Μαρία Βλαζάκη: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ανήκει σε όλους τους Χανιώτες – Δεν είναι για κομματική εκμετάλλευση

μαρία-βλαζάκη-το-νέο-αρχαιολογικό-μου-1425295

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένα σύγχρονο μουσείο, φιλικό στον επισκέπτη και με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι ένα μουσείο αντάξιο της πόλης και της περιφερειακής ενότητας Χανίων, καθώς στον χώρο της έκθεσης ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά η πλούσια αρχαιολογία και αρχαία ιστορία του τόπου μας με πολύ σημαντικά και μοναδικά εκθέματα, ορισμένα από τα οποία προήλθαν από ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών, τα οποία τοποθετούν τα Χανιά στα κορυφαία κέντρα της αρχαίας Κρήτης. Είναι ένα μεγαλειώδες έργο για την πόλη και της προσφέρει νέα δυναμική. Είναι ένα μουσείο που μας κάνει υπερήφανους.

Ως εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του συγκεκριμένου μουσείου στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας και μετά από δεκαετίες ενασχόλησης για να ευοδωθεί, θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω δημοσίως αυτή την στιγμή το μεγάλο ευχαριστώ προς όλους, όσοι από την δεκαετία του 1990 βοήθησαν αρχικά για να το εγκαταστήσουμε και σήμερα να το προσφέρουμε κατ’ αρχάς στους συμπολίτες και συντοπίτες μας αλλά και σε όλο τον κόσμο:

Στις προϊστάμενες της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Βάννα Νινιού-Κινδελή, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη και κυρίως στην κ. Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία επιφορτίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση το δύσκολο έργο των τελευταίων επτά χρόνων. Σε όλο το επιστημονικό, τεχνικό, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό τόσο της πρώην ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων όσο και της νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Στον αρχιτέκτονα κ. Θεοφάνη Μπομπότη, ο οποίος σχεδίασε το κτήριο. Στην αρχιτέκτονα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μπέσυ Δρούγκα, η οποία σχεδίασε την έκθεση, καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τις Ηγεσίες και τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τις άλλες τοπικές αρχές, τους κατά καιρούς δωρητές αρχαιοτήτων αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπομονετικά μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με τον καλό τους λόγο ή και τον γόνιμο αντίλογο.

Βαθειά συγκινημένη με την ολοκλήρωση ενός οράματος ζωής, για το οποίο είχα την τύχη να εργαστώ από την αρχή μέχρι το τέλος, καλώ όλους, πρωτίστως τους συντοπίτες μας και ειδικά τη νεολαία, να επισκεφτούν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, σίγουρη ότι θα το αγκαλιάσουν και θα το αγαπήσουν, αναγνωρίζοντας συνάμα την βαρύνουσα σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη της συνεχούς προστασίας της.

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας ανήκει σε όλους και σε όλες, και πρώτα και κύρια στους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. Ως κοινωνικό αγαθό και κοινή περιουσία, η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά που στεγάζεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πρέπει να παραμείνει μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και πέρα από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Αναμένουμε από την πολιτεία να ορίσει τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με καλεσμένους όλους τους πολίτες.

Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

6 thoughts on “Μαρία Βλαζάκη: Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ανήκει σε όλους τους Χανιώτες – Δεν είναι για κομματική εκμετάλλευση

  1. Καλο το μουσειο, χλιδατο, για τα Χανια ΔΕΝ ειναι! Το μουσειο θελει μια συνεχη ροη επισκεπτων, πως θα πλερωθουνε, φυλακες, και υπαλληλικο προσωπικο απο μεσα του Οκτωβρη εως τελη του Μαρτη. Στο Ηρακλειο σχεδον 3η μεγαλιτερη πολη της Ελλαδος με πτησεις εξωτερικου χειμωνα καλοκαιρι κατι θα κανε. Ας ειναι καλα και τα παπορια της κρουαζιερας που ερχονται μεχρι τον Δεκεμβρη. Για τα Χανια δεν ειναι παντως, οι Χανιωλες ειναι ψευτοκουλτουριαρηδες, τους ενδαφερει πως βρηκε ο συγχωρεμενος τα αρχαια, που εσκαβε πως εσκαβε, μονος του, για οι βαφτησιμιοι του και ο καλος καφες!

  2. Η μη πρόσκληση της κυρίας Βλαζάκη στα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου αποδεικνύει την μικρότητα αυτών που δεν την προσκάλεσαν!
    Θα ζητήσουν συγγνώμη;

  3. Γιατί τι είναι και τι έκανε επί προεδρίας της η «κυρία» βλαζακη.. Δε κόβεται τη παραμυθά όλοι σας αφού η ίδια ήταν προϊσταμένη και την έβαλε πρώτη ως «συλλογή» μητσοτακη στο μουσείο στη χαλιδων από το 2001-2.. Τότε μούγκα όλα καλά εε.. Τώρα αντιπολίτευση επανάσταση.. Επίσης επί των χρόνων της με το σύριζα σα γ.γ. Τα Χανιά εβλεπαν τα εσπα με τα κυαλια..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook