Μαρία Βλαζάκη για το κτίριο του Πολυτεχνείου: Δεν είναι αργά – Αργά θα είναι όταν ξεκινήσουν οι εργασίες για να γίνει ξενοδοχείο

Την ιστορική σημασία του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι, και το ρόλο των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή μετατροπής του σε ξενοδοχείο εξήγησε η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, σε συζήτηση με τον Δημήτρη Παππά στον SUPER FM 89.6.

Η κυρία Βλαζάκη η οποία είναι επίσης υπεύθυνη της ανασκαφής στο λόφο Καστέλι, τόνισε την σημασία του κτιρίου για την ιστορία του τόπου, ενώ τόνισε και ότι πρόκειται πλέον για ένα κτίριο που είναι αναγνωρισμένο ως Νεώτερο Μνημείο.

Διαβάστε παρακάτω τι είπε η κα Βλαζάκη:

“Η τοπική κοινωνία από ο,τι φαίνεται και από ο,τι ακούμε γύρω μας δεν θέλει το ξενοδοχείο στην συντριπτική της πλειοψηφία”.

Πιστεύω δεν είναι αργά, για να μπορέσουμε να κάνουμε τον χώρο αυτό ένα δημόσιο κτίριο, να φιλοξενήσει δημόσιες δράσεις ακριβώς όπως στο χαρακτήρα που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή ανοιχτό στο κόσμο αλλά ταυτόχρονα ήταν ένα διοικητικό κέντρο ανά τους αιώνες.

Δεν είναι αργά σήμερα, αργά θα είναι όταν θα ξεκινήσουν εργασίες εκεί

Όλο το θέμα εξαρτάται και από την τοπική κοινωνία. Σήμερα είναι δημοτικό συμβούλιο θα δούμε τι θα αποφασίσουν.

Εγώ είμαι αισιόδοξη, αλλά θέλει αγώνα όλο αυτό, και μια σταθερή θέση και αποφασιστικότητα.

Ελπίζω στα μέλη της συγκλήτου, ήταν 7-4, εύκολα μπορεί να αλλάξει η ισορροπία εφόσον τεθεί κάποια πρόταση από την πολιτεία. Για να ξεκινήσουν εργασίες χρειάζονται κάποιες άδειες π.χ από τον Δήμο και την Αρχαιολογική υπηρεσία.

Μπορεί κάλλιστα να πει η αρχαιολογική υπηρεσία, με βάση την κήρυξη, ότι δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση του κτιρίου της Μεραρχίας και να γίνει ξενοδοχείο. Υπάρχει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που πρέπει να πάει σ’αυτό από την στιγμή που μαζί το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στο κοινό όργανο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως τοπόσημο, έναν βαρύ χαρακτηρισμό.

Βέβαια σήμερα δεν έχω την εντύπωση (ότι αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο) όταν ξέρω τι έχει αλλάξει με τις αρχαιότητες στο μετρό της Θεσσαλονίκης παραδείγματος χάριν, γι’αυτό λέω ότι πρέπει όλοι να παλέψουμε και είμαι αισιόδοξη γιατί βλέπω τους “άρχοντες” στο Δήμο και την Περιφέρεια να προσπαθούν να βοηθήσουν για να μην γίνει ξενοδοχείο.

Αυτό μου φέρνει την αισιοδοξία, και πιστεύω ότι όλοι στο Πολυτεχνείο τελικά και η σύγκλητος και οι πρόεδροι των διαφόρων τμημάτων θα το καταλάβουν αυτό, γιατί σήμερα δεν είναι κατάληψη.

Ήταν πάντα η ακρόπολη

Ήταν ο χώρος που ιστορικά προστάτευε την υπόλοιπη πόλη. Από τα προϊστορικά χρόνια ήταν το κέντρο της Μινωικής Κυδωνίας, της Μυκηναϊκής, δηλαδή το ανακτορικό κέντρο όπως έχουμε ανάκτορα στην Κνωσό, στην Φαιστό, στην Ζάκρο, στα Μάλια και στην Δυτική Κρήτη το ανάκτορο της Κυδωνίας ήταν πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε την ευτυχία και το προνόμιο να βρίσκεται κάτω από τη παλιά μας πόλη, γι’αυτό ανασκάπτεται τμηματικά και με πάρα πολύ προσοχή και πολλές δυσκολίες.

Στα χρόνια τα κλασσικά ήταν η ακρόπολη της Αρχαίας Κυδωνίας, και όταν φτάνουμε στα χριστιανικά, εκεί δημιουργείται η Μεγάλη Βασιλική και στην συνέχεια με τους Ενετούς είναι το παλάτι του Νέκτορα και το ενετικό διοικητικό κέντρο. Με τους Τούρκους είναι το κονάκι του Πασσά και το οθωμανικό διοικητικό κέντρο. Στην Κρητική πολιτεία γνωρίζουμε ότι επίσης εκεί ήταν το ” μπαλκόνι των Χανίων”.

Είναι ένα ζήτημα του τόπου

Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να αλλάζει στο τι θεωρεί υπεραξία, με αφορμή και με το τραγικό φαινόμενο του κορονοϊού, νομίζω ότι ο κόσμος βάζει σιγά σιγά άλλες αξίες πάνω από το χρήμα.

Οπωσδήποτε είναι σε ένα σημείο οικονομικά πολύ δελεαστικό. Από την μια πλευρά έχει για την ιστορία μας πολύ μεγάλη σημασία, γιατί πρέπει στα παιδιά μας και στους απογόνους μας να σταθούμε με ψηλά το κεφάλι σ’αυτό, ότι δεν το δώσαμε. Ταυτόχρονα όμως τραβάει τους επενδυτές προς τα εκεί.

Πιστεύω ότι το Πολυτεχνείο και τα μέλη της συγκλήτου βρέθηκαν σε δίλημμα και το έδωσαν καθώς ήταν και άλλες οι συνθήκες, υπήρχε και η κατάληψη. Ελπίζω τώρα να το δουν διαφορετικά.

Δεν είναι αργά. Όταν έχουμε μαζί μας τον Δήμαρχο και νομίζω την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Περιφερειάρχη, όταν λένε ότι θα δώσουν χρήματα στο Πολυτεχνείο για τις ανάγκες για να μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα σήμερα, εγώ είμαι αισιόδοξη.

Πριν λίγα χρόνια ήταν το δίλημμα κατάληψη ή ξενοδοχείο, σήμερα δεν είναι αυτό το δίλημμα και εκεί εναποθέτω τις ελπίδες μου, ότι θα το δουν διαφορετικά. Βεβαίως, με θλίβει πολύ το γεγονός ότι πριν από ένα μήνα, τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Πολυτεχνείου δηλαδή τα μέλη της συγκλήτου δέχτηκαν να βάλουν ευνοικότερους όρους στην μίσθωση.

Επειδή είχε λήξει το περιθώριο της σύμβασης, δηλαδή η περίοδος χάριτος όπως λέγεται και επειδή δεν είχε προχωρήσει η εταιρεία ακόμη σ’αυτό που έπρεπε να κάνει, βρέθηκαν σε συνεννόηση μαζί τους με μια πλειοψηφία 7 προς 4, δεν ήταν όλα τα μέλη, να τους δώσουν παράταση.

Δεν είναι παράνομο, τα μέλη αποφασίζουν, όμως, από την άλλη, ήταν ένα καίριο σημείο από την στιγμή που στο παρελθόν όταν αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην σύμβαση δεν είχε ακουστεί τόσο πολύ το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα , όμως, ξέρουν ότι ο πολύς κόσμος δεν θέλει. Τώρα είναι κηρυγμένο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας, τώρα είναι κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο, με μία ισχυρή κήρυξη που το αναφέρει ο τοπόσημο της πόλης.

Εγώ περιμένω ότι η αντίδραση του χανιώτικου κόσμου, και όχι μόνο των χανιωτών αλλά και των ανθρώπων που έχουν έρθει στα Χανιά και γίνονται περισσότερο χανιώτες από εμάς τους ίδιους, θα είναι τέτοια που θα τους κάνει να το ξανασκεφτούν στο τέλος. Αυτό περιμένω και σ’αυτό ελπίζω.

zarpanews.gr

16 ΣΧΟΛΙΑ

  • Τι να γινει; Να νεκρωσει το καλυτερο σημειο της πολης μας για να πινει ο ιδιωτης καφεδακι; ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΡΙΟ – ΤΕΛΟΣ. Χωρος για επενδυσεις υπάρχει αφηστε τις μ@λ@κιες.

   • Πες τα ρε κοστας κοσστας…
    ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΤΗΡΙΟ – ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΦΕΔΑΚΙ – ΤΕΛΟΣ
    Αντε πια, θα έρχεται ο κάθε ιδιώτης και θα πίνει τα καφεδάκια μας…

 1. Όλη η πόλη είναι ένα μνημείο και όπου και να σκάψεις εντός των τειχών σίγουρα θα βρεθεί κάτι. Βασιλικό πας να φυτέψεις αρχαία βρίσκεις.
  Όσο για την αλλαγή χρήσης, αν αυτή ήταν εφικτή σε όλο το λιμάνι και στα διάφορα μπουτικ χοτελ της παλιάς πόλης και παρακείμενα του κτιρίου τότε λογικά είναι εφικτή παντού.
  Εκτός… αν μου φέρετε ντοκουμέντα και μου αποδείξετε οτι η αρχική χρήση στο πχ KLIK που υπήρχε στο λιμάνι ήταν μπάρ με τον μπάρμαν να βάζει φωτιά σε οινόπνευμα στον πάγκο και τα πιωμένα τουριστριάκια να εκστασιάζονται υπο το βλέμμα των καμακιών με σιελόρροια.
  Αν όντως η χρήση είναι σωστή και δεν υπάρχει θέμα διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς τότε μάλλον το παρακείμενο γυαλί τζαμισι μπορεί και αυτό να γίνει μπάρ, και θα είναι και πολύ τρέντυ αλλά και τα νεώρια που χωράνε και πολύ κόσμο και θα γίνει πρώτης τάξης γαμοπιλαφάδικο.
  Μήπως λέω μήπως είναι λίγο αλά κάρτ ο χαρακτηρισμός ως μνημείου; Ρωτάω…

 2. κυρια μου ειστε τραγικη διαβαζω..<>και λες σταματω να διαβαζω.
  κατ αρχην πως το ξερεις???η ακουτε μονο κυριωςκατι δηθεν κουλτουροτυπακια .Στο δευτερο σκελος μου ηλθαν τα γελια φιλοξενουσε δημοσιες δρασεις????ηταν ανοιχτο στο κοσμο???ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑς ΛΕΩ !!!κατι απλυτοι ηταν κατι με περιεργα γουστα.μια περιεργη μυρωδια ειχε η περιοχη οχι σιγουρα απο τσιγαρο.κατι τυπακια τσαμπουκαλεμενα δηθεν.και γενικα δημοσιο και ανοιχτο δεν ηταν.Μπορει να ειστε καλη αρχαιολογος δεν εχω γνωση επ αυτου αλλα απορω μαζι σας Καταληψη ΞΕΝΗς περιουσιας εκαναν.Και για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους ΤΟΝ ΔΙΓΑΛΑΚΗ στην βουλη ΑΥΤΑ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ.

  • -Είναι πολύ όμορφο που στη δημοκρατία ο καθένας μπορεί να εκφράζει μια άποψη και θα ήταν υπέροχο αν ο καθένας εξέφραζε μια άποψη που σχημάτιζε μέσα από πραγματικές εμπειρίες του και το φιλτράρισμα αυτών μέσα από τη λογική σκέψη .
   -Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι άνθρωποι που εκφράζονται μέσω διαδικτύου λένε απλά ότι τους κατέβει , συνηθέστατα χωρίς προσωπική εμπειρία , απλά αναμεταδίδοντας και φουσκώνοντας φήμες τις οποίες ποτέ μα ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν και αυτό άλλες φορές γιατί είναι κακόβουλοι και άλλες γιατί δεν είναι ικανοί.
   -Ακόμα χειρότερο είναι πως η παραπάνω πλειοψηφία “φωνακλάδων” του διαδικτύου καταφέρνει τελικά να διαμορφώσει την κοινή γνώμη και τα εκλογικά αποτελέσματα και αυτό αποτελεί μια υποβάθμιση της δημοκρατίας που εκμεταλλεύονται οι πολιτικά και οικονομικά επιτήδειοι .
   – Έτσι και ο γραφικός “μαν” εδώ μας παραθέτει μια άποψη για την λειτουργία της κατάληψης την οποία προφανώς ποτέ δεν επισκέφθηκε και η οποία ποτέ δεν τον αφορούσε .Καταλαβαίνουμε όλοι πως δεν τον αφορά η αλληλεγγύη των ανθρώπων , το χτίσιμο κοινωνικών δεσμών , δεν τον αφορά ούτε ακόμα και το θέατρο ή η μουσική που τρεφόταν στην πόλη αυτή από την δυναμική της κατάληψης. Δεν τον αφορά τίποτα παρά μόνο να επιβεβαιώσει την τυφλή του πίστη σε πράγματα που του σερβίραν και κατάπιε αμάσητα και να δηλώσει την υποταγή του μέσα από το φωνακλάδικο σχόλιό του.
   Ας μην καταντήσουμε σαν τον “μαν”

   • Μια και αναφέρεσαι σε φήμες ας δούμε μερικές…

    1. Από τους ροζανέρηδες χρησιμοποιείται ο όρος «εκποίηση» (πώληση) αντί του αληθούς 25ετή «μίσθωση».
    2. Το «έδωσε σε κολλητούς του για εξευτελιστική τιμή» αντί του αληθούς ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός δημοσιευμένος στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»
    3. Έλυνε/ θα έλυνε/ μπορούσε να λύσει προβλήματα των φοιτητών αντί του αληθούς πιθανόν να μπορούσε να λύσει κανα-δυό αλλά θα έπρεπε να σταματήσει η κατάληψη οπότε αφού επί 16 χρόνια δεν λυνόταν η κατάληψη ούτε υπήρχε πρόβλεψη να λυθεί δεν θα λυνόταν και τα προβλήματα των φοιτητών.

    Μπορώ να γράψω πολλές «ανακρίβειες» αν και το σωστό είναι «ψέμματα» που χρησιμοποιούνται από τους ροζανέρηδες για να στηρίξουν την άποψή τους. Μπούρδες για «να διαμορφώσει την κοινή γνώμη και τα εκλογικά αποτελέσματα» που λες και συ.

    Πηγα νομίζω 3 φορές στη Ροζα Νέρα πριν αρκετά χρόνια. Τη μια είχε μια γιορτή με πιλάφι με γαμοπιλαφαδικου τύπου τάβλες στην αυλή. Τα ροζανερόπουλα έτρωγαν μια χαρά ενα πράγμα που αν είχε βγει σε γάμο θα είχαν κρεμάσει τον μάγειρα μπροστά από το λυράρη. Είχε βλέπεις το βασικό συστατικό που δίνει νοστιμιά στα φαγητά της Ροζα Νερα… τη συντροφοεπαναστατική αγάπη.
    Και σε 2 συναυλίες νομιζω πήγα και εκεί ψιλοχάλια αλλά τα ροζανερόπουλα τη βρίσκανε λες και τραγουδούσε ο Iggy Pop. Εφυγα γιατί δεν αντεχόταν. Δε λέω όχι στα να κάνει κανείς τη τρέλα του αν δεν πρήζει τους γείτονες αλλά μάλλον θα έχουν υποφέρει.

    Δε ξαναπήγα γιατί δεν έχω τη δύναμη της αυθυποβολής να μετατρέπω τα κακά σε καλά γιατί απλά τα κακά φοράνε επαναστατικό μανδύα.

    Η Ρόζα Νέρα ηταν ένα μέρος για ανένταχτους χομπίστες δικαιωματιστές που πασχίζουν να αποδείξουν σε μια αδιάφορη κοινωνία οτι υπάρχουν. Να φτιάξουν το δικό τους τσαρδί, να βάλουν δικούς τους κανόνες, να κατευθύνουν την ενέργειά τους όπου τους πάει η επαναστατική επικαιρότητα να κρεμάσουν ενα περήφανο πανώ στα τείχη να πούνε «είμαστε εδώ, κοιτάξτε μας»

    Φυσικά και θα βρεθεί άλλο μέρος, άλλα δικαιώματα που θέλουν υποστήριξη, άλλοι λόγοι για να γίνουν πορείες, άλλοι αδικημένοι σύντροφοι… δεν έχει τέλος γιατί πρόκειται για υπαρξιακής φύσεως ανάγκη.

    • Προφανώς απαντάς σε μια απάντηση που αφορούσε τον “μαν” …
     Πέρα από αυτό
     Προσωπικά στην κατάληψη παρακολούθησα περίπου 12 παραστάσεις θεάτρου 2 κουκλοθέατρου και 5 σύγχρονου χορού ,σεμινάρια ( περφόρμανς , κατασκευή μάσκας ,κατασκευή φιγούρας θεάτρου σκιών). Έχω παρακολουθήσει κάποιες ταινίες και έχω παραστεί σε αρκετά καφενεία οικονομικής ενίσχυσης ανθρώπων σε ανάγκη [όλα τα παραπάνω δωρεάν καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του πολιτικού χώρου είναι πως είναι αντιεμπορευματικός. Στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά των ανθρώπων (είναι ευχάριστο να προσφέρεις , καμιά φορά δοκιμάστε το) ]
     Όμως δεν είχα την αγωνία της συντήρησης ενός κτιρίου που ήταν υπο κατάρρευση και δεν έτρεχα εγώ στην αρχαιολογία για να ρωτήσω ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για αυτή τη δουλειά Δεν συμμετείχα στις συνελεύσεις ( λόγω έλλειψης χρόνου, έλλειψη χρόνου έχουμε όλοι μας αλλά κάποιοι τα κατάφερναν φαίνεται ). Δεν έτρεξα να αντιμετωπίσω έκτακτες ανάγκες συνανθρώπων μας εδώ στην πόλη (από τα πιο πρόσφατα η στήριξη αστέγων , ναι αυτών των αόρατων , στην καραντίνα) ή και αλλού και δεν πρότεινα καμία από όλες αυτές τις δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό στην πόλη , για όλους και όχι μόνο για αυτούς που έχουν να πληρώσουν εισιτήριο ή δίδακτρα.
     Με τα τελευταία καταλαβαίνει κανείς πως φυσικά ΔΕΝ αισθάνομαι πως έχω πλήρη εμπειρία για την λειτουργία της κατάληψης αυτής που έχει ιστορία 16 χρόνων και αν εσύ με τρεις φορές που πήγες εκεί έχεις πλήρη εμπειρία χαίρομαι.
     Για το αν βρήκες τις συναυλίες του γούστου σου , αυτό είναι θέμα άλλο και σίγουρα δεν αποτελεί επιχείρημα για όσα λέγονται και όσο για το πιλάφι που κατά 99% πέτυχες τον εορτασμό των γενεθλίων της κατάληψης , νομίζω πως το κλίμα χαράς και ευφορίας είναι σύνηθες σε τέτοιου τύπου μαζώξεις και χαίρομαι που δεν με έχεις καλέσει στα δικά σου μίζερα γενέθλια να μαυρίσει η ψυχή μου. Παρόλα αυτά δικαιούσαι να μην είσαι ικανοποιημένος από αυτό το κλίμα αλλά και αυτό δεν είναι επιχείρημα για το τι συμβαίνει στο λόφο.
     Περί Διγαλάκη , όλοι πως η προσπάθειά του αρχικά ήταν να πωληθεί το κτίριο και όχι να «αξιοποιηθεί» με μακροχρόνια μίσθωση. Η αντιμετώπιση του κτιρίου ως περιουσία του Πολυτεχνείου ( και ότι θέλει την κάνει) είναι ατυχής . Δεν είναι ο Πολυτεχνείος Κρήτης του Υπουργείου και της Παιδείας (φυσικό πρόσωπο δλδ) που με την δουλειά του ή από κληρονομιά κατάφερε να πάρει στην κυριότητά του αυτή την έκταση , χώρια που και να ήταν έτσι οι νόμοι για τα αρχαία και πιο πρόσφατα ιστορικά μνημεία συνεχίζουν να επιβάλουν περιορισμούς. Ούτε καν Πολυτεχνείο Α.Ε. (όσο κι αν το ονειρεύονται κάποιοι). Το Πολυτεχνείο απέκτησε αυτή την περιουσία με τα λεφτά του κράτους που προέρχονται από τα λεφτά του φορολογούμενου. Είναι ,ηθικά, διαχειριστής και όχι ιδιοκτήτης . Όσο για το αν η πολιτική που ορίζει πως θα ρίξουμε τις κρατικές επιδοτήσεις στα Πανεπιστήμια και ας βρουν αυτά πόρους που επιβαλλόταν από την κυβέρνηση Σαμαρά να θυμίσω πως από τότε τοπικά αποτελεί μειοψηφία στις εκλογές. Ακόμα και η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική που πρότεινε , εδώ σε αυτό το δήμο ,αυτό το νομό και αν δεν κάνω λάθος σε όλη την Κρήτη είναι μειοψηφία.
     Μια σελίδα που μπορεί να βρει κανείς τις δράσεις της κατάληψης είναι αυτή : https://rosanera.squat.gr/ . Δυστυχώς πρέπει να κάνει κανείς αναζήτηση για να βρει άρθρα για το συγκεκριμένο θέμα αφού αυτό τραβά σε βάθος χρόνου ( άρθρα όπως αυτό : https://rosanera.squat.gr/2017/07/30/%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7-%ce%bd%cf%8d%cf%87%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8d%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b1/ )

     • Χαίρομαι που δίνεις συνέχεια στο διάλογο παρά τα αρνητικά χαρακτηριστικά που μου προσάπτεις (κατά του εθελοντισμού, μίζερος) τα οποία και προφανώς είναι ανυπόστατα αφού δε με γνωρίζεις.

      Οπότε:
      Η «εθελοντική προσφορά» δεν καθαγιάζει το (πενιχρό) αποτέλεσμα της προσφοράς. Για το κάνω λιανά η «εθελοντική προσφορά» μου να τραγουδήσω ΔΕΝ ΕΧΕΙ την ίδια βαρύτητα με την «εθελοντική προσφορά» των Rolling Stones. Εμένα θα πλήρωνες για να ΜΗ με ακούσεις να τραγουδήσω.
      Η αγωνία να συντηρήσουν το κτίριο ήταν προφανώς μόνο για το κτίριο της κατάληψης γιατί η αγωνία στη διαδήλωση του Σαββάτου ήταν πως να καταστρέψουν την πρόσοψη της αγοράς, και ότι άλλο βρέθηκε μετά στο δρόμο των διαδηλωτών. γράφοντας με σπρέϊ συνθήματα.
      Η κατάληψη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ εθελοντισμού. Τόσοι σύλλογοι και οργανώσεις χωρίς καταλήψεις ψάχνουν εθελοντές. Αυτοί που θέλουν να γίνουν εθελοντές ψάχνουν τον τρόπο να γίνουν εθελοντές (και βρίσκουν νόμιμο) αυτοί που ψάχνουν να γίνουν καταληψίες ψάχνουν λόγους (η αφορμές) να γίνουν καταληψίες.

      Χαίρομαι που μου αναγνωρίζεις το δικαίωμα να μη μου αρέσουν πράγματα. Τα δοκίμασα, τα προσπέρασα, μην προσπαθείς σε παρακαλώ να μου τα επιβάλλεις και καλό θα ήταν να μην με προσβάλλεις κιόλας για τις επιλογές μου και τα γούστα μου.
      Κάνε ότι θέλεις σε ένα μέρος που δεν έχεις καταλάβει και δεν ενοχλείς και σίγουρα κανένας δεν θα ασχοληθεί μαζί σου αν αυτό θέλεις, αλλά μάλλον το αντίθετο θέλεις.
      Τα πολιτικής φύσεως και προσωπικής φύσεως Διγαλάκη δεν με απασχολούν και δεν τα σχολιάζω.

      Τα περί Πολυτεχνείο Α.Ε εξήγησέ μου τα καλύτερα γιατί εγώ άλλα καταλαβαίνω. Εγω καταλαβαίνω οτι το Πολυτεχνείο είναι ενα Νομικο πρόσωπο ΔΗΜΟΣΙΟΥ δικαίου. ΔΗΜΟΣΙΟ δηλαδή, έχει δημόσια οικήματα τα χρησιμοποιεί για το δημόσιο καλό και όσα χρήματα μπαίνουν στην τσέπη του αποτελούν μορφή δημοσίου εσόδου και πρέπει να εξυπηρετούν τον σκοπό του. Δεν ξέρω αν «Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας» έχει κάθε ΑΕΙ αλλά σίγουρα το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν είναι το μοναδικό. Σημερα στη επικαιρότητα παίζει το 12ευρω του ΑΠΘ για το σετ παγουρίνο-μασκα ΑΠΘ. Το ΑΠΘ εχει λέει μαγαζι με σουβενίρ ΑΠΘ, εχει και αυτό ΑΕ μάλλον ε;

      Τις έχω δει και παλιότερα τις σελίδες όπως και τις αφίσες που ανακοινώνουν «δράσεις» η «events» τα περισσότερα συζητήσεις για ομοιδεάτες τους.
      Δεν με ενδιαφέρουν… παρακαλώ καντε την επανάσταση χωρίς εμένα, χωρίς να με ζαλίζετε, χωρίς να παρανομείτε.

      Γινεται; Νομίζω θα μου πεις δε γίνεται… γιατί ο σκοπός είναι να ενοχλούμε… είναι η ζωή μας.

 3. Δεν έχω λόγο να σταματήσω το διάλογο . Το αντίθετο μάλιστα , πιστεύω στην ανταλλαγή απόψεων και στον εμπλουτισμό που προκύπτει από αυτήν για κάθε έναν που παίρνει μέρος . Άλλωστε δεν εκπροσωπώ την κατάληψη . Είμαι φανερά υπέρ αυτής και όχι μόνο ενάντια στην μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο.
  Ο Δήμαρχος από την άλλη δεν πιστεύει και τόσο στην δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση. Στο Δημοτικό συμβούλιο που ασχολήθηκε πρόσφατα με το θέμα δεν επέτρεψε να ακουστεί η άποψη ούτε ενός από την κατάληψη . Με το να βαφτίζει τον κόσμο που στηρίζει την κατάληψη ως παρανομούντες και ελάχιστη μειοψηφία και να δικαιολογεί με αυτό την άρνησή του για συνεργασία μπορεί να πείθει μόνο αυτούς που καταπίνουν ότι τους σερβίρεται αμάσητο . Τα σχεδόν 1000 άτομα που μαζεύτηκαν στην πορεία διαμαρτυρίας για την εκκένωση το μεσημέρι της ίδιας μέρας ( χωρίς καμία οργάνωση )και τα 2000 που μαζεύτηκαν το ίδιο βράδυ( μετά από κάλεσμα )δείχνουν , αν μη τι άλλο πως αποτελεί πολύ σημαντική μειοψηφία στην πόλη και οφείλει να τη σεβαστεί αν πιστεύει σε οτιδήποτε λέει περί Δημοκρατίας (θα πρότεινα να μην πιστεύετε γενικά σε τίποτα από αυτά που λέει , δείχνει απολύτως ανέντιμος πολιτικά με χυδαίους πολιτικούς ελιγμούς και δεν θα εκπλαγώ αν κατέβει με τη ΝΔ για ευρωβουλευτής ). Με τόσο κόσμο η κατάληψη αποτελεί κοινωνικό παράγοντα .
  Προφανώς δεν είναι η κατάληψη προϋπόθεση για τον εθελοντισμό , κανένας στους πολιτικούς χώρους αυτούς δεν σκέφτεται έτσι . Αποτελεί όμως ένα σημαντικό κέντρο δράσεις πάρα πολλών ομάδων που δρουν εξειδικευμένα ( απαρτιζόμενες από μέλη που επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάποιους τομείς) παράλληλα μεταξύ τους και με κοινό δρόμο την αλληλοϋποστήριξη και τον αλληλοσεβασμό . Παρέχει στέγη και οργανωτική υποστήριξη στη δράση των ομάδων αυτών . Έτσι οι πάρα πολλές δράσεις που έχουν σημείο εκκίνησης τη ρόζα νέρα αποτελούν, για αυτή την πόλη , τον βασικό όγκο εθελοντικών δράσεων με προσανατολισμό τη στήριξη των αδυνάτων , των αόρατων για το κράτος και τις δομές του ανθρώπων που αξίζουν να τους στηρίξει και να τους αποδεχτεί κάποιος .
  Αυτοί που είναι εθελοντές σε ομάδες που στεγάζονται στη ρόζα νέρα δεν είναι καταληψίες . Δεν ήταν τα παραπάνω από 3000 άτομα της τελευταίας πορείας καταληψίες , ήταν άτομα που κατανοούν τη σημασία της κατάληψης για τη ζωή αυτής της πόλης σε πολλά κοινωνικά και δημιουργικά επίπεδα. Ένας ακόμα λόγος που πολύς κόσμος ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό μέσα από τη ρόζα είναι πως η διαχείριση του κόπου των μελλών της ομάδας καθώς και των οικονομικών που προέρχονται από προσφορές είναι διάφανες , αντίθετα με τα οικονομικά άλλων οργανωμένων και νόμιμων ΜΚΟ (έχω ένα τέτοιο οργανισμό που ασχολείται με την υγεία στο νου μου , που μέλη της επάρατου οικογένειας των Χανίων έβαλαν « χοντρό χέρι» στα χρήματα των δωρεών).
  Δεν ήθελα να προσβάλω εσένα ή τα γούστα σου . Ακόμα και τα δικά μου γούστα για αυτή την κουβέντα μου είναι αδιάφορα . Το ύφος σου , στις αναφορές που έκανες , ήθελα να σχολιάσω και αν το παράκανα ζητώ συγνώμη. Αν μπορεί κάποιος να φέρει τους Stones θα ήταν καλά . Αν παίζει ένας συμμαθητής μου και γουστάρω γιατί είναι για εμένα κάτι παραπάνω από αυτό που μουσικά μου προσφέρει πάλι , τι να κάνουμε . Προσωπικά εγώ δεν θα χρεώσω σε πιτσιρίκια τι τους αρέσει και τι όχι (ούτε σε εμάς τους μεγάλους). Αν θες βγάλε από την προσφορά της ρόζας τις μισές συναυλίες και το 5% των λοιπών παραστάσεων λόγω ποιότητας . ΟΚ. Συνεχίζει η προσφορά αυτή να είναι τεράστια .
  Για τα συνθήματα στην αγορά έχεις απόλυτο δίκιο και αυτό ειπώθηκε και στη συνέλευση , που είναι ανοιχτή για όλους. Δυστυχώς ενώ ελέγχθηκε πολύ καλά το κλίμα στις πορείες και δεν έγινε ούτε ένα έκτροπο (κόντρα , οφείλεις να ομολογήσεις στην εικόνα που καλλιεργείται για όσους συμπαθούμε το χώρο)δεν έγινε το ίδιο και στην περίπτωση της αγοράς . Βέβαια καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως στα υπόλοιπα κτίρια η εγγραφή συνθημάτων είναι κομμάτι της κοινωνικής λειτουργίας εντός αστικού ιστού, όπως και η αφίσα του λυράρη ,η ταμπέλα του καταστήματος.
  Το Πολυτεχνείο ΑΕ( Το ίδιο και τα Δημοτικά ΑΕ , Γυμνάσια ΑΕ κ Λύκεια ΑΕ)είναι το (υγρό ) όνειρο κάθε φιλελεύθερου (στην οικονομία φιλελεύθερου γιατί στις ατομικές ελευθερίες είναι αυστηρά το αντίθετο). Μην ξεχνάμε πως το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο ξεκινά να πραγματοποιείται αυτή η ιδέα είναι η κυβέρνηση Σαμαρά – ΔΝΤ .Για την παιδεία η πρόταση της κυβέρνησης είναι να μειώσει την επιχορήγηση των πάρα πολύ και η κίνηση αυτής της «επένδυσης» έγινε και για να πει: εντάξει τα τριτοβάθμια ιδρύματα μπορούν να ιδιωτεύσουν και να βγουν οικονομικά χωρίς επιχορηγήσεις. Τα νούμερα φυσικά δεν βγαίνουν (πόση είναι η μείωση και πόσα τα κέρδη από πωλήσεις ενοικιάσεις εκδουλεύσεις ) αλλά ποιος νοιάζεται αφού κανένας δεν θα κάνει υπολογισμούς. Ούτε νοιάζεται κανένας από το ίδιο το πολυτεχνείο για το πρόβλημα της στέγης των φοιτητών στην πόλη που είχε αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση του στην κατάταξη των επιλογών , όσων έδωσαν εξετάσεις, με αποτέλεσμα να φοιτάν σε αυτό μαθητές χαμηλότερης δυναμικότητας και να αποτελεί αυτό φρένο στην ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών. Αυτά είναι ψιλά γράμματα και μπροστά σε δυο τρία νούμερα που χρειάζεται για να μας αποσπάσουν την προσοχή δεν πιάνουν μία. Αν νοιαζόταν για την ποιότητα της σχολής θα πρότειναν να γίνει το συγκρότημα των κτιρίων φοιτητική στέγη και εστία . Αλλά όλα αυτά δεν είναι παρά δικαιολογίες για την προώθηση της ενοικίασης (ανάλογος αντιπερισπασμός ,πιστεύω, είναι και η πρόταση για βιβλιοθήκη).
  Η επανάσταση, στην οποία μας καλείς ,έχεις εν μέρει δίκαιο , δεν γίνεται εξ ολοκλήρου χωρίς παρανομία. Είναι μια πράξη που θέλει να ραγίσει το κέλυφος αποκλεισμού που έχτισαν κάποιοι για να αποκλείσουν τους υπόλοιπους έξω . Οι νόμοι το προστατεύουν αυτό το κέλυφος και το σπάσιμό του . Η προσπάθεια για ανατροπή του σκηνικού αυτού είναι εξ ορισμού παράνομη αφού παράνομο είναι ότι είναι εκτός νόμου αλλά εδώ προκύπτει ένα ερώτημα. Ποιοι έκαναν τους νόμους; Οι νόμοι προέκυψαν από τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα , προστατεύουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του πιο αδύναμου ή έγιναν από αυτούς που παρασύρονται από την υψηλή τάξη και εξυπηρετούν τα συμφέροντά της ενάντια στους αδύναμους. Παράνομη ήταν και η Γαλλική επανάσταση (πουθενά στο βασιλικό δίκαιο δεν προέβλεπε τη δυνατότητα αυτή ) και παρά τα άσχημα που συνέβησαν προσέφερε στον κόσμο την αστική δημοκρατία ,που για την εποχή εκείνη ήταν σημαντικότατο βήμα κοινωνικής προόδου. Ποια όμως ήταν η παρανομία της ρόζα νερα; Έκανε κατάληψη σε ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο , παρατημένο από τον διαχειριστή του, προς κατάρρευση και το άνοιξε στον κόσμο που ήθελε να μπει μέσα και να δράσει συλλογικά. Δεν ήταν πια ένας δημόσιος χώρος αλλά κάτι πολύ καλύτερο , ένας ελεύθερος χώρος. Αν παράνομο είναι να είναι να προσφέρεται φαγητό και ποτό χωρίς ορισμένο οικονομικό αντίτιμο , μαθήματα χωρίς εγγραφές και παραστάσεις χωρίς εισιτήριο , αν παράνομο είναι να φιλοξενείς άτομα που εκτάκτως βρέθηκαν στο δρόμο , άστεγους που στην καραντίνα οι αστυνομικοί τους έγραφαν πρόστιμα γιατί δεν ήταν στο (ανύπαρκτο) σπίτι τους, οικογένειες προσφύγων που πέρασαν από τα Χανιά για να κάνουν τα χαρτιά τους στην Αθήνα ή και προσωρινά άστεγες που προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν σε αυτή την πόλη που έχει ανθρώπινο πρόσωπο μόνο για τους τουρίστες τότε , πραγματικά, ποτέ να μην γίνει νόμιμη η συμπεριφορά κανενός μας .
  Δεν θέλεις να συμμετέχεις , ΟΚ. Δεν σε ξέρω αλλά σίγουρα δεν σε τράβηξα από το χέρι να το κάνεις (το λέω σίγουρα γιατί δεν το έκανα σε κανένα και από όσο ξέρω και η κατάληψη δεν το έκανε ποτέ σε κανένα). Επίτρεψε να συμμετάσχουν οι άλλοι .
  Τέλος , παρακαλώ , να σκεφτεί ο καθένας, πόσο ο ίδιος πραγματικά ενοχλήθηκε από τη λειτουργία της κατάληψης και πόσο απλά αναφέρεται σε εμπειρίες άλλων σε ( πιθανά πραγματικές ίσως και όχι) και απλά τις αναπαράγει .

  • Λοιπόν… εγώ ως «Αρτέμης-υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς» είναι προφανές οτι δεν γίνεται να μπώ κάτω από οποιαδήποτε σημαία, είμαι απλά μια αυτοαναφορική οντότητα. Δεν προσβάλλομαι, δεν απολογούμαι για τα γούστα μου γενικά εκτός από «υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς» είμαι και υπερβατικό οπότε δεν τίθεται και θέμα συγγνώμης.
   Για τον νονό μου από τον οποίο λογοκλοπικώς προέκτεινα το ψευδώνυμό μου δεν υπάρχουν πολλά να ειπωθούν. Για την ακρίβεια μια λέξη….πολιτικός.
   Παρ’ ολ’ αυτά η στάση οποιουδήποτε θεσμού δεν μπορεί να είναι άλλη από το ΟΧΙ στην κατάληψη. Έκανε το λάθος να συνδιαλαγεί με παρανομούντες καταληψίες, το κατάλαβε και το πήρε αλλιώς.
   Η πορεία του Σαββάτου ήταν όντως μεγάλη για τα Χανιώτικα δεδομένα. Μου θύμισε τα γεγονοτα του 90 με το κάψιμο της Νομαρχίας. Όπως και τότε ηταν γενικά οι καθ΄ έξιν αντιδραστικοί άνθρωποι αλλά και ετερόκλητοι με κοινό το αίσθημα της αδικίας. Όμως δε μου λέει πολλά, οι άνθρωποι σήμερα ψάχνονται να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους. Καίνε μάσκες, χτυπάνε κατσαρόλες, βάζουν κίτρινα γιλέκα και δέρνονται στους δρόμους… Δεν αντέχουν τους πολλούς κανόνες και τους περιορισμούς και ψάχνουν διέξοδο εκτόνωσης.
   Δεν έχω κανένα θέμα με τους ερασιτέχνες των συναυλιών και βεβαίως να κάνουν την τρέλα τους εάν δεν ενοχλούν τους γείτονες (δεν το λέω τυχαία έχω ακούσει παράπονα). Έχω περάσει ανέλπιστα καλά με ερασιτέχνες αλλά ομολογουμένως ήταν ελάχιστες φορές και μακάρι να περνούσα καλά στις 2 ροζανερικες συναυλίες που πήγα.
   Τα περί εκτρόπων τα αντιστρέφω με μια ερώτηση: Αν οι «μπάτσοι» είναι αυτοί που δημιουργούν τα επεισόδια «απρόκλητα» τότε γιατί δεν δημιούργησαν το Σάββατο επεισόδια; Απαντώ κιόλας, δεν έχουν κανένα λόγο να επέμβουν αν δεν υπάρχει λόγος η εντολή για επέμβαση. Δεν δόθηκε ισχυρός λόγος επέμβασης; δεν υπήρξε η επέμβαση των ΜΑΤ. Δεν ήταν καλά παιδιά οι διαμαρτυρόμενοι, βανδάλισαν άγρια οτι βρέθηκε στο δρόμο τους, απλά μάλλον έπεσε εντολή να μην επέμβουν τα ΜΑΤ αν δεν γίνουν εκτενείς καταστροφές.
   Στα περι εκπαίδευσης ΑΕ που αυτά που λές είναι μια θεώρηση της υπάρχουσας κατάστασης από αριστερή σκοπιά και νομίζω δεν αφορούν την συζήτηση περί κατάληψης – κτιρίου.
   Την κατάληψη, παρότι αρκετοί οι φοιτητές της, δεν την ενδιέφερε η αποκατάσταση των φοιτητικών προβλημάτων, ούτε αν τελικά μεταλαμπαδεύσει πολιτισμό στον βοσκό από το μιτάτο. Την ενδιέφερε μονο η διαιώνισή της και η ικανοποίηση των συμμετεχόντων. Αν η κατάληψη έλεγε «κάντε το κτίριο σχολή/εστίες/αίθουσες και αποχωρούμε θα ήταν αλλιώς. Δεν ξέρω αν ποτέ είπε «πάρτε αυτά τα χρήματα για να πληρώσετε λογαριασμούς ρεύμα -νερό», αν το έκανε να βγει να το πει και να αποχαρακτηριστεί από «παράσιτο».
   Στα περι επανάστασης έχεις δίκιο να λες οτι είναι εξορισμού μια παρανομία που νομιμοποιείται από την θέληση των πολλών. Αυτά οταν δεν υπάρχει η ελευθερη έκφραση της βούλησης, δεν υφίσταται η λογική της επανάστασης σήμερα στην Ελλάδα.
   Όλες οι δραστηριότητες που αναφέρεις είναι από οικονομικής πλευράς παράνομες όπως παράνομη ήταν και η κατάληψη.
   Δεν υπάρχει κάτι προς συζήτηση, η κατάληψη ηταν παράνομη τελεία και παύλα.
   Δεν έχει νόημα η σύγκριση του πως ήταν το κτίριο-πως έγινε το κτίριο. Είμαι σίγουρος οτι αν είχε γίνει ξενοδοχείο πριν 10 χρόνια θα ήταν 1000 φορές καλύτερο σήμερα απότι είναι με την κατάληψη που τελικά το κατέληξε ένα ερείπιο κακομπογιατισμένο με ζωγραφιές από τη «θεία μου τη χίπισσα».
   Οχι δεν θέλω να συμμετέχω (ούτε σε καλώ σε επανάσταση όπως ανάφερες) και είναι αλήθεια οτι δεν με τράβηξες από το μανίκι. Με ενόχλησες όμως με όποιο τρόπο μπορούσες, έζησες παρασιτικά εις βάρος μού, ζήτησες την ανοχή μου.

   Τώρα αν ζητάς τη συναίνεσή μου σε μία παρανομία η νομιμοποίηση παρανομίας δεν την έχεις.

   Όλα όσα γινόταν στην κατάληψη γίνονται και μπορούν να γίνουν χωρίς την κατάληψη. Το πρόβλημα είναι οτι οι καταληψίες εκτός κατάληψης θα πρέπει να αποδεχτούν το ρόλο του στρατιώτη και να υπακούουν σε κανόνες και οδηγίες… και οι ροζανερηδες είναι όλοι στρατηγοί!
   Δεν άλλαξα γνώμη, είχα μπει σε σκέψεις εδω και πολλά χρόνια για το θέμα και είχα νομιζω κατασταλάξει. Τα νέα δεδομένα της εκκένωσης και των ανακοινώσεων των καταληψιών και των «αλληλέγγυων» αυτών με κραυγαλέες ανακρίβειες με έπεισαν οτι κάπου εδώ πρέπει να σταματήσω.
   Χάρηκα για τη συζήτηση.

   • Η ανταλλαγή απόψεων παραπάνω δεν είναι μια αμφίδρομη συζήτηση . Παρά τον κόπο μου να απαντήσω σχεδόν σε όλες τις θέσεις σου η συνέχεια συνήθως είναι μια παράθεση άλλων σκέψεων και όχι αντεπιχειρήματα. Από την άλλη πραγματικά σε ευχαριστώ που καταβάλεις τον κόπο αυτό και δεν αναλώνεσαι σε άναρθρες κραυγές όπως καταφέρνει να κάνει γραπτώς (ναι , άναρχες κραυγές γραπτώς!!!!) το 95% του κόσμου που βρίσκεται απέναντι στην συγκεκριμένη κατάληψη.
    Αν βέβαια επιθυμώ διακαώς να απαντήσεις σε κάτι αυτό είναι το εξής (και θα ήθελα να το απαντήσει από μέσα του και όποιος δύσμοιρος παρέμεινε να διαβάζει τα παραπάνω σεντόνια που γράφουμε): εσένα προσωπικά , σε τι σε ενόχλησε η κατάληψη. Όχι διηγήσεις άλλων , όχι πολιτική εναντίωση αλλά προσωπική πραγματική ενόχληση. Γιατί αν είναι να λέμε πως ο σκοπός κάποιων είναι να ενοχλούν δεν το λέμε γιατί ενοχλούνται κάποιοι άλλοι των οποίων τα λόγια μπορεί απλά να είναι υποκινούμενα από το ύψιστο μικροαστικό καθήκον : να μισούμε οτιδήποτε αντιστέκεται σε αυτό που υποταχθήκαμε. Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι που ενοχλεί η Κατάληψη;
    Περί των πρώτων θέσεων σου για την πορεία. Είμαι σίγουρος πως δεν το κάνεις εκ του πονηρού όπως τα κανάλια για να μπερδέψουν (καλύτερα να καθοδηγήσουν) τους ακροατές αλλά η αναφορές σου σε άλλες εποχές άλλες πορείες και άλλες αφορμές δεν σημαίνουν τίποτα για την σημερινή κατάσταση. Οι πορείες που έγιναν τώρα δεν είχαν ούτε ένα επεισόδιο . Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ και να υπενθυμίσω πως πολιτικά αναφερόμαστε σε αντιδραστικούς για την άλλη πλευρά , αυτούς που αντιδρούν στην πρόοδο και αυτό περιλαμβάνει είτε τις κυβερνήσεις που κάνουν τα χατίρια των εργολάβων και επιχειρηματιών , είτε τους πολιτικάντηδες που τους στηρίζουν είτε του φασίστες που για ένα ψίχουλο και δήθεν υπέρ της πατρίδας βαράνε όποιον ζητά μεγαλύτερο μεροκάματο είτε το μουγγό πλήθος που ενοχλείται από οτιδήποτε ταράζει καπως τα νερά αλλά δεν ενοχλείται από την μεγάλη κλοπή της άρχουσας τάξης ή της πιο ισχυρής ΜΚΟ που εκμεταλλεύεται την περιοχή χιλιάδες χρόνια, ούτε και που ο επιχειρηματίας του πήρε το πεζοδρόμιο και δεν μπορεί να περπατήσει , ούτε το μπαρ που έπαιζε τη μουσική του διαπασών μέχρι τις 3 και δεν μπορούσε να κοιμηθεί ή και είχε οικειοποιηθεί απολύτως τα πεζοδρόμια της Καλλεργών , για μαγαζί από την πλευρά του και για παρκινγκ από την απέναντι. Γιατί όλοι αυτοί , έλα μωρέ , λεφτά βγάζουν , άσε τους. Κλείνει η παρένθεση. Έτσι λοιπών ας μην μπερδεύουμε τα κατσαρόλια , τα γιλέκα και κυρίως τις μάσκες και όσους δέρνονται στους δρόμους με αυτές τις διαδηλώσεις και δράσεις που συνέβησαν το τελευταίο 15ήμερο. Εδώ να αναφέρω πως επεισόδια δεν έγιναν καθόλου γιατί δεν ξεκίνησαν τα ΜΑΤ τίποτα .
    Και εδώ έρχομαι στο κομμάτι των ΜΑΤ. Όντως δεν ξεκίνησαν τίποτα και δεν έγινε τίποτα στην πορεία (αυτό επιβεβαιώνει έναν θεωρητικό που αναφέρει την αναρχική βία ως αμυντική βία που παύει όταν δε δέχεται επίθεση αλλά εδώ να πω πως δεν είναι όλοι οι αναρχικοί του κόσμου κάτω από αυτή την ιδεολογία , υπάρχουν και άλλα ρεύματα που υποστηρίζουν την τυφλή βία ,με αποτέλεσμα να γίνονται πράγματα που αμαυρώνουν τις προσπάθειες όλων (όπως και δεν ήταν μέλη της κατάληψης αυτής όλοι οι αναρχικοί στα Χανιά ) ) . Η θέση πως δεν επενέβησαν γιατί δεν έγινε τίποτα είναι απλοϊκή και δείχνει έλλειψη εμπειρίας μέχρι και από μεγάλη κερκίδα ποδοσφαίρου… Δεν καταλαβαίνω το κομμάτι «Δεν ήταν καλά παιδιά οι διαμαρτυρόμενοι, βανδάλισαν άγρια οτι βρέθηκε στο δρόμο τους, απλά μάλλον έπεσε εντολή να μην επέμβουν τα ΜΑΤ αν δεν γίνουν εκτενείς καταστροφές.» . Η απολύτως προσωπική μου άποψη να συμπληρώσω είναι πως η αστυνομία στα υψηλά της κλιμάκια δεν είχε λόγους να μπει στην κατάληψη . Σίγουρα ξέρει πως έχει μεγάλο λαϊκό έρεισμα , ξέρει πως δεν προωθείται σε αυτή η βίαια συμπεριφορά και πως η ανακούφιση που προσφέρει στα πολύ χαμηλά στρώματα καταλήγει να μειώνει τον αριθμό των απεγνωσμένων που μπορεί να κατέφευγαν στην εγκληματικότητα για την επιβίωση τους .
    Περί του τι ενδιαφέρει την κατάληψη δεν κάνεις υποθέσεις και μόνο αυτό μπορείς αφού στην πραγματικότητα από τις 5900 μέρες που κράτησε εσύ την επισκέφθηκες , ίσως με αρνητική προδιάθεση, τρεις . Άρα η θέση σου αυτή έχει μηδέν (#0#) βάρος. Για το κομμάτι των προθέσεων της λειτουργίας της βέβαια δεν μπορώ να απαντήσω ούτε εγώ που έχω πάει λίγο παραπάνω.
    Με τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία , ως πολίτης όμως που από τους φόρους μου κινείται αυτό το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση ,προτιμώ χίλιες φορές να χαρίζεται στην κατάληψη 1000€ το χρόνο ρεύμα αφού, το ελάχιστο να αναφέρω ,προσφέρει υπερπολλαπλάσια στους παραπεταμένους από τους παραπάνω θεσμούς ανθρώπους.
    Τα περι Εκπαίδευσης Α.Ε. που ανέφερα είναι η επικρατούσα τάση και φυσικά είναι πολιτική επιλογή. Έχει σχέση με το κτίριο στο οποίο έγινε η κατάληψη και κυρίως τις προσπάθειες να νοικιαστεί , τις οποίες μάλιστα κάποιοι στηρίζουν . Ας αναφέρουμε πως η εταιρία που σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το ακίνητο είναι σχεδόν φάντασμα. Δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο της προκοπής, δεν φαίνεται πουθενά ποια μέλη την απαρτίζουν και λειτουργεί σαν start up που με κάτι σχέδια (ότι να’ναι σχέδια , η κάτοψη και η 3D απεικόνιση έχουν με διαφορετικό προσανατολισμό την πισίνα και αν είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον για πραγματική επένδυση στη μελέτη τους δεν θα τολμούσαν να σκάψουν πάνω από 30 εκατοστά μην βρουν αρχαία και σταματήσουν όλα, αν και το ΚΑΣ είδαμε για τη Θεσσαλονίκη συναινεί πλέον στα εγκλήματα) στη σελίδα της στο ίντερνετ προσπαθεί να μαζέψει κεφάλαια είτε από το Ισραήλ όπου θεωρητικά έχει έδρα , είτε από οπουδήποτε αλλού.
    Τη συναίνεσή σου στην παρανομία δεν τη ζητώ , είμαι σίγουρος για αυτή όμως στους περισσότερους από τη πλευρά σου. Βέβαια δεν εννοώ πως συναινούν στην κατάληψη αλλά κλείνουν πρόθυμα τα μάτια στην αυθαιρεσία του κράτους , στις μίζες (εδώ να πούμε πως καμία εταιρία δεν δίνει μίζα για πλάκα, όταν κάποιος πάρει μιζα 10€ το δημόσιο από τη σύμβαση επιβαρύνεται με υπερχρεώσεις 70€) και σε όλα όσα έφεραν το κράτος σε αυτή την κατάσταση. Συναίνεσαν όταν ο γείτονάς τους φωτογράφιζε και τις δικές τους ελιές για να πάρει διπλή και τριπλή επιδότηση( κάπως έτσι άλλαξε η φυσιογνωμία των Χανίων το 80), συναίνεσαν όταν μετέφερε τα παλούκια – όρια του χωραφιού του 5 μέτρα προς την κοίτη του χειμάρρου , συναίνεσαν όταν ο καταστηματάρχης δεν του κόβει απόδειξη και κλέβει όχι μόνο το ΦΠΑ αλλά και τον φόρο που θα αντιστοιχούσε σε αυτά τα έσοδα και πάρα παρα πάρα πάρα πολλά άλλα μικρά μεγάλα και τεράστια που τα βλέπει ή τα κάνει κανείς και δεν τους πειράζουν γιατί δεν είναι κατάληψη.
    Δεν ξέρεις αν όλοι στη Ρόζα είναι στρατηγοί επαναλαμβάνω, από τα 16 χρόνια της κατάληψης δεν πήγες παρά μόνο 3 φορές και μάλιστα ως επισκέπτης σε εκδηλώσεις και συνεπώς η άποψή σου για αυτά δεν έχει κάποια αξία παραπάνω από τις απλές υποθέσεις (ειδικά τώρα που είναι λάθος). Φυσικά σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν και εκτός κατάληψης αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει αυτός ο ελεύθερος αντιεμπορευματικός χώρος στο κέντρο μιας πόλης που έχει πουλήσει την ψυχή τη για το κέρδος και μάλιστα πολύ φτηνά.

 4. Το σωστό δεν είναι το με «ενοχλεί» αλλά το μου «επιβάλλει με το ετσι θέλω» αλλά χάριν συζήτησης…
  Με ενόχλησαν τα πάμπολλα συνθήματα γραμμένα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, οι διαδηλώσεις για οτιδήποτε είναι στην αναρχική επικαιρότητα, τα κρεμασμένα πανό στα τείχη (ref «η απλώστρα των Χανίων»), η λογική του «καταλαμβάνω» και διάγω παρασιτικό βίο, η υποστήριξη δράσεων-φεστιβάλ (πχ αντιρατσιστικό) τα οποία κατ΄εμέ δεν έχουν νόημα άλλο από την επιβολή γνώμης και η ενίσχυση της μικροπαρανομίας.
  Όλα προκύπτουν από τα αναγραφόμενά μου παραπάνω. Επίσης δεν κάνω κανένα διαχωρισμό μεταξύ των ροζανέρηδων και των υπολοίπων «ενοχλήσεων-καταπατήσεων». Το ίδιο με ενοχλεί και ο επαγγελματίας που καταλαμβάνει δημόσιο χώρο και οι μπουρδοδραστηριότητες «να λέμε οτι κάτι κάναμε» (πχ street basket στην οδο δημοκρατίας και το γήπεδο δίπλα άδειο)
  Για την Καλλεργών και δημοσίων χώρων να ρωτήσω: Γιατί οι ροζανερηδες και οι άλλες «επιτροπές αγώνα», «σύλλογικοτητες», «κινήματα», «ομάδες», «στέκια», «ευαισθητοποιημένοι» κλπ δικαιωματιστές δεν πήγαν να κάνουν «απελευθέρωση του δημοσίου χώρου» να τους πω μπράβο;;; Να στηρίξουν το δίκιο των περιοίκων που σκύβουν το κεφάλι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς;
  Να πάρουν σβάρνα όλα τα τραπεζάκια που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια;;;
  Σιγα μην ασχολούμαστε με Χανιώτες μικροαστούς θα μου πεις… άλλωστε οι εργάτες καφέ στη Νικαράγουα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

  Για τα ΜΑΤ συμφωνούμε στο προφανές, οτι είναι ενα εκτελεστικό όργανο που η καλύτερή του είναι να μη λαμβάνει εντολές που πρέπει να εκτελέσει. Σιγά μη πάνε αυτοβούλως να κάνουν μανούρα, ΔΥ είναι, δεν είναι οι χομπίστες της μανούρας, ροζανερηδες.

  Καλό θα ήταν να μάθουμε το ετήσιο κόστος που «χάριζε αναγκαστικά» το πολυτεχνείο, τα 1000€ το χρόνο μου ακούγεται πολύ λίγο. Να κάνω και γω καμμιά δράση πολιτισμού στο σπίτι μου να μου πληρώνουν λογαριασμούς αν είναι έτσι.

  Η εταιρεία αν δεν έχει το αντικείμενο εκμετάλλευσης και δεν έχει άλλες εκμεταλλεύσεις προφανώς θα είναι φάντασμα μέχρι να ξεκινήσει δραστηριότητες. Αν είναι ασυνεπής στις υποχρεώσεις της και δεν καταβάλλει τα ενοίκια θα λυθεί η σύμβαση/θα υποστεί τις κυρώσεις του συμβολαίου, που είναι ακριβώς το πρόβλημα;;;

  Το έγραψα παραπάνω, οπουδήποτε στην γύρω περιοχή να σκάψεις υπάρχουν αρχαία η άλλα μνημεία. Στη Δασκαλογιάννη όταν την έσκαψαν βρήκαν τα μύρια όσα, κτίριο δίπλα έχει αρχαία στο υπόγειο… Δεν ξέρω που τραβιέται η γραμμή «δεν το ακουμπάμε» αλλά μάλλον είναι φτιαγμένη από λάστιχο και ξεχειλώνει κατά περίπτωση.

  Η λογική «αφού γίνονται συναινέσεις σε τόσες παρανομίες νομιμοποιείται να γίνει ακόμα μία συναίνεση» πάσχει όπως και το «γιατί να αφαιρεθεί αυτή η παρανομία πρώτα και όχι κάποια άλλη». Γεγονός είναι οτι υπάρχει το εθιμικό δίκαιο που αντιτίθεται στο να γίνουν τα πράγματα «σωστά», με τα «σωστά» να αναθεωρούνται ανα εποχή.
  Εχω «επισκεφθεί» διάφορες καταλήψεις στην Αθήνα και αυτή του πολυτεχνείου και έχω γράψει στο κοντέρ αρκετές εξακριβώσεις στοιχείων στα εξάρχεια. Κάτι ξέρω από καταλήψεις. Πάντα ήθελα να σχηματίσω δική μου γνώμη, το συμπέρασμα είναι οτι τίποτα από αυτά έχω δει εκτός mainstream δεν με έχει κερδίσει. Όλοι χαλίφης στη θέση του χαλίφη θέλουν να είναι.

  Εν προκειμένω μιλάμε για «κοινότητα» που καταπατεί νομοθετημένα δικαιώματα (ιδιοκτησίας) για να υποστηρίξει ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ και νομοθετημένα (παροχή ασύλου σε ανήμπορους) που το κράτος δε μπορει να κάνει καλά, αλλά εφευρίσκει και άλλα «δικαιώματα» (χώρος έκφρασης κλπ) που ΜΟΝΟ εκεί ευδοκιμούν και πουθενά αλλού. Για την κοινότητα υπάρχει ο ρόλος του «θεού»: αποφασίζει ποια είναι δικαιώματα, ποια όχι, ποια να ενισχύσουμε ποια όχι. Ολα αλα κάρτ.
  Υπάρχει νόμιμος τρόπος: εθελοντισμός στα συσσίτια της μητρόπολης, εθελοντισμός στους σαμαρειτες, άδεια για ζωγραφιές από τους ιδιοκτήτες (κορναρου-μπουνιαλη) αλλά ο ροζανέρης θα πάει με τους παπάδες; θα ζητήσει άδεια; θα βάλει στολή;;;; Σε έναν άλλο πλανήτη.
  Η πόλη πούλησε τη ψυχή της γιατί το να τσαπίζεις το αμπέλι στο βρόντο του ήλιου είναι δύσκολο πράγμα. Να είσαι σίγουρος οτι αν δεν έχει λυθεί ο βιοπορισμός δεν ευδοκιμεί η κουλτούρα. Και συγκεκριμένα η αναμασημένη κουλτούρα διαλογής της ροζανερα.
  Τώρα πλέον οι ροζανερηδες είναι μόνο για πλάνινγκ δράσεων στα βορεινά σκαλάκια της αγοράς… όσο για τις αντίθετες φωνές όπως η δική μου, αυτές είναι αδιάφορες και δεν έχουν βαρύτητα αν δεν συμφωνούν.

  • Η παραδοχή σου μου είναι αρκετή, δεν το λες στα ίσια αλλά διατυπώνεις με φιοριτούρες και περιστροφές αυτό που πραγματικά αισθάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό των αντιτιθέμενων στην κατάληψη που σταράτα θα εκφραζόταν ως : «δεν με πείραξε καθόλου αλλά δεν τους γουστάρω» .Tα όσα ανέφερες πως επιβάλει με το έτσι θέλω, συνεχίζει να είναι θέμα αισθητικής και επιλογών του καθενός. Το ενοχλεί όμως είναι κάτι άλλο . Ενοχλώ δεν είναι βάζω στο μπαλκόνι μου μια φωτεινή πινακίδα που καλύπτει τα πάντα , αυτό είναι παράνομο αλλά κανένας δεν πάει να το καταγγείλει γιατί «δεν τον ενοχλεί» . Κι εγώ μπορεί να μην ενέκρινα τις αισθητικές επιλογές της πλειοψηφίας των καταστημάτων στην τουριστική ζώνη της πόλης . Για να γίνω κατανοητός θα φέρω ένα αντεστραμμένο παράδειγμα : Θεωρώ έγκλημα αισθητικής την παραμόρφωση του τοπίου σε παραλίες όπως το Λουτράκι αλλά δεν βγάζω γρίνια για όλους και για όλα . Δεν κάθομαι να λέω πως αυτοί είναι οι πλούσιοι , οι κοκάκιδες , που κάνουν όργια, που κάνουν ότι γουστάρουν με τις διασυνδέσεις με τον τάδε και τον δείνα βουλευτή και τους μαγαλοεργολάβους πως για αυτούς δεν μετρούν οι νόμοι αλλά μόνο για μας και άλλα πολλά . Όλα αυτά δεν έχω στοιχεία να τα στηρίξω για συγκεκριμένες περιπτώσεις αλλά μόνο την χυδαία υπόθεση πως ο καθένας όταν ανήκει σε μια ομάδα βαρύνεται με κάθε φήμη που την συνοδεύει ( αυτό με χαρά κάνουν τα κανάλια της ΤV ). Σημαντικό είναι επίσης πως δεν έχει μια τέτοια κουβέντα να προσφέρει τίποτα σε μια συζήτηση παρά μόνο βαβούρα .
   Περί του φεστιβάλ (που μέλη της κατάληψης και οι συμπαθούντες αυτής στηρίζουμε) η άποψη πως επιβάλει γνώμη είναι μια εκτίμηση άκυρη ( α. δεν επιβάλλεται σε όλη την πόλη αλλά σε ένα πάρκο β. μπορεί κάποιος που διαφωνεί να απολαύσει αν θέλει το συγκρότημα ή το φαγητό της επιλογής του και να μην συζητήσει καθόλου για τις αντίθετες απόψεις του γ. Μπορεί κανείς να πάει σε όποιον ελεύθερο χώρο υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη πόλη εκτός από το πάρκο ).
   Δεν γνωρίζω και δε νομίζω πως ποτέ κλήθηκε κάποια συλλογικότητα να βοηθήσει στην έκθεση του θέματος της Καλλεργών και άλλων όμοιων περιπτώσεων . Δεν ξέρω αν με μαγαζάκια με τέτοιες διασυνδέσεις (και όχι του αντιεμπορευματικού ή του αντιεξουσιαστικού χώρου , αυτοί είναι των άλλων , των καλών ,που δεν ενοχλούν… ) να βγαίνει άκρη έτσι κι αλλιώς. Αποκλείω όμως την πιθανότητα να γινόταν κάποια παρέμβαση και να έλεγες εσύ ή κάποιος άλλος μπράβο. Πάλι θα λέγατε για τον μεροκαματιάρη που με το ζόρι βγάζει 3 χιλιάρικα το βράδυ πως οι αλήτες τον ενόχλησαν και βανδάλισαν τον ιερό (αφού βγάζει λεφτά) χώρο . Για τους Χανιώτες που δεν έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν ήταν κάποιες πορείες που έγιναν (και κρεμάστηκαν κ τα πανό που δεν σ’αρέσουν για το ότι η πόλη δεν ανήκει σε αφεντικά και μπράβους κ μηνύματα αλληλεγγύης γράφτηκαν σε τοίχους ) . Δεν είμαι ο κατάλληλος για να μπω σε αντιπαράθεση για αυτό το θέμα αφού δεν είμαι μέλος της κατάληψης . Δεν νομίζω ότι ποτέ η πλευρά σου έκανε ποτέ τίποτα παραπάνω (ούτε καν με ψήφο στις εκλογές ) παρά μόνο για την ενίσχυση των αφεντικών. Μάλιστα εδώ στα Χανιά ούτε καν σταματάτε να πηγαίνετε σε ένα μαγαζί που ξέρετε πως το σερβιτόρο-υπάλληλο δεν τον πληρώνουν ή του φέρονται άσχημα ,ακόμα και αν αυτός είναι φίλος σας.
   Για τα ΜΑΤ . Προφανώς δεν έχω καμία διάθεση να πάρω το μέρος τους αλλά: α)Καλώς δεν δρουν αυτοβούλως , θα ήταν χειρότερα καθώς τα κατώτατα στελεχη δεν διακρίνονται για την ευθυκρισία και την εντιμότητά τους. β) είναι κρατικού υπάλληλοι όπου τους στέλνει ο κάθε μπάρμπας , σε έκρυθμες καταστάσεις υψηλού ψυχολογικού φόρτου , να παίξουν τα πολιτικά του παιχνίδια και τρώνε το βρίσιμο λες και ήταν επιλογή τους. Τίποτα από τα παραπάνω που αναφέρω δεν δικαιολογεί τις απάνθρωπες συμπεριφορές που αναπτύσσουν στις επεμβάσεις τους .Παρασύρονται συνήθως ,στα πλαίσια μιας αγελαίας συμπεριφοράς, από συναδέλφους σε συμπεριφορές που ταιριάζουν σε απολύτως ψυχικά άρρωστους ( δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να απομονώνει έναν διαδηλωτή και ναι τον βαράνε 8 άρρωστοι ΜΑΤάδες ή μια άρρωστη ζαρντινιέρα μέχρι να τον αφήσουν αναίσθητο , δουλειά τους είναι , αν τον απομονώσουν να τον παραδώσουν προς εκδίκαση στα αρμόδια όργανα) και πάντα με κάλυψη από τους θεσμούς της δικαιοσύνης .
   Η έκφρασή σου «χομπίστες της μανούρας, ροζανερηδες» είναι το ελάχιστο ατυχής . Είναι ρομαντική κατά βάθος η εντύπωση πως ζούμε σε ένα κόσμο που είναι θεμελιακά στηριγμένος πάνω στο σωστό και το καλό και όλοι όσοι αμφισβητούν αυτό είναι λάθος , κακοί και δεν πειράζει να τους φορτώνουμε χωρίς να το πολυψάχνουμε όσα θέλουμε. Ρομαντική και αφελής.
   Για τα 1000€ μπορεί να είναι λίγα , αν και το πολυτεχνείο δεν πληρώνει σαν απλός (οικιακός) καταναλωτής το ρεύμα . Δεν θα ήταν άσχημα να πει κάποτε το πολυτεχνείο πόσο είναι αυτό το τερατώδες ποσό που «απομυζεί» από τον τόσο τακτικά υπολογισμένο και διαχειρισμένο προϋπολογισμό του . Δεν θα ήταν κακό να πει το πολυτεχνείο το ποσό της ρήτρας μη εκτέλεσης του έργου που θα οφείλει στην «εταιρία» αν τελικά δεν προχωρήσει το έργο. Το αντίθετο , θα ήταν πολύ καλό να μάθουμε την απίστευτα έξυπνη διαχείριση της κρατικής περιουσίας , με ένα συμβόλαιο που υπογράφεται όταν η αλλαγή κυβέρνησης φαίνεται προδιαγεγραμμένη και η διατήρηση της κατάληψης , που θα εμποδίσει την έναρξη της πραγματοποίησης του , αρκετά πιθανή . Σαν να χαρίζεις λεφτά από μια ρήτρα σε μια εταιρία ,που δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για το οποίο δεν είχε φράγκο να το κάνει…
   Οι ακρότητες για χάρη της «ανάπτυξης» των εργολάβων έχουν μεγάλη ιστορία στον τόπο μας και όχι μόνο στα Χανιά . Ας αναφέρουμε και το ταχύτατο ξεμπέρδεμα με όσα βρέθηκαν πίσω από τα δικαστήρια όταν χτιζόταν αυτή η εκτρωματική εκκλησία που λέρωσε για πάντα τον ορίζοντα υποσκελίζοντας ένα αρκετά ωραίο κτίριο , αυτό των δικαστηρίων . Δεν είναι δικαιολογία τα λάθη του παρελθόντος για το παρόν. Πέρα από αυτό έχω την εντύπωση πως οι υποθέσεις των αρχαιολόγων για την περιοχή είναι για κάτι που δεν καλύπτεται αν αποκαλυφθεί .
   Το πρόβλημα με τη δομή της εταιρίας είναι πως δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα ως εγγύηση για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων . Από ποιο κεφάλαιο θα αντλήσει το ποσό της αποζημίωσης που αναφέρεις; Γιατί είναι λογικό να αφήνεται ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο στα χέρια μιας αβέβαιης οικονομικής συνένωσης ; Τι διασφαλίζει ότι δεν μπορεί να κάνει ζημιά και απλά να φύγει λέγοντας «ουπς , σόρυ αλλά μετά από αυτό που κάναμε δεν συμφέρει να προχωρήσουμε , γεια σας» ;
   Περί νομιμότητας να παραθέσω λίγα λόγια που αποδίδονται στον Φρεντερίκ Μπαστιά (δεν το έχω ελέγξει αλλά δεν έχει σημασία καθώς η παράθεση δεν γίνεται ως επίκληση στην αυθεντία αλλά ως επίκληση στην ιστορική μνήμη και την κοινή λογική ) : «Όταν το πλιάτσικο γίνεται τρόπος ζωής για οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, μέσα σε μια κοινωνία , τότε με τον καιρό αυτές θα φτιάξουν ένα νομικό σύστημα που θα τις δικαιώνει και ένα ηθικό σύστημα που θα τις αξιώνει» . Δεν έγραψα για εξίσωση παρανομίας ή προτεραιότητα στην αντιμετώπισή τους από το κράτος . Έγραψα για μεροληπτική στάση και αντιμετώπιση των πράξεων από τους «ουδέτερους» και νυκοκυραίους , ούτε ουδέτεροι τελικά είναι ούτε ελέγχουν τα λόγια που πετάνε έτσι στον αέρα .
   Χαίρομαι που προσπάθησες να αποκτήσεις τη δική σου γνώμη μέσα από την επαφή σου με αυτούς τους χώρους που ανέφερες . Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσω με την άποψή σου , ούτε εσύ με την δική μου. Αν γράφουμε , με κάποιο κόπο οφείλω να ομολογήσω, είναι γιατί πιστεύουμε πως η αντιπαράθεση προσφέρει τελικά κάτι σους συμμετέχοντες και σε όποιον άτυχο κόλλησε σε αυτές τις ανακοινώσεις. Δεν θα πάψω όμως να αναφέρω πως επιμέρους , συγκεκριμένες θέσεις σου , τις θεωρώ ( και εξήγησα το γιατί) λιγότερο βαρύνουσες.
   Ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται στολή. Η στολή δε χρειάζεται γενικά εκτός αν είναι προστατευτική. Θα ήταν καλύτερα οι σαμαρείτες να παίρνουν λίγα λεφτά από τον ερυθρό σταυρό και να μην τα αρπάζει όλα το γνωστό μέλος της γνωστής τοπικής οικογένειας. ( Α θα μπορούσα να γρινιάξω κι εγώ εδώ γιατί «μου επιβάλλουν να βλέπω τον ερυθρό σταυρό και προσπαθούν να αποσπάσουν δωρεές από τον κόσμο για να τα αρπάξε το γνωστό μέλος της γνωστής τοπικής οικογένειας» ). Πάρα πολλές από τις κοινωνικές δομές στη διάρκεια της καραντίνας «εξαφανίστηκαν» στην καραντίνα. Η αναστολή της λειτουργίας αυτών των δομών άφησε ένα κενό στην πόλη που , μάντεψε που βρήκαν τη στέγη και τη στήριξη τα άτομα που έτρεξαν για αυτό. Πρώτη εξαφανίστηκε η δομή της Μητρόπολης , αυτής της ΜΚΟ που έχει μέλη της να λένε πως η μάσκα είναι του σατανά, πως στην εκκλησία δεν κολλάς ιό – κολλάς θεό και άλλα τέτοια επιστημονικά. Από όλες τις δομές που αναφέρεις , ως προς την άμεση στήριξη των αδύναμων μόνο το συσσίτιο της σπλάντζιας έχει τη στήριξή μου (δεν βοηθώ ως εθελοντής με εργασία αλλά δίνω λίγα χρήματα καθώς είναι διαδεδομένο πως είναι απολύτως καθαροί στη διαχείρισή τους) και νομίζω και άλλοι πολλοί που πολιτικά ανήκουν στην πλευρά μου στηρίζουν με κάθε τρόπο.
   Για τις ζωγραφιές της οδού που ανέφερες θέλω να ευχαριστήσω την κυρία που μας προσέφερε ένα διαφορετικό τοπίο σε μια άχαρη γωνιά της πόλης. Τα συνθήματα δεν είναι ζωγραφιές , είναι γραφή . Δεν έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά χαρακτήρα μηνύματος . Αποτελούν μορφή επικοινωνίας σε πλατύ κοινωνικό επίπεδο και φυσικά με βασικό χαρτί (όχι καμβά) τα στοιχεία του αστικού ιστού. Εκεί δλδ που μένει ο άνθρωπος που του απευθύνεται το μήνυμα στήριξης , εκεί που μένει ο καταπιεστής που του απευθύνεται το μήνυμα αγανάκτησης.
   Για την σύνδεση του βιοπορισμού και της κουλτούρας θα έλεγα πως είναι πρόχειρη και κάπως χυδαία. Δεν ήταν όλοι οι καλλιτέχνες εύποροι ούτε όλοι οι μεγάλοι απόλαυσαν τη φήμη που άξιζαν αφού κάποιων τα εργα εκτιμήθηκαν μετά το θάνατό τους. Κάποιοι από αυτούς κινούνταν στα όρια της ανέχειας αλλά προσέφεραν σπουδαίο έργο. Το χειρότερο είναι πως πολύ πλούσιοι γίνονται και «καλλιτέχνες» που δεν παράγουν κάτι αξιόλογο , αν μπορεί κανείς να εντάξει το προϊόν τους στον όρο τέχνη. Η «κουλτούρα διαλογής της ροζανερα» δεν γνωρίζω αν είναι ένα αναγνωρισμένο είδος ή κάτι τέτοιο , δεν το έχω διαβάσει κάπου αλλού . Βέβαια είδος , ξεείδος εσύ δεν έχεις επαφή πέραν των 2 φορών που ήρθες σε επαφή οπότε μπορεί να είναι και αριστούργημα .
   Η πόλη πούλησε την ψυχή της γιατί βρέθηκε με πολύ χρήμα που δεν έβγαλε από τη δουλειά της . Ξεκινώντας από το ποιος πήρε τη μεγαλύτερη επιδότηση βρέθηκε στο ποιος έκανε μεγαλύτερη περιουσία και εθίστηκε στο να μετρά τα πάντα με το χρήμα .Για αυτό τον λόγο εκτιμούν οι περισσότεροι την τέχνη με την τιμή αγοράς ή του εισιτηρίου και γι αυτό και η «ενόχληση» από κάθε τι αντιεμπορευματικό .
   Τα έγραψα και παραπάνω αλλά καλό είναι να τα συγκεντρώσω. Οι γνώμες είναι αδιάφορες όταν είναι αστήρικτες και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι σε ένα διάλογο . Έτσι το επισημαίνω για όσες από τις συγκεκριμένες σου θέσεις ( και όχι για όλες) ανήκουν σε αυτή την κατηγορία καθώς μπορεί να σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις τις υποθέσεις από τις απόψεις. Δεν έχει σχέση το παραπάνω με το αν συμφωνώ ή όχι.
   Τα βορεινά σκαλάκια της αγοράς είναι , πράγματι, ωραία ιδέα.

 5. Αποφάσισα να μας σώσω από το χάσιμο, πλέον, χρόνου γραφής απαντήσεων παρότι και στην τελευταία σου απάντηση γράφονται αρκετές ανακρίβειες και αυθαίρετα συμπεράσματα ενώ εγώ π.χ έχω δηλώσει κατηγορηματικά το αντίθετο (πχ θα πω μπράβο στους ροζανερηδες αν έκαναν «παρέμβαση»). Επίσης ομολογώ οτι δεν έκανα αίτηση παρέμβασης, τώρα βέβαια αν έχει πλέον καταγραφεί ως τέτοια λογικά θα υπάρξει και η παρέμβαση.
  θα μπορούσα να πω πάρα πολλά αλλά δεν έχει νόημα.
  Ωραίο το κουλτουριάρικο του «Φρεντερίκ Μπαστιά». Εγώ κατάλαβα οτι αναφέρεσαι στη ροζανέρα…και οτι «ψάχνει ηθικό έρεισμα για να κάνει πλιάτσικο». Πολύ ταιριαστό, με καλύπτει απόλυτα.

  Θα σε αποχαιρετήσω με κουλτουριάρικο ύφος όπως αρμόζει στην περίσταση… με Πιραντέλλο…: Così è (se vi pare).-

  • Αν κανείς καταλαβαίνει πως η Ροζα Νέρα είναι οργάνωση συμφερόντων που έχει τη δυνατότητα να φτιάξει ένα νομικό σύστημα που θα τις δικαιώνει τότε έχει επικίνδυνα μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα και καλό είναι να μην δώσει καμία μα καμία σημασία στο χωρατό του ” Αρτέμη – υπεροπτικό σύστημα αναφοράς” γιατί θα τον μπερδέψει, ας κάνει ότι δεν το διάβασε.
   Για το αίτημα παρέμβασης δεν ξέρω πως θα μπορούσε να γίνει και αν ήδη έχει γίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Για να είχε καταγραφεί ως τέτοια όπως αναφέρεις θα έπρεπε ένας τρίτος (σε θαυμάζω φίλε τρίτε για την αντοχή σου) να παρακολουθεί την συζήτηση και να το μεταφέρει ,εγώ δεν θα ψάξω πως γίνεται για να το κάνω , ψάξου μόνος σου.
   Δεν νομίζω πως θα μπορούσες να πεις πάρα πολλά , ήδη λέμε πάρα πολλά και δεν σε εμπόδισε κανείς να τα βάλεις στα προηγούμενα ποστ σου στα οποία σπαταλούσες το μισό χώρο με εκτιμήσεις από μακρυά και υποθέσεις .
   Η αναφορά σου στην παράθεση ως “κουλτουριάρικο” είναι άκυρη. Οποιοσδήποτε έχει λίγη γνώση της ιστορίας και τη δυνατότητα της λογικής επεξεργασίας , μπορεί να καταλαβαίνει τι λέει και τις αντιστοιχίες με την πραγματικότητα του Ελληνικού κράτους , δεν καλλιεργεί όποιον το διαβάζει απλά ανακεφαλαιώνει .
   Να αντιχαιρετίζω και εγώ με πολιτικάντικο γνωμικό με τις κουβέντες ενός μεγάλου πολιτικού ανδρός “ότι είναι νόμιμο , είναι και ηθικό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ