Μαρία Τζομπανάκη: «Έχω δει πολλές παρεμβατικές γυναίκες σαν την Καλλιόπη» – Τι λέει για τον γιο και τον εγγονό της

μαρία-τζομπανάκη-έχω-δει-πολλές-παρε-1471944

Στο ZarpaRadio 89,6 και στον Μανώλη Παπαδάκη μίλησε η Μαρία Τζομπανάκη. Η ηθοποιός, με αφορμή το θεατρικό έργο «Ματωμένος γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στο οποίο πρωταγωνιστεί, μίλησε για την παράσταση που θα παρουσιαστεί στα Χανιά στις 7 και 8 Ιουλίου στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

Η κουβέντα όμως δεν θα μπορούσε να μην πάει στον ρόλο της «Καλλιόπης» που υποδύεται η αγαπημένη ηθοποιός στο Σασμό, αλλά και στον πρόσφατο γάμο του γιου της Ορφέα Αυγουστίδη και την βάφτιση του εγγονού της. Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία ερώτηση που της κάνουν συχνά, αν το παιδί που υποδύεται τον γιο του Αστέρη είναι όντως γιος του γνωστού ηθοποιού. Ωστόσο η κα Τζομπανάκη ήταν κατηγορηματική: Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο εγγονός μου καταρχήν είναι ξανθός με πράσινα μάτια και μεγάλα χείλια και μοιάζει πολύ στον Ορφέα»

Στην ερώτηση αν είναι – όπως η «Καλλιόπη» παρεμβατική στη ζωή του γιου της είπε:

«100% όχι. Είμαι τόσο διακριτική, στα όρια του να παρεξηγηθεί η στάση μου. Πάντα ήμουν πάρα πολύ διακριτική και συγχρόνως πάντα έτοιμη να τρέξω, να αγκαλιάσω, να προστατεύσω. Αλλιώς δεν μεγαλώνει το παιδί, δεν μαθαίνει την ζωή. Δεν είμαι παρεμβατική ούτε στα αδέρφια μου ούτε στους φίλους μου. Είμαι δίπλα τους για να συμπαρασταθώ αλλά όχι για να αλλάξω πορείες ανθρώπων. Μόνο αν το θέλουν. Παρέμβαση μπορεί να κάνω στο κακό, δηλαδή αν συμβεί κάτι που πρέπει να τρέξεις να συμπαρασταθείς».

Όπως ανέφερε, στον ρόλο της, ως «Καλλιόπη» ενσαρκώνει τις γυναίκες που έχει ζήσει στο παρελθόν: «Έχω δει πολλές τέτοιες αυστηρές, παρεμβατικές γυναίκες όταν ήμουν μικρή και αυτό δεν μου άρεσε να πω την αλήθεια. Η μαμά μου δεν ήταν. Ήταν τόσο, όσο. Αλλά είχα δει γυναίκες τέτοιες και προσπαθώ να μεταφέρω όσο καλύτερα μπορώ τη στάση τους, τον τρόπο τους και τους ήχους τους.

«Είναι σαν ένα «μνημόσυνο» για όλες αυτές τις γυναίκες, που ναι μεν ήταν παρεμβατικές, πιεστικές, αλλά ήταν και γυναίκες με μεγάλα κουράγια, με μεγάλη δύναμη. Αυτές οι παλιές χήρες, οι κρητικές ανασταίναν οικογένειες ολόκληρες, αντιμετωπίζανε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είχαν κάτι σαν το «κερκέλι» που τις κρατούσε δυνατές. Η Καλλιόπη δεν είναι παρεμβατική επειδή δεν θέλει κανένας να μπει στην ζωή των παιδιών της. Είναι παρεμβατική γιατί δεν θέλει να παντρευτεί την χήρα του ξαδέρφου και γιατί δεν θέλει να παντρευτεί ο άλλος την Βρουλάκαινα, τον εχθρό»

Η παράδοση συνδέεται με στερεότυπα. Ακολουθείτε τέτοια στερεότυπα στην ζωή σας; Δεν νομίζετε ότι εν τέλει πως αποτελούν φραγμό στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας; Εξαρτάται. Η παράδοση, η κουλτούρα της ορθοδοξίας, μού αρέσει πάρα πολύ. Είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύει βαθιά. Δεν χρειάζομαι, φυσικά, τα στολίδια για να γίνω καλύτερη πιστή ή όχι. Στη ζωή μου γενικώς μου αρέσει η παράδοση, μου αρέσει η κουλτούρα μας, όπως τα τραγούδια μας, τα φαγητά μας, το περιβάλλον μας και θέλω να το προστατεύσω. Αυτό τι; Αποτελεί φραγμό στην εξέλιξη;

«Μου αρέσουν οι θάλασσές μας και δεν θα ‘θελα να έχουμε την κάθε πολυεθνική ή τον κάθε έναν που έχει πολλά χρήματα, να αγοράζει τον τόπο μου και να με κατακτά με το έτσι θέλω, χωρίς να με ρωτήσει. Αυτό είναι φραγμός; Όχι. Είναι αγάπη για την πατρίδα μας, για το σπίτι μας. Αγαπώ το σπίτι μου, το σπίτι που μ’ ανάθρεψε. Κι αυτό ξεκινά από το πατρικό μου σπίτι, μετά πάει στον τόπο τον ιδιαίτερο, την Κρήτη και καταλήγει στην Ελλάδα και μετά σε όλο τον πλανήτη. Αν δεν προστατεύσουμε το σπίτι μας, αυτό που λένε θα πέσει να μας πλακώσει ισχύει, 100%.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook