Μα γιατί ο σκύλος μας τρώει «τα πάντα»; – Πώς θα του κόψετε τη συνήθεια

μα-γιατί-ο-σκύλος-μας-τρώει-τα-πάντα-821-1494969

Είναι κάποιοι σκύλοι, που καταπίνουν είδη τα οποία είναι τελείως ακατάλληλα προς βρώσιν. Και οι κηδεμόνες τους βρίσκονται σε απόγνωση.

Μία συμπεριφορά, που έχει εξήγηση και μπορεί να αλλάξει.

«Εάν έχετε να κάνετε με έναν σκύλο που καταναλώνει τα «πάντα» στο πέρασμά του, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι! Η συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να προέρχεται από πολλές -και διαφορετικές μεταξύ τους- αιτίες.

Ωστόσο, το θετικό της υπόθεσης είναι πως η κατάσταση είναι δυνατόν να αλλάξει με την κατάλληλη βοήθεια και αντιμετώπιση», επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου.

Προτού εξηγήσουμε τις αιτίες για τις οποίες ένας σκύλος εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά, η κα Καραμπέτσου θεωρεί σημαντικό να αναφερθούμε στα αγαπημένα μας κουτάβια.

«Η εν λόγω συμπεριφορά είναι αρκετά συχνή και σε ενήλικους σκύλους, αλλά περισσότερο συναντάται σε σκύλους κατά τη διάρκεια της κουταβίσιας, εφηβικής και νεαρής τους ηλικίας.

Τα κουτάβια έχουν την τάση να δοκιμάζουν τα πάντα. Η κυριότερη εξήγηση για αυτό είναι πως εξερευνούν τον κόσμο. Με άλλα λόγια, είναι μία ενστικτώδης συμπεριφορά.

Επιπροσθέτως, οι ενοχλήσεις που νιώθουν κατά την περίοδο αλλαγής δοντιών είναι μία αιτία που οδηγεί στο μασούλημα και, πολλές φορές, στην κατάποση διάφορων αντικειμένων», αναφέρει η κα Καραμπέτσου.

Σε αυτό το σημείο τονίζει πως, το να μαλώνω το κουτάβι μου για αυτή του τη συμπεριφορά, δεν αποτελεί λύση. Καθώς, μέσω αυτής της τακτικής, ενδεχομένως να επιβραβεύω λανθασμένα τον σκύλο μου, ή να τον τρομάζω, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μη λύνω το «πρόβλημα», αλλά να το ενισχύω, άθελά μου.

«Πέρα από βρώσιμα συστατικά, ένας σκύλος μπορεί να μασουλάει, ακόμη και να καταπίνει, προσωπικά μας αντικείμενα, όπως κάλτσες ή παπούτσια- τα οποία φέρουν έντονα την μυρωδιά μας-, πλαστικά, πέτρες, λουλούδια, ακαθαρσίες και οποιοδήποτε άλλο μη εύπεπτο υλικό», διευκρινίζει η εκπαιδεύτρια σκύλων.

Οι αιτίες, όπως μας εξηγεί η κα. Καραμπέτσου, μπορεί να είναι πολλές, όπως: η έντονη οσμή των αντικειμένων, η «λαχτάρα» για φαγητό, η λάθος σύνδεση πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι «παιχνίδι», η έλλειψη σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης του ζώου και η αναζήτηση προσοχής.

Σπανιότερα, σύμφωνα με την κα Καραμπέτσου, η κατάποση διαφόρων βρώσιμων, ή μη, συστατικών αποτελεί σύμπτωμα ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, αποτέλεσμα εγκλεισμού/απομόνωσης, κάποιου θέματος υγείας, ή συνδρόμου (PICA, ένδειξη έλλειψης απαραίτητων μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή τους, δυσαπορρόφηση, διαβήτης, κ.ά.).

Η κα Καραμπέτσου συστήνει, για αρχή, την αξιολόγηση και τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να μας βοηθήσει να διδάξουμε στον σκύλο μας συνθήματα, όπως «άστο» και «φτύστο». Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε σε θέση να ζητάμε από τον σκύλο μας να απομακρυνθεί, ή να αφήσει από το στόμα του οτιδήποτε θεωρούμε επικίνδυνο για τον ίδιο.

Κλείνοντας, τονίζει τη σημασία της ενημέρωσης του κτηνιάτρου που παρακολουθεί το ζώο για την κατάσταση, ώστε να αποκλείσει ο τελευταίος, μέσω κλινικών εξετάσεων, την πιθανότητα οποιουδήποτε θέματος υγείας.

Η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook