«Λύπη και απορία» για το μέλλον του λόφου Καστέλι – Η ΙΛΑΕΚ απαντά στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Λύπη και απορία προξενεί στην Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης -όπως η ίδια δηλώνει – η απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης των μνημείων του λόφου Καστέλλι των Χανίων στην εταιρεία Belvedere.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΙΛΑΕΚ διαφωνεί με την πλειοψηφία της συγκλήτου που υπερψήφισε την απόφαση και να δηλώσουμε ότι ο χαρακτήρας της ΙΛΑΕΚ είναι σταθερά υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Πιο αναλυτικά:

Η ΙΛΑΕΚ ως επιστημονική εταιρεία που βρίσκεται εδώ και πλέον από 50 χρόνια στρατευμένη στον αγώνα για την προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων του λόφου στο Καστέλλι Χανίων χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Ο χώρος αυτός, το μπαλκόνι των Χανίων όπως ονομάζεται, υπήρξε, όπως είναι γνωστό, και παραμένει η ακρόπολη μιας σπουδαίας διαχρονικά πόλης, της αρχαίας Κυδωνίας. Παρά τις τρικυμίες της ιστορίας παραμένει ίδια όπως απεικονίζεται στο περίφημο μινωικό σφράγισμα του «άρχοντα» του Μουσείου Χανίων.

Τα τρία μνημεία εξ άλλου- Μεραρχία, Φυλακές, Στρατώνες-αποτελούν τοπόσημο φορτωμένο μνήμες της νεότερης ιστορίας μας.

Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης των μνημείων του λόφου Καστέλλι των Χανίων στην εταιρεία Belvedere με σκοπό τη ξενοδοχοποίηση, μας προξενεί λύπη και απορία.

Πώς ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που διοικείται από διακεκριμένους στον τομέα τους επιστήμονες, μετά από τόσες διατυπωμένες με επιχειρήματα αντιρρήσεις της χανιώτικης κοινωνίας, των φορέων της, ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών, αντί να φροντίσει για την διαφύλαξη του ιστορικού ιστού του λόφου και τη διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, παραμερίζει το κοινό αίσθημα και αντιμετωπίζει το θέμα της διαχείρισης των κτηρίων του λόφου με αντιπαιδαγωγικά και στενά οικονομικίστικα κριτήρια;

Γιατί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην επιτρέπει την ξενοδοχειακή χρήση της θέσης αυτής, στα πλαίσια του ΓΠΣ, δεν είναι ικανή να κάνει το Πολυτεχνείο να αλλάξει στάση;

Παρά την καλή συνεργασία μας με τον κ. Πρύτανη στο θέμα της λαογραφικής συλλογής και την εκτίμησή μας προς την επιστημονική κοινότητα του Πολυτεχνείου, είμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να διαφωνήσουμε με την πλειοψηφία της συγκλήτου που υπερψήφισε την απόφαση και να δηλώσουμε ότι ο χαρακτήρας της ΙΛΑΕΚ είναι σταθερά υπέρ της διάσωσης και ανάδειξης των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων.

Στην περίπτωση αυτή η σκοπούμενη χρήση μόνο καταπάτηση και βάναυση αλλοίωση μπορεί να επιφέρει. Για το λόγο αυτό συστρατευόμαστε με τις διατυπωμένες προτάσεις και αποφάσεις της πόλης για το δημόσιο χαρακτήρα των κτηρίων και τη χρήση τους για κοινωφελείς σκοπούς.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ