Lockdown: 12 απαντήσεις για ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, μισθωτούς και επαγγελματίες

lockdown-12-απαντήσεις-για-ιδιοκτήτες-ενοικια-1121854

Με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις τελευταίες ημέρες το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της με αφορμή και το νέο lockdown. Το πακέτο των μέτρων συνθέτουν αναστολές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων, επιδοματική πολιτική για εργαζομένους σε αναστολή αλλά και ανέργους, μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακίνητων, χρηματοδοτικά εργαλεία για επιχειρήσεις. Σε ένα δωδεκάλογο ερωτήσεων και απαντήσεων παρουσιάζονται όλα τα μυστικά για το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα, ποιους αφορούν, ποιες είναι οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν και μέχρι πότε θα ισχύσουν.

Στα νέα μέτρα του Νοεμβρίου περιλαμβάνονται αναστολές για πληρωμές φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων;

Ναι, ισχύει αναστολή τόσο για την καταβολή του ΦΠΑ όσο και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις με παράταση έως το τέλος του 2020, εφόσον θεωρούνται πληττόμενοι.

Τι ισχύει για την καταβολή του ΦΠΑ;

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής δίνεται η δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Μάλιστα η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Για τις φορολογικές υποχρεώσεις ποιους αφορά η αναστολή πληρωμών;

Υπάρχει δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο, για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και η αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών να μετατίθεται σε δόσεις, μετά τις 30 Νοεμβρίου. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει και για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή.

Υπάρχουν αλλαγές στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και τι προβλέπουν;

Με αφορμή τα νέο lockdown διευρύνθηκε η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν πλέον δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει άμεσα ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν και οι εκταμιεύσεις της ενίσχυσης στους δικαιούχους. Ο τέταρτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι διευρυμένος καθώς μπορούν να λάβουν ενίσχυση οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή αλλά και ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και επιστήμονες όπως μηχανικοί, δικηγόροι που πλήττονται από την πανδημία βάσει τη διευρυμένης λίστας ΚΑΔ Απριλίου. Ο 4ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής δίνει βάση στη μείωση του τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Οι νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν το 2020 και έως σήμερα δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στους προηγούμενους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν πλέον αυτό το δικαίωμα. Επιπλέον οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους θα μπορούν να λάβουν ποσό 1.000 ευρώ ενώ για τις υπόλοιπες θα ισχύει μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.

Πότε αναμένεται η εκταμίευση των χρήματων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4; Θα υπάρξει και νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής;

Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει εντός του Νοεμβρίου ενώ αναμένεται και πέμπτος κύκλος του προγράμματος τον Δεκέμβριο με τα χρήματα να εκταμιεύονται στους δικαιούχους τον ίδιο μήνα.

Υπάρχει επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του 40% για τα ενοίκια; Αφορά και τους προηγουμένους μήνες;

Ναι. Υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με τα ενοίκια καθώς πλέον όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται και έχει ανασταλεί η λειτουργία τους σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα ενώ το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Ωστόσο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, αυτό ισχύει μόνο για τον μήνα Νοέμβριο.

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες. Θα ισχύσει ο συμψηφισμός με φορολογικές υποχρεώσεις;

Όχι για τον μήνα Νοέμβριο παύει να ισχύει ο συμψηφισμός. Για τον μήνα αυτό οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, θα λάβουν το 1/2 της ζημίας τους απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η διαδικασία αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ώστε οι δικαιούχοι να δουν εντός του Δεκεμβρίου τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Για τους προηγουμένους μήνες ισχύει ο συμψηφισμός με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Έχει αναλάβει η κυβέρνηση καμία νομοθετική πρωτοβουλία για το ζήτημα των ακάλυπτων επιταγών;

Ναι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τις ακάλυπτες επιταγές. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά τις επιταγές σε κλάδους με υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας τους ώστε να μη γίνει ένταξη στον Τειρεσία σε περίπτωση που εμφανίζονται ακάλυπτες επιταγές. Ενδέχεται η πρόβλεψη να αφορά και τον κλάδο του Τουρισμού.

Θα συνεχιστεί η αναστολή έως τέλος του έτους για δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων;

Αναφορικά με τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής των δόσεων τραπεζικών δανείων όλων των μορφών (επιχειρηματικά, στεγαστικά καταναλωτικά) με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους. Για την αναστολή οι δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) θα πρέπει να απευθύνονται για τις απαραίτητες διαδικασίες στις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται.

Τι ισχύει για την αναστολή εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Νοέμβριο;

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων, μπορούν να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και να είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Ειδικά για τον μήνα Νοέμβριο το επίδομα ειδικού σκοπού θα είναι στα 800 ευρώ αντί 534 ευρώ που ίσχυε για τους προηγουμένους μήνες αναλογικά με τις ημέρες αναστολής, ενώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναλογικά, θα καλύπτονται και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου. Η καταβολή του επιδόματος εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 27/11 /2020 έως και τις 3/12/ 2020. Οι πληττομενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 15/11/2020 έως και τις 7/12/2020 και οι κλειστές επιχειρήσεις από τις 15/11 έως και τις 24/11/2020. Στο ίδιο διάστημα θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και οι εργαζόμενοι.

Υπάρχουν απαγορεύσεις για τις επιχειρήσεις στο διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους;

Ναι για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που θέτουν υποχρεωτικά τους εργαζομένους τους σε καθεστώς αναστολής απαγορεύεται να προβούν σε απολύσεις κι αν τις πραγματοποιήσουν αυτές είναι άκυρες. Επιπλέον για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που θέτουν το προσωπικό τους σε αναστολή ισχύει και η ρήτρα διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού εργαζομένων για ένα μήνα μετά την ενεργοποίηση των αναστολών.

Θα υπάρξει παράταση των επιδομάτων ανεργίας;

Ναι επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δυο μήνες ανάλογα με τη λήξη τους. Επιπλέον θα χορηγηθεί εντός του Δεκεμβρίου και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook