Μαγιορκίνης για ηπατίτιδα σε παιδιά: «Περιμένουμε κάποια βαριά περιστατικά στην Ελλάδα»

μαγιορκίνης-για-ηπατίτιδα-σε-παιδιά-1430550

Για την οξεία ηπατίτιδα άγνωστης μέχρι στιγμής αιτίας που προσβάλλει παιδιά μίλησε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μετά την ανάρτησή του με την οποία σημείωσε ότι θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.

Oκαθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έκανε μια εκτίμηση για την οξεία ηπατίτιδα, υπολογίζοντας ότι τα βαριά περιστατικά που θα καταγραφούν στην Ελλάδα θα είναι 5-10.

«Εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό», διευκρίνισε.

Μάλιστα χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ »ορφανά», κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Τι είπε για την κατάργηση της μάσκας και για την τέταρτη δόση εμβολίου

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα πάμε είτε σε επιπέδωση των μολύνσεων είτε σε μία μικρή αύξηση, ωστόσο δεν θα υπάρξει έξαρση του ιού.

Τάχθηκε δε υπέρ της κατάργησης χρήσης της μάσκας στα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό να το δούμε εάν όχι το επόμενο διάστημα, από τον Σεπτέμβριο.

«Είμαι υπέρ του να φύγουν οι μάσκες από τα σχολεία, συζητάμε ήδη αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τέταρτη δόση του εμβολίου στον γενικό πληθυσμό επισήμανε ότι «είμαστε πολύ μακριά από μία τέτοια απόφαση», προσθέτοντας ότι, εάν τελικά αυτό χρειαστεί θα είναι από τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook