Lockdown στους ανεμβολίαστους: Η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης, τα ερωτήματα και η σύγχυση

lockdown-στους-ανεμβολίαστους-η-στροφή-180-μοιρ-1320535

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού είχε το lockdown στους ανεμβολίαστους, λένε τώρα κυβερνητικές πηγές

Σε εκατόν ογδόντα μοιρών στροφή προχώρησε χθες η κυβέρνηση ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά επιλεκτικό lockdown προς τους ανεμβολίαστους – τρία μόλις 24ωρα από τη μέρα που απέρριψε το ενδεχόμενο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Λονδίνο.

Στο χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πέντε μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, ένα εκ των οποίων, απέρριπτε μέχρι χθες η κυβέρνηση: «Το μπλόκο» σε όλους τους ενήλικες ανεμβολίαστους από την επόμενη Δευτέρα και τουλάχιστον έως στα τέλη του χρόνου – διότι στην πραγματικότητα αυτός είναι ο βασικός οδικός χάρτης μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων.

Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 16 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση «έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους», ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν δυσφορία για δημοσιεύματα και πληροφορίες στα ΜΜΕ που μιλούσαν για επικείμενη καραντίνα στους ανεμβολίαστους.

Την Τετάρτη, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό ενοχλημένο με την πολυφωνία κυβερνητικών στελεχών και ειδικών, οι οποίοι ουσιαστικά προανήγγειλαν αυτά που τελικώς ανακοινώθηκαν χθες.

Κυριολεκτικά μιλώντας, η Ελλάδα δεν υιοθέτησε πλήρως το lockdown της Αυστρίας προς τους εμβολιασμένους, αφού θα διατηρήσουν το δικαίωμα να γευματίζουν σε εξωτερικούς χώρους, να πηγαίνουν κομμωτήριο, να ψωνίζουν από το λιανεμπόριο και να εκκλησιάζονται – πάντα με rapid test.

Από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούν να απολαμβάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία, τα γυμναστήρια, τις εκθέσεις και τις αθλητικές εκδηλώσεις στα γήπεδα. Με άλλα λόγια, «σφίγγει κι άλλο η θηλιά στο λαιμό τους», παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατείνονταν ότι τα μέτρα είναι ήδη αυστηρά – εξ ου και η σημαντική αύξηση των εμβολιασμών.

Ο λόγος για το γεγονός ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου – σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, παρέμειναν προσβάσιμοι για τους ανεμβολίαστους, είναι προφανής και συνδέεται με τις πιέσεις των επιχειρήσεων να μην πληγούν περαιτέρω. Δημιουργεί, ωστόσο, εύλογες απορίες σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, γιατί πχ κολλάει ο ιός στα θέατρα και όχι στα καταστήματα.

Το δεύτερο σημείο που προκάλεσε έκπληξη ήταν η επί της ουσίας ουσιαστική λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει τη δόση, μέσα σε έναν μήνα από την παρέλευση εξαμήνου από τη δεύτερη.

Μέχρι προ διημέρου, όλα τα κυβερνητικά στελέχη παρέπεμπαν στις επικείμενες αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ μέχρι τα τέλη του μήνα για τη λήψη αποφάσεων. Άφηναν, πάντως, να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα κινηθεί στο θέμα αυτό, όπως το Παρίσι.

Τα μόνα μέτρα από αυτά που ανακοινώθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό που είχαν προαναγγελθεί, ήταν αυτά της εντατικοποίησης των ελέγχων και του κλιμακωτού ωραρίου στον Δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υπάρξει και αποσυμφόρηση των ΜΜΕ τις επίμαχες ώρες μετακίνησης των εργαζομένων.

Στο ερώτημα αν και τί άλλαξε από προχθές που όλες οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι δεν θα έρθουν άλλα μέτρα, παρά μόνο η σύνδεση των ελευθεριών των εμβολιασμένων με την τρίτη δόση για τους άνω των 65, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε ανατροπή της τελευταίας στιγμής, αλλά ένας επικοινωνιακός σχεδιασμός που περιείχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Το βέβαιο, πάντως, όπως παρατηρούν ακόμα και γαλάζια στελέχη είναι ότι με όλον αυτόν τον χειρισμό, η σύγχυση – την οποία, κατά την κυβέρνηση, προκαλεί η πολυφωνία κυβερνητικών στελεχών και επιστημόνων – «χτύπησε κόκκινο».

Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook