Μανώλης Φραγκάκης: Ο καθημερινός αριθμός διασωληνωμένων και νεκρών δείχνουν ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό δεν είναι καλή

μανώλης-φραγκάκης-ο-καθημερινός-αριθ-1121293

Για την δράση του Κοινωνικού Φαρμακείου Χανίων (ΚΙΦΑ) και τον κορονοϊό μίλησε ο γιατρός και πρόεδρος του ΚΙΦΑ κ. Μανώλης Φραγκάκης στην εκπομπή της Ανδρονίκης Κοκοτσάκη στο Zarpa Radio 89,6.

Το ΚΙΦΑ ξεκίνησε το 2012, ως φαρμακείο στο Εργατικό Κέντρο, για να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν δυσκολία στη πρόσβαση στην δημόσια υγεία και στην αγορά κάποιων φαρμάκων. Από το 2013 βρίσκεται στην πλατεία Κολοκοτρώνη, πάνω από το κοινωνικό παντοπωλείο, με σχεδόν καθημερινό ωράριο που στηρίζεται από τους εθελοντές του. Υπάρχουν γενικός γιατρός, γυναικολόγοι, ωριλάς, καθώς και συνεργασία και με εξωτερικούς γιατρούς.

Το ΚΙΦΑ  πλέον εξυπηρετεί περίπου 100-150 άτομα και οικογένειες κάθε μήνα, ενώ έχει περίπου 1,400 φακέλους ασθενών. Λόγω κορονοϊού έχει μειωθεί  η κίνηση επειδή δεν μπορούν να δουν κάποιον που έχει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, καθώς πρέπει να προφυλάξουν και τους υπόλοιπους ασθενείς όπως και τους εθελοντές.

Φόβος για τον χειμώνα που έρχεται

Αναφερόμενος στην υπάρχουσα κατάσταση με τον κορονοϊό ο κ. Φραγκάκης δήλωσε όχι μόνο ότι ο κορονοϊός θα έχει συνέχεια, αλλά και ότι κανείς δεν περίμενε τον Δεκέμβρη ότι θα έχουμε 39 εκατομμύρια ανθρώπους που νόσησαν και 1 εκατομμύριο που θα έχανε την ζωή του.

Μάλιστα εξήγησε ότι μαζί μ ‘αυτόν η ιατρική κοινότητα φοβάται τον επερχόμενο χειμώνα, καθώς ο καιρός θα αρχίσει να πέφτει, και το ιικό φορτίο θα αρχίσει να αυξάνει, οπότε θα αρχίσει να αυξάνει και η μεταδοτικότητα του ιού.

Παράλληλα, δεδομένου ότι θα αρχίσουμε σιγά σιγά να κινούμαστε σε κλειστούς χώρους διευκρίνισε ότι υπάρχει μια επιπλέον επικινδυνότητα για την μετάδοση του ιού. Αυτά σε συνδυασμό με την διαχείριση που γίνεται το τελευταίο διάστημα τον ανησυχούν.

Παρόλο που στην πόλη το τελευταίο διάστημα και την Κρήτη γενικά είμαστε καλύτερα από ότι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο που είχαμε αρκετά κρούσματα, ο πρόεδρος του ΚΙΦΑ θεωρεί ότι τα πράγματα δεν είναι καλά.

Ανησυχητικοί οι αριθμοί

«Αυτό που ανησυχεί εμένα και την ιατρική κοινότητα είναι οι αριθμοί που δίνονται καθημερινά και ειδικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, και ο αριθμός των νεκρών που είναι πλέον σταθερά υψηλός, 8-10-15 νεκρούς δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα, όπως δεν είχαμε και τον αριθμό των διασωληνωμένων που είχαμε αυτή την στιγμή, έχουμε για πάρα πολύ διάστημα 80-90 ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι.» δήλωσε ο κ. Φραγκάκης.

Μάλιστα τόνισε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένας σημαντικός αριθμός για να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Δεν υπάρχει μόνο ατομική ευθύνη

«Υπάρχει ατομική ευθύνη που μας μιλούν συνέχεια για αυτήν, υπάρχει κοινωνική ευθύνη και υπάρχει και η ευθύνη του κράτους. Όταν μπήκαμε καραντίνα και μείναμε σπίτια μας, μπήκαμε από κοινωνική και όχι ατομική, θέλαμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ήταν σε μεγάλη ηλικία, και που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Πηγαίνοντας στην ευθύνη του υπουργείου, ζητάμε καθημερινά και δεν έχουμε σταματήσει να το ζητάμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, για να αντιμετωπίσουμε με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια την μάχη που είναι μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Τα δεδομένα αυτήν την στιγμή δεν είναι καλά αυτή την στιγμή.» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΚΙΦΑ

Τα λάθη στην διαχείριση της πανδημίας

«Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα έχουν γίνει αρκετά λάθη στην διαχείριση της πανδημίας τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε πανελλαδικό. Ήταν λάθος, που ειπώθηκε στην αρχή ότι η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Διαβάζω διάφορα σε σχέση με εκείνες τις δηλώσεις, ότι το κράτος δεν είχε γάντια, μάσκες, και υλικά και εξαιτίας αυτού πιθανότατα να υπήρχε προτροπή. Δεν αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα η μάσκα, υπάρχει ανοιχτό κύκλωμα, δεν μειώνει το οξυγόνο.

Ένα πράγμα ζητάμε αυτή την στιγμή, βάλτε μάσκα προστατέψτε τις γιαγιάδες και τους παππούδες. Πρέπει να βάζουμε την μάσκα μας, να έχουμε καλή υγιεινή για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, μου λείπει η αγκαλιά και ότι δεν μπορώ να βγω ελεύθερος έξω αλλά αυτό δεν με κάνει να πετάξω ότι γνώση έχω πάρει όλα αυτά τα χρόνια, ότι οδηγίες μας δίνουν επιστήμονες και να προκαλέσω το οτιδήποτε.»  δήλωσε  ο κ. Φραγκάκης μιλώντας για τα λάθη που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook