Στέψη Κάρολου: Το χρονικό, οι τελετές και οι επίσημοι καλεσμένοι | Video + Photos

στέψη-κάρολου-το-χρονικό-οι-τελετές-κα-1685711

Η τελετή Στέψης του Βασιλιά Καρόλου συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας σε όλο τον κόσμο αλλά η Βρετανία εδώ και μέρες κινείται στους ρυθμούς της.

Δείτε live:

Αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι υπερπόντιων κυβερνήσεων, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, ξένοι βασιλείς και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν μεταξύ 11.30 π.μ. και 12.45 π.μ. Μερικοί από αυτούς που αναμένεται να είναι μεταξύ των 2.300 προσκεκλημένων είναι η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χαν Ζενγκ, η ηγέτης του Sinn Fein στη Βόρεια Ιρλανδία Μισέλ Ο’Νιλ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ και όλοι οι εν ζωή προκάτοχοί του αναμένεται να είναι εκεί μαζί με τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης σερ Κίρ Στάρμερ.

Άλλοι που αναμένεται να είναι στο εκκλησίασμα είναι οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές Anthony McPartlin και Declan Donnelly, ο αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue Edward Enninful και ο τραγουδοποιός Lionel Richie.

Ώρα, τοποθεσία και τελετουργικό της στέψης του Καρόλου και της Καμίλα

Πριν την τελετή ο Κάρολος και η Καμίλα θα ξεκινήσουν από το παλάτι του Μπάκιγχαμ με την βασιλική άμαξα που είχε χρησιμοποιήσει για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο η βασίλισσα Ελισάβετ. Η άμαξα του βασιλικού ζεύγους θα ακολουθήσει την διαδρομή από το Mall μέσω της Πλατείας Τραφάλγκαρ και κατα μήκος της Parliament Street θα καταλήξει στο αβαείο του Ουέστμινστερ. Η τελετή θα γίνει από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και αποτελείται από έξι στάδια.

1. Αναγνώριση. Σε αυτό το στάδιο ο Κάρολος θα σταθεί δίπλα στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τον παρουσιάσει στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι θα αναφωνούν «Ο Θεός σώζει τον βασιλιά Κάρολο!». Η Καρέκλα της Στέψης είναι από ξύλο βελανιδιάς και εξαιρετικά εύθραυστη αφού η ηλικία της υπερβαίνει τα 700 έτη!

2. Όρκος. Ο Κάρολος θα δώσει όρκο στην Εκκλησία της Αγγλίας και στο Νόμο καθώς ο Αρχιεπίσκοπος θα του υποβάλει 4 ερωτήσεις στις οποίες ο βασιλιάς απαντά επιβεβαιώνοντας την πίστη του στην προτεσταντική θρησκεία.

3. Χρίσμα. Ο Κάρολος βγάζει τον χιτώνα της τελετής, κάθεται στην Καρέκλα της Στέψης και ο Αρχιεπίσκοπος τον αλείφει με το ιερό λάδι που έχει ταξιδέψει μήνες νωρίτερα από τα Ιεροσόλυμα. Πρόκειται για μια ιδιωτική στιγμή που δεν θα καταγράψουν οι κάμερες. Το ίδιο είχε συμβεί και στην στέψη της Ελισάβετ το 1953.

4. Ανάληψη. Στον βασιλιά θα δοθούν δύο σκήπτρα και μία σφαίρα. Πρόκειται για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι, το οποίο συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και για το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό, το οποίο συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία. Στο δάχτυλο του Καρόλου θα τοποθετηθεί και το δαχτυλίδι της Στέψης. ‘Όταν όλα τα κοσμήματα θα έχουν φορεθεί από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.

5. Ενθρόνιση. Κατά την ενθρόνιση ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον νέο βασιλιά του λέει: «Είθε ο ίδιος Θεός του οποίου ο θρόνος είναι παντοτινός να διατηρήσει τον θρόνο σου με αρετή, που θα είναι σταθερή στο διηνεκές…».

6. Φόρος Τιμής. Πρόκειται για μια ιστορική διαδικασία κατά την οποία οι πρίγκιπες και πριγκίπισσες εξ αίματος, ο Αρχιεπίσκοπος και εξέχοντες ευγενείς γονατίζουν μπροστά στον μονάρχη και δηλώνουν πίστη στο πρόσωπό του. Κατά την τελετή στέψης του Καρόλου η διαδικασία θα ξεκινήσει με απόδοση τιμής στην Εκκλησία, μετά στο βασιλικό αίμα (με πρωταγωνιστή της τελετής τον πρίγκιπα Ουίλιαμ) και στη συνέχεια μπορεί να συμμετέχει στην τελετή όποιος από τους παρισταμένους το επιθυμεί.

Μετά την ολοκλήρωση της στέψης του Καρόλου Γ’, θα ακολουθήσει η τελετή στέψης της βασιλικής συζύγου Καμίλα, η οποία θα αποκαλείται πλέον βασίλισσα. Ένας τίτλος που γεννά πολλά ερωτήματα, αφού η η εκλιπούσα Ελισάβετ είχε εκφράσει την επιθυμία η Καμίλα να λάβει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου ενώ ο εκλιπών πρίγκιπας Φίλιππος, όταν η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, εκείνος έλαβε τον τίτλο του πρίγκιπα, αν και καταγόταν από οικογένεια γαλαζοαίματων…

Η Καμίλα θα φορέσει το στέμμα που χρησιμοποιήθηκε στην τελετή στέψης της βασίλισσας Μαίρης το 1911. Πρόκειται για την γιαγιά της βασίλισσας Ελισάβετ. Την Καμίλα στην τελετή θα συνοδεύουν δύο κυρίες επί των τιμών, η αδελφή της Άναμπελ Έλιοτ και η στενή της φίλη, λαίδη Λάνσντον. Τα τρία εγγόνια της βασιλικής συζύγου θα έχουν βοηθητικούς ρόλους στην τελετή στέψης. Πρόκειται για τους 13χρονους δίδυμους Γκας και Λούις Λόπες, γιους της κόρης της, Λόρα Λόπες και τον 12χρονο Φρέντι Πάρκερ Μπόουλς, γιο του γιου της Τομ. Βοηθητικό ρόλο θα έχει και ο εγγονός της αδελφής της ο 10χρονος Άρθουρ Έλλιοτ.

Σε όλη την διάρκεια της τελετής στέψης θα ακούγεται εκκλησιαστική μουσική από την χορωδία του αβαείου, την χορωδία για την Στέψη, θα παίξει άρπα η 28χρονη Ουαλή αρπίστρια Άλις Χιουζ, επίσημη αρπίστρια του πρίγκιπα Ουίλιαμ ενώ θα ακουστεί και η μουσική που έχει συνθέσει ειδικά για την τελετή στέψης του Καρόλου ο σερ Άντριου Λόιντ Βέμπερ. Επίσης, στην τελετή θα ακουστεί ελληνορθόδοξη μουσική και βυζαντινοί ύμνοι από χορωδία με μαέστρο τον καθηγητή ορθόδοξης μουσικής δόκτωρα Αλέξανδρο Λίγκα. Πρόκειται για επιθυμία του βασιλιά που θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στον ελληνικής καταγωγής πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο.

Σημαντικός θα είναι ο ρόλος της πριγκίπισσας Άννας στην τελετή στέψης. Θα έχει τον ρόλο φρουρού του βασιλικού Οίκου (Gold Stick in Waiting) και ως δεινή ιππέας που είναι από παιδί θα ακολουθήσει έφιππη φορώντας στρατιωτική στολή την άμαξα που θα μεταφέρει τον βασιλιά και την Καμίλα από το αβαείο το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Όταν τελειώσει η τελετή, ο νεοστεμμένος βασιλιάς και η βασίλισσα θα ξεκινήσουν την πομπή της στέψης πίσω στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τη χρυσή κρατική άμαξα μέσω της δοκιμασμένης διαδρομής της Πλατείας του Κοινοβουλίου, κατά μήκος της Whitehall, γύρω από την Πλατεία Τραφάλγκαρ, μέσω της Αψίδας του Ναυαρχείου και κάτω από το The Mall, φτάνοντας πίσω στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 15.33.

Η πομπή της στέψης του βασιλιά εκτείνεται σε μόλις 1,3 μίλια – περίπου το ένα τέταρτο του μήκους του εορταστικού ταξιδιού των πέντε μιλίων της αείμνηστης βασίλισσας.

Θα τους συνοδεύουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και τα τρια τους παιδιά, ο 9χρονος πρίγκιπας Γεώργιος, που θα έχει βασικό ρόλο στην τελετή στέψης, η 8χρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο 4χρονος, ζωηρός πρίγκιπας Λούις.

Χιλιάδες μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν μέρος την ημέρα της στέψης – τη μεγαλύτερη στρατιωτική τελετουργική επιχείρηση εδώ και 70 χρόνια – πραγματοποιώντας χαιρετισμούς με πυροβόλα όπλα και ένα εναέριο πέρασμα και παρελαύνοντας στις πομπές.

Ο Κάρολος και η Καμίλα θα λάβουν βασιλικό χαιρετισμό από τους στρατιωτικούς στους κήπους του παλατιού στη 3.45μμ.

Μετά την άφιξη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τα «εργαζόμενα» μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού, όπου θα χαιρετήσουν τα πλήθη. Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν μαζί τους θα είναι και ο πρίγκιπας Χάρι που έχει ταξιδέψει από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο για να παραστεί στην τελετή στέψης του βασιλιά. Η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, δεν τον συνόδευσε καθώς παρέμεινε στην Καλιφόρνια με τα δύο παιδιά του ζεύγους, Άρτσι και Λίλιμπετ – Νταϊάνα. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Άρτσι την ίδια μέρα με την στέψη του παππού του έχει γενέθλια και γίνεται 4 ετών.

Ποιος πληρώνει τα έξοδα για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου;

Η βρετανική κυβέρνηση θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η τελετή στέψης υπολογίζεται στα κρατικά έξοδα σύμφωνα με το BBC. «Αν και είναι πιθανό να δημιουργηθεί πίεση υπό τις τρέχουσες συνθήκες της κρίσης του κόστους ζωής, η κυβέρνηση αναμένει να χρησιμοποιήσει την τελετή ως μια σημαντική διπλωματική ευκαιρία για να παρουσιάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κόσμο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Αν και το παλάτι του Μπάκιγχαμ δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα το κόστος της λαμπερής ιστορικής τελετής ο βρετανικός Τύπος εκτιμά πως η στέψη του Καρόλου και της Καμίλα θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους γύρω στα 125 εκατ. δολάρια (114 εκατ. ευρώ). Σε αυτό το ποσό υπολογίζεται και η συναυλία που θα δοθεί την Κυριακή 7 Μαΐου στους κήπους του Κάστρου του Ουίνδσορ με την συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών ο Αντρέα Μποτσέλι και ο Λάιονελ Ρίτσι.

Πάντως, οι επικεφαλής της τουριστικής βιομηχανίας στη Βρετανία υποστηρίζουν πως η τελετή στέψης του Καρόλου θα αποφέρει κέρδη ύψους 350 εκατ. λιρών (400 εκατ. ευρώ). Οι ίδιοι τονίζουν πως αν υπολογίσουμε και τα έσοδα από τον διαγωνισμό της Eurovision στο Λίβερπουλ στις 13 Μαΐου η βρετανική οικονομία θα δεχθεί «τονωτική ένεση» συνολικού ύψους 1 εκατ. λιρών (1,15 εκατ. ευρώ).

Οι καλεσμένοι

Μεταξύ των καλεσμένων βρίσκονται μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο. Στη λίστα περιλαμβάνοται:

 • Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό
 • Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνία
 • Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία
 • Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία
 • Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια, Ισπανία
 • Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία
 • Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο
 • Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία
 • Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία)
 • Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο
 • Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν
 • Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη
 • Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα
 • Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα)
 • Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία
 • Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία
 • Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν
 • Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν
 • Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ
 • Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti
 • Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο
 • Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία
 • Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
 • Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ
 • Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν
 • Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο

Στην τελετή θα παραστούν και ηγέτες από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα:

 • Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας
 • Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά
 • Mary Simon, γενική κυβερνήτης του Καναδά
 • Andrzej Duda, πρόεδρος της Πολωνίας
 • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη
 • Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας
 • Ντέιβιντ Χάρλει, γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας
 • Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
 • Η Σίντι Κίρο, γενική κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις.
 • Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν
 • Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, πρόεδρος της Γερμανίας
 • Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλίας
 • Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας
 • Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας
 • Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς
 • Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας
 • Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων
 • Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan
 • Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης
 • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν
 • Σαρλς Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
 • Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 • Amina Jane Mohammed, αναπληρώτρια γενική γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
 • Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
 • Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές
 • Νίκος Χριστοδουλίδης, πρόεδρος της Κύπρου
 • Ranil Wickremesinghe, πρόεδρος της Σρι Λάνκα
 • Macky Sall, πρόεδρος της Σενεγάλης
 • Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ
 • Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith
 • Philip Davis, πρωθυπουργός στις Μπαχάμες
 • Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας
 • David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος
 • Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ
 • Emmerson Mnangagwa, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε
 • Petr Pavel, πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας
 • Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρόεδρος της Βραζιλίας
 • Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας
 • Narayan Prakash Saud, υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ
 • Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πάνω από 60 αεροσκάφη θα συμμετέχουν στην «πτήση στέψης»

Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν στην πτήση της στέψης θα πετάξουν πάνω από μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Αγγλίας, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να τα δουν.

Περισσότερα από 60 αεροσκάφη από το Βασιλικό Ναυτικό, τον Βρετανικό Στρατό και τη Βασιλική Αεροπορία -συμπεριλαμβανομένων των Red Arrows- έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Αλλά πολλοί άνθρωποι εκτός Λονδίνου θα μπορέσουν να τα δουν καθώς θα πετούν από και προς την πρωτεύουσα.

Οι ακριβείς διαδρομές των αεροσκαφών δεν δημοσιεύονται εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας.

Όμως, έχουν ανακοινωθεί οι περιορισμοί του εναέριου χώρου που σχετίζονται με τις πτήσεις επίδειξης, αποκαλύπτοντας τις περιοχές που θα πετάξουν. Οι περιορισμοί έχουν χωριστεί σε οκτώ ζώνες, η καθεμία με συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μην ενοχλούνται τα αεροσκάφη από άλλους πιλότους.

Αυτές είναι οι περιοχές και οι ώρες όπου οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να δουν κάποια από τα αεροσκάφη που θα κάνουν πτήση επίδειξης:

 • Περιοχή Α μεταξύ 15.15 μ.μ. και 17.00 μ.μ.: Η ακτή του Lincolnshire, συμπεριλαμβανομένου του Skegness, και η ακτή του Norfolk, συμπεριλαμβανομένου του Cromer και του Great Yarmouth.
 • Περιοχή Β μεταξύ 15.45 και 17.00: Thetford, Norfolk και Bury St Edmunds, Suffolk.
 • Περιοχή Γ μεταξύ 16:00 και 17:00: Ipswich, Suffolk.
 • Περιοχή Δ μεταξύ 16:00 και 16:45: Colchester και Chelmsford, Essex.
 • Περιοχή Ε μεταξύ 16.10 και 16.45: Λονδίνο.
 • Περιοχή ΣΤ μεταξύ 16.20 και 17.00: Croydon, νοτιοανατολικό Λονδίνο, και Epsom, Surrey.
 • Περιοχή Ζ μεταξύ 16.20 και 17.00: Farnborough, Hampshire, Reading, Berkshire, Swindon, Wiltshire και Oxford, Oxfordshire.
 • Περιοχή Η μεταξύ 4.20μμ και 5μμ: Ανατολικό Gloucestershire και δυτικό Oxfordshire.
 • Περιοχή Ι μεταξύ 4.20μμ και 5μμ: Marlborough και Tidworth, Wiltshire.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα σύζυγος πρόκειται να εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας για να παρακολουθήσουν την εξάλεπτη πτήση επίδειξης.

Από τον καιρό θα εξαρτηθεί η πτήση επίδειξης

Η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί η πτήση επίδειξης μπορεί να ληφθεί από τον Αντιπτέραρχο της RAF Mark Flewin, Αξιωματικό Αεροπορίας που διοικεί την Ομάδα Νο 1, ή από τους πιλότους των αεροσκαφών.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει μια «συννεφιασμένη, υγρή ημέρα» σε μεγάλα τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στο Λονδίνο θα βρέξει «γύρω στο μεσημέρι».

Μεγάλες οθόνες θα τοποθετηθούν σε βασιλικά πάρκα, μεταξύ άλλων στο Χάιντ Παρκ, στο Γκριν Παρκ και στο πάρκο Σεντ Τζέιμς, ώστε οι βασιλικοί θαυμαστές να μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της ημέρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS), περισσότερες από 57 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαθέτουν μεγάλες οθόνες που θα επιτρέψουν σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στις πόλεις τους. Ορισμένες θα προβάλλουν επίσης τη συναυλία της στέψης της Κυριακής.

Ο καιρός της τελετής

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα μπορούσε να αποδειχθεί αποτυχημένη, με τους βασιλικούς θαυμαστές να είναι μούσκεμα, καθώς το Λονδίνο μαστιγώνεται από δυνατή βροχή κατά τη διάρκεια των πομπών.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο προειδοποίησε για 60% πιθανότητα ελαφριάς βροχής από τις 9 το πρωί (ώρα Βρετανίας) έως το μεσημέρι και στη συνέχεια για 80-90% πιθανότητα έντονης βροχής έως τις 2 το μεσημέρι.

Η πομπή του Καρόλου και της Καμίλα θα ξεκινήσει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 12.20 π.μ., πριν από τη λειτουργία στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 11 π.μ. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στο παλάτι μεταξύ 1μμ και 1.30μμ, πριν από την προγραμματισμένη αερομεταφορά στις 4.15μμ.

Οι συνθήκες θα γίνουν ξηρότερες από τις 3μμ (ώρα Βρετανίας), αλλά θα υπάρχει επίσης υγρασία στην πρωτεύουσα, με θερμοκρασίες από 15C έως 17C να αναμένονται το απόγευμα.

Οι άσχημες προοπτικές έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η πτήση για τον εορτασμό της επετείου κινδυνεύει να ακυρωθεί, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται την τελευταία στιγμή.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής πρόγνωσης του Met Office, Steven Keates, δήλωσε: «Είναι πιθανό να φέρει λίγη βροχή στο Λονδίνο γύρω στο μεσημέρι. Βορειότερα, στη Σκωτία, τη βόρεια Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, θα έχουμε μια μέρα με ηλιοφάνεια και βροχές, πριν η πιο επίμονη βροχή κινηθεί προς τα βόρεια τη νύχτα. Θα επικρατεί υγρασία, ιδίως στα νότια, με πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες 17 C στο Λονδίνο».

Τα ορόσημα του Λονδίνου θα φωτιστούν μαζί με το Big Ben για τη Στέψη

Τέσσερα ορόσημα του Λονδίνου ανακοινώθηκαν ως προσθήκες στον κατάλογο των κτιρίων που θα φωτιστούν σε όλη τη χώρα για να σηματοδοτήσουν τη στέψη του βασιλιά.

Η Tower Bridge, η London Bridge, το Guildhall και το Mansion House θα φωτιστούν με κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα για να σηματοδοτήσουν τη στέψη του βασιλιά και της βασίλισσας συζύγου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι πολύχρωμες επιδείξεις θα πραγματοποιηθούν το βράδυ μετά την τελετή στέψης, από τις 20:00 έως τα μεσάνυχτα, και την ίδια περίοδο την Κυριακή, ώστε να συμπέσουν με την εκδήλωση του BBC Lighting Up The Nation.

150 κάμερες του BBC για την τελετή Στέψης

Το BBC θα έχει 150 κάμερες που θα καλύψουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της στέψης, συμπεριλαμβανομένης της πομπής προς το Αβαείο του Ουέστμινστερ και της ίδιας της τελετής.

Μεταδίδοντας από προσωρινά στούντιο στο Λονδίνο και το Ουίνδσορ, η εταιρεία θα βρίσκεται επίσης στις δέκα τοποθεσίες της εκδήλωσης Lighting Up The Nation.

Θα υπάρχουν χορογραφημένα λέιζερ, προβολές και επιδείξεις με drone πάνω από ιστορικές γέφυρες και κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του παραλιακού μετώπου του Μπλάκπουλ στο Λάνκασαϊρ, ως μέρος της συναυλίας της στέψης.

Εκτός από τις σταθερές επιχειρήσεις, θα υπάρξουν 19 ξεχωριστές εξωτερικές μεταδόσεις από το Ουίνδσορ, το Λονδίνο και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην κάλυψη του BBC θα συμμετέχουν παρουσιαστές όπως οι Kirsty Young, Sophie Raworth, Clare Balding και Huw Edwards.

protothema.gr, ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook