Μάνια Μπικώφ για την υπόθεση Μπεκατώρου: “Τα παιδιά μας θα είναι αύριο ή θύματα, ή θύτες”

Στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε το πρωί του Σαββάτου η Μανιά Μπικώφ. Η Χανιώτισσα ναυαγοσώστης και πρώην αθλήτρια, αναφέρθηκε στην απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει τον βιασμό της, λέγοντας ότι δεν την εκπλήσσει σαν γεγονός:

Με το χέρι στην καρδιά, δεν μου προξένησε καμία έκπληξη. Είναι πολύ εύκολο να παρενοχληθεί ένας αθλητής στο περιβάλλον του, γιατί είναι άνθρωποι που εμπιστεύεται και είναι εύκολο να χειραγωγηθεί. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, ήταν έκπληξη, γιατί όταν βλέπεις έναν αθλητή που καταφέρνει να φτάσει τόσο ψηλά, εκπέμποντας τέτοια δυναμική και αισιοδοξία, πέφτεις απ’ τα σύννεφα. Όχι όσον αφορά το γεγονός, αλλά όσον αφορά το άτομο. Η Σοφία δεν είναι φίλη μου, αλλά γνωριζόμαστε σαν συναθλήτριες, επειδή είναι στην ηλικία μου. Δεν μίλησα για να υποστηρίξω τη φίλη μου, μίλησα για να υποστηρίξω κάθε γυναίκα και κάθε αγόρι που έχει δεχθεί μια τέτοια πράξη.”

Η κα Μπικώφ τόνισε ότι για την ίδια, μεγαλύτερη σημασία έχει ότι η Σοφία Μπεκατώρου αποφάσισε να μιλήσει και όχι ο χρόνος που αποφάσισε να το κάνει:

“Νομίζω ότι η εστίαση στο «γιατί τώρα» είναι τελείως λάθος προσανατολισμός. Όσοι έχουμε βγει μπροστά, λέμε «μπράβο» έστω και τώρα που μίλησε. Γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό. Η δεκαετία εκείνη ήταν μια δεκαετία χωρίς διαδίκτυο, χωρίς την ευκολία της πληροφόρησης. Χωρίς υποστήριξη άλλων ανθρώπων. Ήσουν μόνος τότε, ήμασταν 20 χρονών παιδιά – στη δική μου περίπτωση – παιδιά αθώα. Οπότε το «γιατί τώρα» είναι μια απόσταση ασφαλείας πιστεύω. Δεν είχε ανάγκη να αποδείξει τίποτα άλλο πια, δεν το έκανε για να αποκτήσει δημοσιότητα και κανείς άνθρωπος δεν θα το έκανε χωρίς να καλύπτει μια ανάγκη του. Aν ένιωσε τώρα ασφαλής να το κάνει, πολύ καλά έκανε. Φαντάζομαι και η ίδια δέχεται τεράστια πίεση από όλες τις πλευρές. Έχει να διαχειριστεί και κάτι πιο οδυνηρό και νομίζω ότι θα μιλήσουμε εν καιρώ. Παρόλα αυτά τη Δευτέρα θα είμαστε μαζί σε μια τηλεοπτική εκπομπή.”

Η πρώην αθλήτρια επισήμανε ότι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στον αθλητισμό, σημασία όμως έχει να τιμωρούνται οι υπαίτιοι και όχι ο αθλητισμός καθαυτός:

“Λαμβάνω πολλά μηνύματα από ανθρώπους που δεν γνωρίζω και μου εκμυστηρεύονται παρόμοιες ιστορίες. Με ρωτούν, που να απευθυνθούν. Όλοι οι άνθρωποι, νιώθουν αυτό το πράγμα να τους καταπιέζει, να επηρεάζει τις επόμενες σχέσεις τους, τα συναισθήματά τους και πάντα νομίζεις ότι έχεις τον έλεγχο αλλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ότι δεν είναι έτσι. Αν οι γονείς δούμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού, αν ξαφνικά δεν θέλει να πηγαίνει στην προπόνηση χωρίς κάποιον εμφανή λόγο, πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.”

Η κα Μπικώφ δήλωσε ότι ακόμα και σήμερα, η γυναίκα έχει έναν υποδεέστερο ρόλο στην κοινωνία μας και πως, όσο δεν υπάρχει σεβασμός, θα βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Όσο για το περιστατικό που είχε συμβεί στην ίδια, τόνισε ότι στόχος της είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και η πολιτεία, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση:

“Δεν μπορείς  να διαχειριστείς εύκολα ένα τέτοιο περιστατικό. Νιώθεις ντροπή, ενοχές. Ενώ θα έπρεπε ο θύτης να έχει αυτά τα συναισθήματα. Εγώ, τριάντα χρόνια μετά, περιγράφω ένα πραγματικό γεγονός και συνεχίζω να νιώθω αμηχανία κάθε φορά που το περιγράφω. Προσωπικά δεν θα προβώ σε μηνύσεις, λόγω των ετών που έχουν περάσει. Στόχος μου δεν είναι να αναφέρω ένα όνομα ανθρώπου που έκανε κάτι τόσο απαράδεκτο. Θέλω απλά να πω ότι αυτό συμβαίνει παντού και με πολλές μορφές. Δεν είναι απαραίτητα ένα χάδι ή βιασμός. Μπορεί να είναι λεκτική ή συναισθηματική βία, ή η έκθεση σε ένα γυμνό σώμα ενώ δεν το επιθυμείς. Νομίζω ότι όλοι μπορούμε να ξεχωρίσουμε το φλερτ από την παρενόχληση και πρέπει η πολιτεία και η οικογένεια να επεμβούν, εκπαιδεύοντας προπονητές, αθλητές αλλά και τα παιδιά. Γιατί τα παιδιά μας είναι τα αυριανά θύματα, ή, χειρότερα, οι αυριανοί θύτες.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ