Λογιστές: Εργαζόμαστε υπό εξωπραγματικές συνθήκες – Ζητούν παράταση για τις δηλώσεις

λογιστές-εργαζόμαστε-υπό-εξωπραγματ-505383

Με βραδείς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μολονότι απομένουν λιγότερες από 14 ημέρες για την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το ένα τρίτο των φορολογούμενων έχει υποβάλλει δήλωση στο Taxisnet γεγονός που καθιστά την παράταση της προθεσμίας έως τις 25 Ιουλίου μονόδρομο για το υπουργείο Οικονομικών.

Κατεβάζουν τα μολύβια σήμερα οι λογιστές απέχοντας από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ή συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών για την Πέμπτη 18 Ιουνίου προκήρυξε απεργία και επιτίθεται κατά της κυβέρνησης για προβλήματα τόσο για εσφαλμένες οδηγίες και εφαρμοστικές εγκυκλίους των μέτρων, όσο και για πολλαπλές δυσλειτουργίες. Καταλογίζει δε στα αρμόδια Υπουργεία ότι αγνόησαν πλήρως όλα τα αιτήματά της.

«Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, ο κλάδος δέχεται ένα νέο “μπαράζ” δηλωτικών υποχρεώσεων, που ναι μεν κινούνται στα μέτρα προστασίας της οικονομίας, αλλά είναι εξωπραγματικές και ανθρωπίνως αδύνατον να διεκπεραιωθούν, καθώς ορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες, γεγονός που οδήγησε τον κλάδο σε εύλογη και αυτονόητη απόγνωση.

Επιπλέον, επιδεινώνεται η θέση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, διότι έχοντας ταυτόχρονα να προετοιμάζει τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων (σε ένα χρονοδιάγραμμα που δεν πρέπει να καθοριστεί αυθαίρετα), παράλληλα με τις ατελείωτες “πλατφόρμες”, έχει να παλέψει και με την προβληματική λειτουργία του TaxisNet που καθημερινά “κρεμάει” τον τελευταίο μήνα.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει “τον κόμπο στο χτένι” και τον κλάδο σε δικαιολογημένη νόμιμη αντίδραση σε μία εποχή μάλιστα όπου το μεγαλύτερο μέρος του Δημοσίου υπολειτουργούσε με προσωπικό ασφαλείας λόγω της πανδημίας, γεγονός το οποίο συνεχίζει να δυσκολεύει τις καθημερινές εργασίες του κλάδου ακόμη και σήμερα» τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της και ζητεί παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου με μεταφορά της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Taxisnet για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι έως χθες είχαν υποβληθεί 2.549.558 δηλώσεις σε σύνολο 6.411.687 όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις. Το 30% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά δηλαδή προβλέπουν την επιπλέον καταβολή φόρου συνολικού ύψους 656 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 609,5 ευρώ. Τα εκκαθαριστικά με επιστροφές φόρου ανέρχονται στο 13,39% με συνολικό ποσό 119 εκατ. ευρώ και ο μέσος φόρος που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται στα 253 ευρώ. Η πλειονότητα των εκκαθαριστικών δηλαδή το 55,95% ή 1.965.404 είναι μηδενικά.

Πάντως ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών πιθανή παράτασης της προθεσμίας τουλάχιστον έως τις 25 Ιουλίου. Ωστόσο η ανάγκη για έσοδα καθιστά ανελαστικό το χρονολόγιο των πληρωμών με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου. Για φέτος ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα κερδίσουν έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού.

Επισημαίνεται ότι χτες σε ΦΕΚ εκδόθηκε η απόφαση της ΑΑΔΕ σχετικά με την επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με την απόφαση αυτής καθορίζεται η διαδικασία διαχείρισης των απαιτήσεων κατά της Φορολογικής Διοίκησης, που προκύπτουν μετά από πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού κατά περίπτωση, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, με την οποία συνιστάται και βεβαιώνεται η απαίτηση του υπόχρεου και του συζύγου/ΜΣΣ καθώς και του τρόπου πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων προσώπων της απαίτησης.

Πάντως και φέτος οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί φόρου.

Σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου ενώ σε περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο. Αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο.

Αντίστοιχα όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό θα λάβει το ποσό της επιστροφής στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Αν δικαιούνται και οι δυο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου τότε θα πρέπει και οι δυο να επισκεφθούν την εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών. Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών. Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου. Ωστόσο δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα. Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook