Κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη στη Βουλή για τα εργασιακά

κόντρα-τσίπρα-μητσοτάκη-στη-βουλή-γ-956810

Σύγκρουση κορυφής σήμερα στη Βουλή καθώς Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατίθενται για τα εργασιακά

Η διεξαγωγή αυτής της ειδικής συνεδρίασης γίνεται μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, και αφού είχαν κατατεθεί δύο επίκαιρες ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, και από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του είναι αυτή που εμφανίζει βελτιωμένα στοιχεία για την εργασία. Περιέγραψε δε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη βελτίωση της θέσης των εργαζομενων: «Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας»,

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κλείνει η πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τους «κλείνει το μάτι». «Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια γύρω μας αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα. Το κόστος του δημόσιου δανεισμού αποκλιμακώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δανειζόμαστε με αρνητικό επιτόκιο», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο γεγονός επίσης ότι για πρώτη φορά το 10ετές ομόλογο έπεσε κάτω από το 1%.

«Με το σύστημα Εργάνη 2, με ψηφιακή καταγραφή, η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί νεοφιλελεύθερο- θατσερικό μοντέλο στα εργασιακά. Υποστήριξε ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν εκτός τόπου και χρόνου και πως έκανε λαθροχειρία. «Όντως», είπε, «κατέθεσα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, όχι για το σύνολο της οικονομίας. Κι αυτά δείχνουν απώλεια θέσεων εργασίας το τελευταίο 7μηνο».

Και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε αυτούς τους 7 μήνες ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό ούτε πολλές και καλές δουλειές. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αγορά στενάζει και πρόσθεσε ότι «Οι ιδεολογικές μας διαφορές είναι πολλές. Ο πυρήνας της αντίληψής σας, των νεοφιλελεύθερων ιδεών είναι η κλασσική συνταγή της Θάτσερ και του Ρίγκαν, που επανήλθε στην κυρίαρχη αντίληψη και επικρατούσε και στα μνημόνια».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook