας καταδικάζουν στην «ευέλικτη» εργασία, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με απουσία μέτρων προστασίας της μητρότητας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι θέλει να προωθήσει τον «εκδημοκρατισμό» των συνδικάτων, δηλαδή επιχειρεί να χτυπήσει τους δεσμούς επικοινωνίας και αλληλεγγύης των ίδιων των εργαζομένων μεταξύ μας, το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ενημερωνόμαστε και να συζητάμε συλλογικά, να συνδιαμορφώνουμε τα αιτήματά μας, να οργανώνουμε συλλογικά το πώς θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Γι’ αυτό απαιτούν προσχηματικά «καθολική» συμμετοχή των εργαζομένων με το ηλεκτρονικό φακέλωμα στις συλλογικές διαδικασίες μας, ώστε να διευκολύνουν και την επίθεση της εργοδοσίας.

Για τα κέρδη τους θέλουν εμάς τις εργαζόμενες να μη συμμετέχουμε σε συλλογικές διαδικασίες, ατομικά να «μιλάμε» με την εργοδοσία. Μας θέλουν έξω από τα σωματεία, ανοργάνωτες, φοβισμένες, ανυπεράσπιστες, μόνες. Τους απαντάμε: Τα συνδικάτα έχουν καταστατικά και με βάση αυτά αποφασίζουν, παλεύουν, οργανώνουν την πάλη τους, επιλέγουν τις μορφές αγώνα. Δεν λογοδοτούν στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Παλεύουμε οργανωμένα για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας.

Ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων συμμετέχει μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη στην Πλατεία Νέων Καταστημάτων στις 19:00 μ.μ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook