Μανούσος Βολουδάκης: «Για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα πλαίσιο για την εκπόνηση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για το νησιωτικό χώρο»

μανούσος-βολουδάκης-για-πρώτη-φορά-π-1170353

Ο Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε σήμερα στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την  «Oλοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο».

Σημείωσε ως θετικό ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα πλαίσιο για την εκπόνηση ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για το νησιωτικό χώρο. Τόνισε όμως  ότι δε θα πρέπει να πάμε από την απουσία σχεδιασμού που υπήρχε ως σήμερα, στον υπερσχεδιασμό με πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα σχέδια. «Σχέδια επί σχεδίων καταλήγουν σε μουντζούρες» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε μια σειρά από σχέδια, προγράμματα και

στρατηγικές που βρίσκονται ταυτόχρονα εν εξελίξει.

Αναφερόμενος στο νομό Χανίων, ζήτησε από τον υπουργό Ναυτιλίας την έγκριση της

χρηματοδότησης μιας σειράς μελετών που έχει ζητήσει το Λιμενικό Ταμείο από το Σεπτέμβριο για κρίσιμα έργα στη Σούδα, τα Σφακιά, την Αγιά Ρουμέλη, την Παλιόχωρα και τη Γαύδο. Ο σκοπός των έργων εκτός από αναπτυξιακός, είναι και εθνικός, αφ’ ενός με την προγραμματισμένη αναβάθμιση του Ναυστάθμου Σούδας, αφ’ ετέρου με την επικείμενη επέκταση των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης. Ειδικά για τη Σούδα, ανέφερε ότι καλωσορίζουμε την αναβάθμιση του Ναυστάθμου, αλλά η τοπική κοινωνία θα πρέπει να έχει κάποια ανταποδοτικά οφέλη σε λιμενικά έργα που θα αντισταθμίσουν την επιβάρυνση από την αμυντική χρήση του λιμανιού.

Για τα Σφακιά, ανέφερε ότι το λιμάνι είναι το τρίτο της Κρήτης σε επιβατική κίνηση και χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επέκταση, όπως το Λιμενικό Ταμείο ζητά. Αυτό θα υπηρετήσει και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, αλλά και εθνικούς στόχους: Χρειάζεται ένα καλύτερο λιμάνι που θα μπορεί να εξυπηρετεί αυξημένες ανάγκες του Λιμενικού πρώτον λόγω των αυξημένων αναγκών επιτήρησης της έκτασης των χωρικών υδάτων που θα επεκταθούν, και δεύτερον λόγω των νέων και απειλούμενων ροών λαθρομετανάστευσης από τα νότια. Ειδική αναφορά έκανε και στο λιμάνι της Κισάμου, το οποίο αποτελεί σημείο σύνδεσης με τη Δυτική Ελλάδα.

Ο Μ. Βολουδάκης εξήρε το επίτευγμα του Λιμενικού Σώματος να μειωθούν κατά 85% οι παράνομες είσοδοι μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορά μας το 2020 έναντι του 2019. Σημείωσε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρόνοια του νομοσχεδίου για παροχή νομικής υποστήριξης στους Λιμενοφύλακες οι οποίοι δέχονται ποινικές διώξεις για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, καθώς αυτοί εκτός από τις δυσκολίες της δουλειάς τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα στρατό από ΜΚΟ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που υπηρετούν την ατζέντα των «ανοιχτών συνόρων».

Απευθυνόμενος σε προλαλήσαντα βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τα νησιά είναι όψιμο, καθώς όσο ήταν στην εξουσία άφησε την Κρήτη εκτός μεταφορικού ισοδυνάμου, ενώ πρόσφατα καταψήφισε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook