Μαγιάτικο στεφάνι εύκολα και οικονομικά – Οδηγίες βήμα βήμα

μαγιάτικο-στεφάνι-εύκολα-και-οικονομ-1681455

Παραδοσιακά στην Ελλάδα οι «νοικοκυραίοι» στόλιζαν τις πόρτες των σπιτιών τους με στεφάνια από κλαδιά και λουλούδια από τους κήπους και τις εξοχές. Πολύχρωμα και αρωματικά τα στεφάνια αυτά παρέμεναν στη θέση τους ως τις 23 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής της γέννησης του Αγίου Ιωάννη, η οποία γιορτάζονταν με φωτιές στις πλατείες. Τότε και μόνο ο κόσμος ξεκρεμούσε τα στεφάνια και τα πέταγε στη φωτιά.

Φέτος ανάμεσα στο Πάσχα και την Πρωτομαγιά μεσολαβούν μόλις δύο εβδομάδες, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η έξοδος από τα αστικά κέντρα θα είναι μικρότερη από άλλε χρονιές. Οπότε είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε το δικό μας στεφάνι με υλικά που μπορούμε να βρούμε εύκολα και οικονομικά.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Σπάγγο
  • Μικρό κλαδευτήρι ή ψαλίδι κουζίνας
  • Γυμνά κλαδιά για τη βάση (τσέρκι) ή μια έτοιμη βάση από σύρμα από το φυρώριο
  • Πρασινάδες και λουλούδια, ανάλογα με τις επιθυμίες μας

Η κατασκευή βήμα – βήμα:

Πρώτα δημιουργούμε ένα στεφάνι (τσέρκι) με διάμετρο μικρότερη από την επιφάνεια όπου θέλουμε να τοποθετήσουμε το στεφάνι μας.

Χωρίζουμε τα γυμνά κλαδιά σε μάτσα κι αρχίζουμε να τα δένουμε με το σύρμα, προσθέτοντας το ένα μετά το άλλο τα μάτσα, μέχρι να σχηματιστεί το στεφάνι. Ενισχύουμε με επιπλέον κλαδιά όπου δεν είναι αρκετό πυκνό ή σταθερό, μέχρι να έχουμε μια σχετικά στιβαρή κατασκευή, που θα αντέξει το βάρος από τα φυλλώματα και τα λουλούδια.

Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μπουκέτα από τα φυλλώματα και τα στερεώνουμε στο τσέρκι με σπάγγο φροντίζοντας οι κορυφές τους να βλέπουν πάντα προς την ίδια φορά.

Αφού εξαντλήσουμε τα φυλλώματα, περνάμε στα λουλούδια (από λεβάντες έως τριαντάφυλλα, ανάλογα με το γούστο και το βαλάντιό μας) και τα στερεώνουμε διακριτικά, ανάμεσα στις πρασινάδες.

Ιδέες για σκέψη:

Τα αρωματικά φυτά (λεβάντες, δεντρολίβανο, δάφνη και πολλά ακόμα που φυτρώνουν αυτή την εποχή σε γλάστρες και κήπους – μπορούμε να τα προμηθευτούμε και από τη λαϊκή- θα αρωματίσουν ευχάριστα τον χώρο μας.

Ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής, τα φυλλώματα και τα λουλούδια μπορούν να κατανέμονται ομοιόμορφα ή να είναι μπουκέτο – μπουκέτο για να πιο «καλλιτεχνικό» αποτέλεσμα.

Στο κάτω μέρος του στεφανιού η παράδοση επιβάλει να καρφώσουμε ένα σκόρδο για να ξορκίσουμε το «κακό μάτι».

Φιόγκοι και κορδέλες σε διάφορα χρώματα προσθέτουν ενδιαφέρον στο σύνολο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν σκοπεύουμε να κάψουμε το στεφάνι όπως γίνονταν παλιά, μπορούμε να κρατήσουμε το τσέρκι από σύρμα ή από κλαδιά για να το χρησιμοποιήσουμε ξανά.

Δείτε το σχετικό βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για να δημιουργήσετε το δικό σας στεφάνι από το Α ως το Ω:

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook