Λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα θα αναζητούν στα Χανιά – Αρχίζει να δρα το Κέντρο για τους Πληθυσμούς του ΟΟΣΑ | Video+Photos

λύσεις-σε-παγκόσμια-προβλήματα-θα-ανα-1656093

Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει το Κέντρο του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για τους Πληθυσμούς στην Κρήτη, ένα διεθνές εργαλείο που στόχο έχει να αποκρυσταλλώσει πολιτικές και προσεγγίσεις σε ζητήματα δημογραφίας, μετανάστευσης και διαχείρισης των πληθυσμών στις δυτικές χώρες.

Ταυτόχρονα αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα στην ανάδειξη των Χανίων ως τόπου διεξαγωγής σημαντικών συζητήσεων για προβλήματα παγκόσμιας εμβέλειας. Την Πέμπτη στο ΚΑΜ πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση στο πλαίσιο αυτό, στόχος όμως είναι η διεξαγωγή τακτικών συνεδρίων μεγάλου βεληνεκούς:

«Σήμερα, μετά από προσπάθειες ετών δημιουργείται και λειτουργεί το παράρτημα του ΟΟΣΑ εδώ στα Χανιά. Ξεκινούν οι πρώτες διεργασίες με αντικείμενο την έρευνα πάνω στην πληθυσμική εξέλιξη και τα δημογραφικά δεδομένα που επηρεάζουν τις πολιτικές των δυτικών κρατών. Στο μέλλον τα Χανιά θα αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς για συζητήσεις πολιτικών, ακαδημαϊκών, ανθρώπων που επηρεάζουν, στα θέματα πληθυσμιακής δυναμικής.

Είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε τόσο μεγάλα γεγονότα και για κάποιες μέρες η πόλη μας θα αποκτά τεράστια εξωστρεφή προβολή. Η προσπάθεια έγινε σε συνεργασία με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΟΣΑ κ. Πρεβελάκη, ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Τα συνέδρια θα στεγάζονται αρχικά σε χώρους που θα παραχωρεί ο δήμος Χανίων και αργότερα θα αποσαφηνιστεί πώς ο ΟΟΣΑ θα στεγάσει τις δραστηριότητές του, αποκτώντας και γραφεία στην πόλη.

O Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη στιγμή αυτή:

«Εμείς προτείναμε να δημιουργηθεί, ήταν δική μας πρωτοβουλία που ενεκρίθη από τα 38 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ και χρειάστηκε να τους πείσουμε ότι η θεματική είναι εξαιρετικά σημαντική και δεύτερον, ότι έχουμε τις προϋποθέσεις να φιλοξενήσουμε το κέντρο του ΟΟΣΑ. Η Κρήτη γεωγραφικά και ιστορικά σχετίζεται, καθώς από το νησί έχουν περάσει πολλοί πληθυσμοί, πολλοί λαοί, αλλά και επειδή είναι ανάμεσα σε δύο ηπείρους που έχουν τις μεγαλύτερες διαφορές στη δημογραφία, την Ευρώπη που γερνάει και την Αφρική που έχει εκρηκτική ανάπτυξη. Και δημιουργείται έτσι θέμα μεταναστεύσεων και αντιμετώπισης προβλημάτων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Πρεβελάκης.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συνδράμει στην διοργάνωση και συνέβαλε στην υλοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει τη δημιουργία του κέντρου, όντας και το ίδιο μέρος της συμφωνίας. Ουσιαστικά θα προσελκύει ομιλητές και συνέδρους από ολόκληρο τον κόσμο, εξήγησε ο πρόεδρός του, Συμεών Τσομώκος:

«Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει την ευθύνη να διοργανώσει στα Χανιά ένα πάρα πολύ μεγάλο Ευρωπαϊκό συνέδριο για τα θέματα των πληθυσμών. Μαζί με τον δήμο και την περιφέρεια θεωρούμε πως θα βοηθήσει πάρα πολύ τις σκέψεις και τις λύσεις στο ζήτημα των μετακινήσεων πληθυσμών. Εμείς θα φέρουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να στήσουμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση», ανέφερε. «Τέτοια συνέδρια, αν δεν δίνουν οδηγίες επίλυσης στα μεγάλα προβλήματα, δεν έχουν νόημα. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε τροφή στους πολιτικούς με τα δεδομένα που προκύπτουν», προσέθεσε.

H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στις πολιτικές στον τομέα της δημογραφίας που ασκεί η κυβέρνηση:

«Η Κρήτη είναι σαφώς καλύτερα δημογραφικά από ότι άλλες περιοχές, ωστόσο το δημογραφικό είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η εικόνα της απογραφής του 2021 αφορά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά οι δράσεις που κάνουμε τώρα θα δείξουν στην επόμενη δεκαετία. Βασιζόμαστε στη συμφωνία στη διακομματική επιτροπή της Βουλής και ακολουθούμε καλές πρακτικές από άλλες χώρες της ΕΕ. »

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Κισσάμου Γιώργος Μυλωνάκης, αυτοδιοικητικοί φορείς και στελέχη του επιχειρηματικού  κόσμου.

Στο επιστημονικό σκέλος της εκδήλωσης, με τίτλο: «Η Ελλάδα και η Κρήτη στο επίκεντρο των πληθυσμιακών ζητημάτων», μίλησαν οι:

Mark Pearson, αναπληρωτής διευθυντής Απασχόλησης ΟΟΣΑ,

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πανεπιστημιακός, τακτικός Καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο ΕΚΠΑ,

Φαίη Μακαντάση, Επικεφαλής Ερευνών στον ερευνητικό οργανισμό διαΝΕΟσις ,

Ευάγγελος Λιβιεράτος, Ομότιμος Καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής, ΑΠΘ,

Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Δείτε τα όσα ειπώθηκαν στο πάνελ, παρακάτω:

zarpanews.gr

One thought on “Λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα θα αναζητούν στα Χανιά – Αρχίζει να δρα το Κέντρο για τους Πληθυσμούς του ΟΟΣΑ | Video+Photos

  1. Εδω 40 χρόνια όλοι οι πολιτικαντιδες της Κρητης δεν καταφέρατε να κλείσετε μια λακκούβα τώρα θα λύσετε τα παγκόσμια προβλήματα? Γελάνε και τα βοσκοτόπια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook