Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται «αυτόματες» επιδοτήσεις – Η λειτουργία του νέου μόνιμου μηχανισμού

λογαριασμοί-ρεύματος-έρχονται-αυτό-1315740

«Καίνε» οι λογαριασμοί ρεύματος και η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η σφοδρή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στις αγορές και εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας δεν λέει να κοπάσει.

Από την κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχιστεί και κατά το α’ τετράμηνο της νέας χρονιάς, σε πλήρη συνάρτηση βέβαια με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Ήδη η ενίσχυση των λογαριασμών υπερδιπλασιάστηκε και έχει πέσει στο τραπέζι η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης επιδότησης λογαριασμών.

Ο εν λόγω «μόνιμος μηχανισμός» (σ.σ.: επί της ουσίας θα ενεργοποιείται σε κρίσιμες περιόδους ενεργειακής ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε) επί της ουσίας μέσω ενός αλγόριθμου θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ανάλογα με τα κόστη ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως την τρέχουσα περίοδο έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν πενταπλασιαστεί, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τι έκπτωση ισχύει για κάθε μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος

Ήδη πάντως ανακοινώθηκε ο υπερδιπλασιασμός στα 39 ευρώ ανά μήνα η επιδότηση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στο κοινωνικό τιμολόγιο αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Να σημειωθεί πως η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση που έγινε τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα: Με άλλα λόγια η έκπτωση που είδαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που έλαβαν μέσα στον Οκτώβριο ήταν 9 ευρώ!

Για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου ενεργοποιήθηκε διπλασιασμός της επιδότησης των 9 ευρώ.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις η επιδότηση αυξήθηκε στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανέβηκε από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Και τώρα μετά τις νέες αποφάσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η έκπτωση στους λογαριασμούς ανέβηκε στα 39 ευρώ!

Οι εκπτώσεις στους δικαιούχους ΚΟΤ

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Για τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο όμως στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει και σύσταση – έκκληση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Αναμένεται να διαμορφωθεί ο μηχανισμός υπολογισμού των εκπτώσεων, ανάλογα με το πλήθος των οικιακών καταναλωτών και τον όγκο κατανάλωσης που εκπροσωπεί κάθε εταιρεία προμήθειας που δραστηριοποιείται στην αγορά και είναι πελάτης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Θα ακολουθήσει η διαμόρφωση και μηχανισμού πιστοποίησης για την εφαρμογή των εκπτώσεων.

Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές φυσικού αερίου έχουν δικαίωμα και στο επίδομα θέρμανσης, εφόσον βεβαίως πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Επίδομα θέρμανσης για καταναλωτές φυσικού αερίου

Ποια είναι όμως αυτά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι καταναλωτές φυσικού αερίου για να λάβουν το νέο επίδομα; Το δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

  • Άγαμος: 14.000 ευρώ.
  • Οικογένεια χωρίς παιδιά: 20.000 ευρώ.

Το εισοδηματικό όριο όμως προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο και έτσι διαμορφώνεται για:

  • Οικογένεια με 1 παιδί: 23.000 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 παιδιά: 26.000 ευρώ
  • Οικογένεια με τρία παιδιά: 29.000 ευρώ, κ.ο.κ.

Τα περιουσιακά κριτήρια διαμορφώνονται φέτος:

  • Άγαμος: 180.000 ευρώ, αξία ακίνητης περιουσίας.
  • Έγγαμοι: 300.000 ευρώ, αξία ακίνητης περιουσίας.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδόματος θέρμανσης θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενώ το κατώτατο ποσό διαμορφώνεται στα 100 ευρώ και το ανώτερο στα 750 ευρώ.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook