Μαγδαληνή Βογιατζή: Η Χανιώτισσα που πήρε το 1ο βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό – Δείτε την βραβευμένη φωτογραφία

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η Xανιώτισσα οδοντίατρος και φωτογράφος Μαγδαληνή Βογιατζή, της οποίας η φωτογραφία απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φωτογραφίας στην κατηγορία “Αυτοπορτρέτο ” που διοργάνωσε η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.

Η φωτογραφία έχει τίτλο “Τrue feelings” (αληθινά συναισθήματα) και πήρε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή είχε να διαλέξει ανάμεσα σε 252 φωτογραφίες, έργα 75 φωτογράφων

Όπως είπε η κα Βογιατζή, “μέσα από την συγκεκριμένη φωτογραφία προσπάθησα να δώσω μορφή σε συναισθήματα όπως θλίψη, μελαγχολία, μοναξιά, ιδιαίτερα την μοναξιά που βιώνουμε όλοι μας αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Έκανα το μακιγιάζ του κλόουν συμβολικά που όταν απομένει μόνος και κλείνουν τα φώτα, αισθάνεται μόνος”

“Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου. Όλοι βιώνουμε την μοναξιά, όλοι έχουμε ανάγκη από έναν άνθρωπο να μας κρατήσει το χέρι, έχουμε παγιδευτεί στις οθόνες μας, ζούμε δυσλειτουργικές καταστάσεις. Η φωτογραφία μου δεν περνάει μόνο ως μήνυμα το συναίσθημα της μοναξιάς αλλά και το πέρασμα του χρόνου που περνά από πάνω μας. Άλλωστε είναι ευτυχία να μεγαλώνουμε!

Η κυρία Βογιατζή επεσήμανε ότι είναι ρεύμα οι selfies που όλοι τραβάνε με το κινητό και αναρτούν στο διαδίκτυο περιμένοντας τα likes. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο απόλυτα εγωκεντρικό αλλά δίνεται βαρύνουσα σημασία στην εμφάνιση με φίλτρα γιατί το να μεγαλώνουμε θεωρείται για κάποιους “κατάρα”.

“Όταν λοιπόν είδα τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων, ένιωσα την επιθυμία να το κάνω χωρίς όμως την ελαφρότητα των selfies.

Σε αυτό έπαιξε ρόλο ότι πρόσφατα απέκτησε την ιδιότητα του εικαστικού θεραπευτή από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

“Μέσα από την συμμετοχή στον διαγωνισμό έκανα κι εγώ photo therapy, το είδα σαν δράση εξερεύνησης του εαυτού μου, ως αυτογνωσία”

Χρειάστηκαν 50 κλικ για να πετύχει την συγκεκριμένη λήψη. Όσον αφορά τα συναισθήματα που η ίδια βίωσε όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα είναι μόνο χαρά και υπερηφάνεια. Η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία είναι ένας θεσμός από το 1954, είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας φωτογραφικής Τέχνης, αναγνωρισμένη από την UNESCO.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ωραία φωτογραφία, δυνατή επιτρέπει πολλές αναγνώσεις, πολύ ωραία σφιχτό καδράρισμα του πορτραίτου, ωραίος φωτισμός και τονικότητες.
    Η φωτογραφία γίνεται τέχνη (όπως στην προκείμενη περίπτωση) μόνον όταν εμπεριέχει τη δημιουργία μέσα της, αλλιώς είναι ένα μέσον αντιγραφής μιας 3d πραγματικότητας, σε ενα 2d κακέκτυπο.
    Μακάρι να γίνει η χώρα μας ένας τόπος όπου οι καλλιτέχνες να μπορούν να αφοσιωθούν και να ζήσουν από την τέχνη τους χωρίς να χρειάζεται να δηλώνουν δυο ειδικότητες 🙂

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ