Μάνος Μπολώτης: Σύντομα έρχονται νέες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χανίων

μάνος-μπολώτης-σύντομα-έρχονται-νέες-1112339

Συνέντευξη στον Zarpa Radio 89.6 παραχώρησε ο Αναπληρωτής Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Μάνος Μπολώτης.

Ο κ. Μπολώτης ρωτήθηκε από τους Ευτυχία Πενταράκη και Γιώργο Κολομπάκη και για την κατάσταση που επικρατεί αυτό το διάστημα με τη διαθεσιμότητα των κλινών στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, και έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα αυτές θα αυξηθούν:

«Όσον αφορά το κομμάτι της ΜΕΘ, αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Χανίων έχουμε 7 κλίνες, και μέσα στο επόμενο διάστημα μέσα από την δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος θα προσθέσουμε άλλες 6. Η κύρια ΜΕΘ είναι σε έναν ενιαίο χώρο, ενώ η ΜΕΘ Covid είναι εντελώς απομονωμένη, δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο κτίριο, ούτε μέσω κλιματισμού, ούτε με κάποιον άλλον τρόπο. Eπειδή δεν έχουμε αρνητική πίεση ήταν απομονωμένα δύο κρεβάτια, σε απομονωμένο χώρο το καθένα από τα άλλα, για να μην υπάρξει κίνδυνος επιμόλυνσης. Πιστεύω ότι σε λίγο παραπάνω από δύο μήνες θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε τις νέες κλίνες στη ΜΕΘ Covid.

Ο κ. Μπολώτης ρωτήθηκε για το δεύτερο κύμα κορονοϊού, και δήλωσε αισιόδοξος ότι το νοσοκομείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί αν αυτό χρειαστεί:

«Θα αρχίσουμε πάλι να πιεζόμαστε αρκετά τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, γιατί τότε θα είμαστε όλοι μέσα, ο καιρός θα έχει μεταβληθεί. Από εκεί και πέρα θα προσθέσουμε τις ΜΕΘ και αυτό θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Η ΜΕΘ θεωρώ είναι από τις μεγαλύτερες παρακαταθήκες που αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να αφήσουμε στο νοσοκομείο.»

Ακόμα, ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Χανίων εξήρε την υπευθυνότητα με την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των Χανιωτών την κατάσταση με τον κορονοϊό, επισημαίνοντας όμως και τους κινδύνους:

«Για την ώρα οι Χανιώτες έχουν επιδείξει μια υπευθυνότητα, ειδικά μετά τα τελευταία μέτρα του Αυγούστου, όσον αφορά μέτρα ατομικής προστασίας, κάτι το οποίο το βλέπουμε και στα νούμερα. Δηλαδή αμέσως μετά την επιβολή των μέτρων, ο Σεπτέμβρης μπήκε εντελώς διαφορετικός από ότι μπήκε ο Αύγουστος. Τα περιοριστικά συνεχίζονται, αλλά θεωρώ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, γιατί ειδικά ο νεαρόκοσμος είναι λογικό να προσπαθήσει να συνεχίσει να συναναστρέφεται από κοντά και μετά το κλείσιμο των καφέ. Ο ασυμπτωματικός ασθενής όμως, ο οποίος έχει υψηλό ιικό φορτίο τις πρώτες μέρες και δεν έχει εκδηλώσει κάποιο βαρύ σύμπτωμα επί 4-5 μέρες, εάν δεν φοράει την μάσκα και δεν το γνωρίζει γιατί δεν έχει κάποιο σύμπτωμα περιφέρεται και είναι μια υγειονομική βόμβα.

Τέλος, ο κ. Μπολώτης ρωτήθηκε και για τη λειτουργία του μοριακού αναλυτή, ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού με μεγάλη ταχύτητα:

«Έχουμε ξεκινήσει με τον αναλυτή και έχουμε περάσει το στάδιο της πιλοτικής λειτουργίας. Αυτό είναι ένα τρομακτικά μεγάλο συν για το νοσοκομείο μας και έχουμε την δυνατότητα μέσα σε περίπου 6 ώρες να έχουμε αποτέλεσμα.

Τώρα είμαστε στο τελικό στάδιο και θεωρώ ότι θα έχουμε πάνω από 270 τεστ τη μέρα. Εάν χρειαστεί αυτό το νούμερο μπορεί να αυξηθεί, τώρα γίνεται ένας σχεδιασμός από την ΥΠΕ για να δούμε και ποιες άλλες περιοχές θα εξυπηρετήσουμε, γιατί σαν νοσοκομείο αναφοράς στην Δυτική Κρήτη θα εξυπηρετήσουμε και άλλες περιοχές, πιθανότατα το νοσοκομείο Ρεθύμνου και εκτιμώ και τα κέντρα υγείας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook