Μανώλης Σφακιανάκης: «Πολίτες που εξαπατήθηκαν πέφτουν στα ψυχοφάρμακα»

μανώλης-σφακιανάκης-πολίτες-που-εξα-1488946

Ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης μίλησε στο Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης:

«Βιασμό ψυχών λέμε την κατάσταση όπου κάποιος θα παραπλανήσει, θα αποσπάσει χρήματα, θα αποπλανήσει και σεξουαλικά εξ αποστάσεως και μετά να βγάζει στη δημοσιότητα τις ερωτικές στιγμές του νέου ανθρώπου. Είναι εκβιασμός και βιασμός και οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πώς κινδυνεύουν τα παιδιά τους και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων. Εμείς στο CSI έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά, δίνουμε συμβουλές. Ο γονιός και το σχολείο έρχονται σε μας και εμείς, με μια ομάδα 90 ατόμων, κάνουμε συμβουλευτική. Και σύντομα θα δίνουμε διπλώματα πλοήγησης στο διαδίκτυο για παιδιά 5 ως 10 ετών.» είπε ο κ. Σφακιανάκης και συνέχισε:

«Δεν ερχόμαστε ως μπαμπούλες να απαγορέψουμε το διαδίκτυο, αλλά για να μάθουμε να πλοηγείστε με ασφάλεια. Εκατομμύρια εχθροί είναι δίπλα μας στο διαδίκτυο, χακερς που θέλουν να μας πάρουν κι αυτά που μας έχουν μείνει. Αλλά και άνθρωποι που μας κάνουν κακό ψυχολογικά. Έχει αυξηθεί μέχρι και η κατανάλωση ψυχοφαρμάκων εξαιτίας του διαδικτύου.

Για παράδειγμα, έχεις εισπράξει το εφάπαξ κι έχεις έναν λογαριασμό με 70.οοο  ευρώ. Μπαίνει ο χάκερ και σου τα παίρνει όλα. Έχεις μια εταιρία, μπαίνει ο χακερ, σου την κλειδώνει και σε εκβιάζει να τον πληρώσεις. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται σε bicoin για να μη σε βρίσκουν μετά. Kι αυτό γιατί δεν έχεις φροντίσει την ασφάλεια. Πολλά θύματα τέτοιων καταστάσεων καταλήγουν σε ψυχοφάρμακα».

Ο κ. Σφακιανάκης έκανε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό δημιουργίας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

«Με θεωρούσαν ονειροπόλο, έφαγα πολύ bullying στην αστυνομία. Στρατηγοί που έγιναν και αρχηγοί αργότερα, μου έλεγαν, πώς είναι δυνατόν απ τα καλώδια να γίνει έγκλημα. Έκαναν και αγώνα για να μη γίνει ξεχωριστό τμήμα η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αλλά η ανάγκη ήταν τέτοια που έγινε τμήμα με 4 άτομα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 και το 2009 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε το πρασινο φως σε μένα και πήραμε 100 άτομα χάκερς από την αγορά, τους εκπαιδεύσαμε και αυτοί τώρα κρατάνε Θερμοπύλες. Είναι 140 άτομα σήμερα.»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στις 18:30 της Δευτέρας και έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook