Μαλανδράκης: Δημοπρατείται η νέα γέφυρα στον Κερίτη – Τι είπε για έργα, υδροδότηση, τουρισμό και τα προσωπικά του σχέδια

μαλανδράκης-δημοπρατείται-η-νέα-γέφυ-1380921

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης προχώρησε το πρωί, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, μιλώντας στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη.

Ο κ. Μαλανδράκης μίλησε για την δημοπράτηση της νέας γέφυρας στον ποταμό Κερίτη μέσα στο επόμενο διάστημα, τις προσπάθειες για δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής και Λιμενικού στον Δήμο Πλατανιά, για τα έργα που εκτελούνται, τα προβλήματα στην ύδρευση και στο οδικό δίκτυο αλλά και στα σχέδιά του για την ανάπτυξη του τουρισμού στον δήμο.

«Εμείς θέλουμε μια νέα γέφυρα» 

Τη δημιουργία νέας γέφυρας στον Κερίτη έχει ζητήσει ο Δήμαρχος Πλατανιά και κατά τις πρόσφατες επαφές του, με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι εντός των επόμενων ημερών θα γίνει δημοπράτηση του έργου. «Έχουν γίνει ήδη τα τοπογραφικά, έχουν γίνει ήδη οι περιοχές στις οποίες θα περάσει η διαδρομή, στο ίδιο σημείο, 80 μέτρα βορειότερα.»

«Τα προβλήματα στην ύδρευση έχουν μειωθεί»

Έχουν μειωθεί τα προβλήματα στο νερό, επεσήμανε ο κ. Μαλανδράκης λέγοντας: «Η ΔΕΥΑΒΑ παλεύει όλο τον Δήμο. Υπάρχουν πάρα πολλά έργα σε πάρα πολλές περιοχές με αντικατάσταση δικτύου για να μην υπάρχει πρόβλημα στην παροχή νερού και το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. 

Πρόβλημα υπάρχει στο σημείο που είναι κοινά τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πλατανιά: «Αυτά πάμε να τα διαχωρίσουμε τώρα. Να ξέρετε ότι η ΔΕΥΑ δεν επιδοτείται καθόλου από τον Δήμο, ούτε από το κράτος, ζει με τα έσοδά της.»

Καθαρό νερό για την περιοχή των Βουκολιών

Για το πρόβλημα στην ύδρευση των Βουκολιών, όπου το νερό είναι ακατάλληλο προς κατανάλωση, ο κ. Μαλανδράκης δήλωσε πως: «Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες λόγω της ανοιχτής υδρομάστευσης, όπου το νερό θολώνει λόγω του χώματος που πέφτει από τα πρανή. Έχουμε κάνει μελέτη, έχει μπει στο ΕΣΠΑ. Έχει γίνει εργολαβία, είμαστε στην περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας. Είναι προς την περιοχή του Σέμπρωνα, έχουμε βάλει και διυλιστήριο. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να κάνουμε τα εγκαίνια και να πίνουμε νερό από την καινούρια υδρομάστευση.»

Πολλές οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο από τις κατολισθήσεις 

Μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πλατανιά έχουν δημιουργήσει οι κατολισθήσεις, ήδη από το 2019, που σε πολλές περιπτώσεις κάποιοι, να πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμα και τα σπίτια τους:

«Υπάρχουν πολλές καταστροφές στο οδικό δίκτυο από το 2019, λόγω των κατολισθήσεων. Είχαμε φαινόμενα τα οποία είχαν να κάνουν με γεωλογικές μετατοπίσεις. Είχαμε φωνάξει το ΕΑΓΜΕ και είχαμε κάνει μελέτες γεωολογικής καταλληλότητας. Αυτές οι μελέτες έδειξαν για 27 πολύγωνα του δήμου (περιοχές εντός οικισμών, πληγείσες από την κατολίσθηση και το γεωλογικό φαινόμενο, άρα θα πρέπει να γίνουν καινούριες μελέτες, άλλου είδους. Εμείς τώρα κάνουμε μελέτες για τις υποδομές, για δρόμους, για πρανή και για γέφυρες και έχουμε υλοποιήσει αρκετά τέτοια έργα. Θα πρέπει να γίνουν νέες μελέτες, οι οποίες θα προτείνουν νέα έργα, ώστε να μπορεί ο οικισμός να θεωρηθεί, μετά από έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ότι όντως πληροί τις προδιαγραφές, και εγκρίνονται τα έργα και ότι όντως μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια είτε επισκευής είτε οικοδομής. Είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό να υπάρξει πρόνοια για τα χαρακτηρισμένα κίτρινα σπίτια να μπορούν να έχουν τα ευεργετήματα που έχουν και τα κόκκινα σπίτια, π.χ. άδεια κατεδαφίσεως και αποζημίωση. Το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό και παλεύουμε με ιδίες δυνάμεις να βρούμε λύσεις.»

Ζημιές στις καλλιέργειες από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις 

«Πρέπει να έχει γίνει βιβλική καταστροφή για να δώσουν αποζημιώσεις»

Η κακοκαιρία επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες του Δήμου Πλατανιά. Για να αποζημιωθούν όμως οι πολίτες, θα πρέπει να έχει προκύψει ζημιά στο 30% του συνόλου των δέντρων σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη, πράγμα παράλογο, όπως το χαρακτήρισε και ο Δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης: «Υπάρχουν πράγματα παράλογα. Δεν μπορούν να αποζημιωθούν οι δημότες. Η γεωγραφική ζώνη συνήθως αποτελείται από 5,6 κοινότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για βιβλική καταστροφή προκειμένου να αποζημιωθούν κάποιοι κι έτσι άνθρωποι σε ορεινές περιοχές, π.χ. στον Πρασέ, στα Μεσκλά, στον Σέμπρωνα είχαν υποστεί αρκετές καταστροφές στις περιουσίες τους, ίσως όμως να μην έπαθαν το αντίστοιχο κάποιοι άλλοι στην ίδια ομάδα κοινοτήτων. Αυτοί είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Έχουμε κάνει αναγγελίες στο Ηράκλειο, έχουμε ζητήσει να γίνει η αυτοψία, κρατώ όμως μικρό καλάθι για το πόσο θα είναι θετικοί στην αποζημίωση αυτών των ανθρώπων. Και στα αβοκάντο υπήρξαν μεγάλες ζημιές λόγω του παγετού.»

Αναγκαία η δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ 

Από την πρώτη μέρα της θητείας του, ο κ. Μαλανδράκης, όπως ο ίδιος είπε, προσπαθεί προκειμένου να δημιουργηθεί και στον Δήμο Πλατανιά σταθμός ΕΚΑΒ, με δεδομένο ότι υπάρχουν και στοιχεία από διακομιδές ασθενών που αποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη, η οποία αυξάνεται ιδιαίτερα κατά την τουριστική περίοδο:  «Ο μισός νομός δεν έχει τομέα ΕΚΑΒ. Αν πάμε σε άλλους νομούς της Κρήτης, θα δούμε ότι οι ανάγκες έχουν καλυφθεί. Είχαμε ζητήσει να γίνει ένας τομέας ΕΚΑΒ, ο οποίος  θα καλύψει και την δυτική πλευρά του Νομού Χανίων, και τη νοτιοδυτική, δηλαδή τους Δήμους Κισάμου και Κανδάνου Σελίνου, στην ουσία ένα μεγάλο κομμάτι του Δήμου Χανίων, για να μπορέσουν να έχουν και οι δημότες μας και οι επισκέπτες μας πρόσβαση σε παροχές υπηρεσίες υγείας. Έχουμε ένα εποχικό κλιμάκιο αλλά δεν μπορεί αυτό να καλύψει ουσιαστικά όλες τις ανάγκες.»

Σε καλό δρόμο η κατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου στο Γεράνι

Η κατασκευή του νέου Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του Δήμου Πλατανιά έχει ήδη  ξεκινήσει: «Υπάρχει πρόβλεψη στο κτίριο να υπάρχει και παράρτημα του ΕΚΑΒ. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. Αυτές τις μέρες είχαμε και μια σύσκεψη για κάποια θέματα που έχουν σχέση με την προσβασιμότητα, τους δρόμους και πρέπει να λυθούν από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε Χανίων, καθώς αυτή επιβλέπει την κατασκευή του έργου, θεωρώ ότι θα ξεπεραστούν σύντομα και να περάσουμε γρήγορα στη φάση της υλοποίησής του.»

Οι Στόχοι του Δήμου Πλατανιά για τον τουρισμό τα επόμενα πέντε χρόνια

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε στους στόχους του Δήμου Πλατανιά για τα επόμενα χρόνια.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει οι αγορές να μην είναι μόνο η Σκανδιναβία. Μετά την πανδημία, πολλά πράγματα ξέραμε ότι θα αλλάξουν.»

«Στρατηγική του δήμου είναι να δώσουμε την επιλογή. Το ένα όσον αφορά την περιφερειακή διάσταση, όπως κάποια προγράμματα παρουσίασης και προβολής συγκεκριμένων τοποσήμων. Παράλληλα έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια και έχουμε δημιουργήσει μονοπάτια, πάρα πολλά, τα οποία συντηρούμε. Ενδεικτικά είναι στην ΔΕ Μουσούρων, της Φαρακίνας στα Μεσκλά, στο Μποριανό στα Καράνου, το Κυδώνι, το Βαβουλέδο στα Παλαιά Ρούματα, όλα αυτά είναι επισκέψιμα. Έχουμε κάνει θρησκευτικά πάρκα, όπως το πάρκο του Αγίου Γερασίμου με περιπατητική διαδρομή.

Εφαρμογή για τους επισκέπτες των περιπατητικών διαδρομών

«Έχουμε αυτή τη στιγμή τρία μεγάλα πρότζεκτ για τα οποία έχουμε υπογράψει σύμβαση, και μόλις ανοίξει ο καιρός μπαίνουν εργολάβοι. 110χλμ περιπατητικές διαδρομές και φυσιολατρικές με χαρτογράφηση και προσβασιμότητα της διαδρομής, συν το βασιλικό μονοπάτι, όπως είναι η Στράτα Μουσούρων, 6χλμ μονοπάτι με καλντερίμι μέσα, και η γέφυρα που είναι στα Νέα Ρούματα. Όλα αυτά μας δίνουν μια διαδρομή, η οποία ξεπερνά τα 160-170 χλμ. Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε μια εφαρμογή για να μπορέσουμε αυτά να τα διαχειριστούμε. Με την ολοκλήρωσή της, ο επισκέπτης θα μπορεί να ξέρει συντεταγμένες, σημεία εισόδου και εξόδου.»

Οι σκέψεις για το ορεινό σκι

Υπάρχει μια πρόταση που λέει ότι μπορούν να αξιοποιηθούν πλαγιές των Λευκών Ορέων, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα κατάβασης ορεινού σκι. «Αυτό έχει συζητηθεί. Μένει να πάρει σάρκα και οστά για το πως μπορεί να γίνει, γιατί δεν έχουμε πάντα επαρκή ποσότητα χιονιού.

Η Κρήτη έχει μια ιδιαιτερότητα. Έχεις το μεσογειακό κλίμα στην παραλία για να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, μετά μπαίνεις στην εύκρατη ζώνη και βλέπεις όλα τα εσπεριδοειδή του Θεού και σε 45 λεπτά μπαίνεις στην ορεινή ζώνη, σε ένα φαράγγι, όπως είναι το Φαράγγι της Σαμαριάς ή σε ένα οροπέδιο, όπως είναι ο Ομαλός, δεν τα βρίσκεις εύκολα. Αυτό πρέπει να το εμπλουτίσουμε και να έρθει ο επισκέπτης.»

Στο μεταξύ, ο κ. Μαλανδράκης, ανακοίνωσε πως έχει γίνει πρόταση 6 εκατομμυρίων ευρώ για την προσπελασιμότητα των επισκεπτών στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά.

Τι θα γίνει με τους ναυαγοσώστες – Τεράστιο κόστος για τον Δήμο 

Κάλυψη 50% του κόστους της ναυαγοσωστικής κάλυψης ζήτησε ο Γιάννης Μαλανδράκης από τον Υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το προηγούμενο διάστημα ο κ. Μαλανδράκης είχε πραγματοποίηση συνάντηση και με τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να συζητήσουν τόσο για τις συμβάσεις των ναυαγοσωστών όσο και για την ίδρυση ενός λιμενικού σταθμού στο Κολυμπάρι.

«Έχουν εκσφενδονιστεί τα κόστη. Φυσικά και θέλουμε ναυαγοσωστική κάλυψη. Έχουμε 18 πολυσύχναστες παραλίες στον Δήμο, ίσως και περισσότερες και οι ανάγκες αγγίζουν περίπου τις 600.000 ευρώ. Από που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Τα λεφτά αυτά δεν σου τα δίνει το κράτος. Πέρσι για πρώτη φορά το κράτος επιχορήγησε τα μεγέθη αυτά, με 169.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα τα έβαλε ο Δήμος από δικούς του πόρους.»

Έργα προς χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως στην συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, συζήτησαν και για τη χρηματοδότηση πολλών ακόμη έργων για τον Δήμο, μεταξύ των οποίων, το έργο αντικατάστασης των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΒΑ σε λιγότερο ενεργοβόρα, 1.000.000 ευρώ για την ανακατασκευή των αυλών των σχολικών μονάδων, προκειμένου να γίνουν πιο ασφαλείς, φιλικές και εκπαιδευτικά χρήσιμες προς τους μαθητές αλλά και τη χρηματοδότηση του προγράμματος αντισεισμικής προστασίας δημόσιων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων.

Προσπάθεια για την ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στο Κολυμπάρι

Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης ανακοίνωσε θετικά νέα για την δημιουργία λιμενικού σταθμού στο Κολυμπάρι: «Ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης έδωσε οδηγίες στον Υπαρχηγό του Λιμενικού Σώματος να συσταθεί λιμενική υπηρεσία. Εμείς διαθέτουμε και χώρο για να στεγαστούν, ήταν θετική η απόκριση του Υπουργού, περιμένουμε το επόμενο διάστημα να πάρει σάρκα και οστά. Και φυσικά πρέπει να υπάρξει Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Δήμο Πλατανιά, διότι είμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν έχουμε πυροσβεστικό κλιμάκιο.»

Τελευταία φάση για την απογραφή στον Δήμο Πλατανιά

Έκκληση στους δημότες να απογραφούν στα χωριά τους απηύθυνε ο δήμαρχος Πλατανιά: «Παρακαλώ όλους τους δημότες, που είναι δημότες στον Πλατανιά, να απογραφούν στα χωριά τους. Για να μην πέσουμε στον πληθυσμό.»

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Μαλανδράκης δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας πως «Θα περιμένω μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Θα κλείσουμε περίπου τα τρία χρόνια και μετά θα πω κι εγώ στους συνεργάτες μου τι θα κάνω, να μου πουν κι εκείνοι τι θα κάνουν και να είναι ο τελευταίος χρόνος συνειδητής επιλογής για τον καθένα. Οπότε μέχρι το καλοκαίρι, αφήστε τους να αναρωτιούνται.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook