Μαρία Βλαζάκη: Από το ’90 τα κτίρια του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλι προορίζονταν για Σχολή Καλών Τεχνών

μαρία-βλαζάκη-από-το-90-τα-κτίρια-του-πο-1004678

Σχολή Καλών Τεχνών προοριζόταν να γίνει από την δεκαετία του ’90 το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλι, όπως σχολίασε η αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη.

Σε συζήτηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον Δημήτρη Παππά στον αέρα του SUPER FM 89.6, ξεκαθάρισε οτι αυτή ήταν η απάντηση του Πολυτεχνείου, όταν πάνω από 20 χρόνια πριν είχαν αιτηθεί για να γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο εκεί, πριν καταλήξει στη Χαλέπα.

Εν τέλει, ωστόσο, το Πολυτεχνείο άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων και την μετατροπή του «μπαλκονιού» των Χανίων σε ξενοδοχείο.

Η κα Βλαζάκη τοποθετήθηκε με αφορμή και το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο (δείτε ΕΔΩ), το οποίο, όπως επισήμανε «μετά από επανειλημμένες εισαγωγές του ψηφίσματος στη συζήτηση, καταψήφισε, με οριακή πλειοψηφία, στην πραγματικότητα τη διατύπωσή του. Οι περισσότεροι σύμβουλοι θα ήθελαν να υπάρχει μέσα στο ψήφισμα αναφορά στην κατάληψη, κάτι που δεν γινόταν. Αναφερόταν κυρίως στο να μη γίνει ξενοδοχείο.»

Συμπλήρωσε ακόμη οτι «το να μπερδεύουν και τα δύο είναι προβληματικό. Το θέμα της κατάληψης πρέπει να συζητηθεί διαφορετικά.

Ωστόσο, κανείς δεν τάχθηκε υπέρ του ξενοδοχείου, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Δεν φαίνεται να το θέλουν για ξενοδοχείο. Τουλάχιστον αν κάποιοι το σκέφτονται, δεν το διατύπωσαν.»

Ακόμη, η αρχαιολόγος έκανε αναδρομή στην ιδιοκτησιακή διαδρομή του κτηρίου στο ελληνικό δημόσιο:

«Τα κτίρια τα αγόρασε το Υπουργείο Παιδείας απ’ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η χανιώτικη κοινωνία ήθελε το Πολυτεχνείο να έχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη περιουσία για να δράσει με τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα. Γι’ αυτό αγοράστηκαν και δωρίστηκαν στο Πολυτεχνείο. Δεν μπορεί όμως να αλλάξει ο σκοπός της δωρεάς.»

Τέλος, ξεκαθάρισε οτι είναι ανεπίτρεπτο ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να προσπαθεί να απομυζήσει έσοδα από μία τέτοια αξιοποίηση σε έναν από τους ιστορικότερους χώρους  πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων:

«Η αξιοποίηση είναι μια έμμεση ντρίπλα, αφού το Πολυτεχνείου μπορεί κάλλιστα να επιμείνει στους εκπαιδευτικούς του σκοπούς. Δεν μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να αφήνει ένα μνημείο της πόλης να γίνει  ξενοδοχείο. Πολλοί μέσα στο Πολυτεχνείο είναι αντίθετοι με αυτή την αξιοποίηση.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook