Μακρόν-Μητσοτάκης: Οι κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους

Σε πολύ θερμό κλίμα έγινε δεκτός την Τετάρτη στο Παρίσι από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 16.00 και οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γαλλία, έρχεται να προστεθεί στη σειρά επαφών του κ. Μητσοτάκη το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα ελληνοτουρκικά σε πρώτο πλάνο, με τη Γαλλία εμπράκτως ν’ αποδεικνύεται ο πιο στενός σύμμαχος της Ελλάδας και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των θέσεών της στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora. Δεν πρόκειται, άλλωστε, μόνο για τη δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν μέσα σε πέντε μήνες στα Ηλύσια Πεδία, αλλά επί της ουσίας έχει μια «βαριά» ατζέντα.

Δείτε τις δηλώσεις

Συγκεκριμένα, ξεκινά με τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο και την «κάθοδο» του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στη ΝΑ Μεσόγειο, περνά μέσα από κοινά γυμνάσια των δύο χωρών στο Αιγαίο και την προοπτική αγοράς γαλλικών φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό και καταλήγει στην οικονομία, όπου η Αθήνα επιχειρεί ν’ αποσπάσει το «ναι» της γαλλικής πλευράς αναφορικά με τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, εν όψει και της συζήτησης στο Eurogroup τον Απρίλιο. Στο τραπέζι βρίσκεται και το λεγόμενο smoothing mechanism, δηλαδή το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μεταφορά των υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος, αλλά και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για χρήση των κερδών των ευρω-τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs και ANFAs) για επενδυτικούς σκοπούς.
Πρακτικά, το μόνο που φαίνεται να χωρίζει αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές είναι η συζήτηση για το μέλλον των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και η προοπτική της ένταξής τους στην ΕΕ (Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία). Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία είχε βάλει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί όλη η διαδικασία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το Παρίσι ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν καταδικάσει το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες. Παράλληλα, θα επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο.
Μετά τη συνάντηση, άλλωστε, με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι δεκάδων γαλλικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και κολοσσοί, όπως π.χ. η Airbus, η L’ Oreal και η Thales. Στην κυβέρνηση εκφράζουν, μάλιστα, ήδη την ικανοποίησή τους για την αθρόα συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι δεν θα ανακοινωθούν συμφωνίες. Στο φόρουμ θα δώσουν επίσης το παρών οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Τουρισμού και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Πηγή: newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ