Λιπάσματα: Οι τιμές πέφτουν, αλλά η χρονιά έχει χαθεί… – Η κατανάλωσή τους είχε μειωθεί έως και 80% στην Κρήτη

λιπάσματα-οι-τιμές-πέφτουν-αλλά-η-χρον-1698787

Μπορεί οι Έλληνες αγρότες να μην έχουν προς το παρόν “καταλάβει” τη μείωση που “βλέπει” η Κομισιόν το τελευταίο διάστημα στις τιμές των λιπασμάτων, σίγουρα όμως κάτι αρχίζει να “φαίνεται” και στην Κρήτη.

Ωστόσο, ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος στη λίπανση της ελιάς και του αμπελιού. Πάντως, σε ό,τι αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, πολλοί παραγωγοί που διαθέτουν νερό κάνουν τώρα κάποιες υδρολιπάνσεις. Μεγάλη σημασία έχει η λίπανση της ελιάς και για την επόμενη χρονιά. Αντιθέτως, οι αγρότες που έχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν μπόρεσαν να μειώσουν τη χρήση των λιπασμάτων τους και έτσι “απορρόφησαν” το μεγάλο κόστος, όταν οι τιμές όλων των τύπων λιπασμάτων ήταν ακόμα στα ύψη!

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν “βλέπει” το τελευταίο διάστημα μειώσεις στις τιμές των λιπασμάτων από 30% έως και 60%. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόστος των πρώτων υλών στον αγροτικό τομέα, η μέση μηνιαία τιμή της ουρίας βρίσκεται στα 315 δολάρια/τόνο, ενώ στο δωδεκάμηνο η μείωση της τιμής της στη χονδρική ξεπερνάει το 64%. Στο φωσφορικό διαμμώνιο, η ετήσια μείωση φτάνει το 35,4%. Αντίθετα, ο ορυκτός φώσφορος παρουσιάζει ετήσια αύξηση 93% με τιμή χονδρικής 345 δολάρια/τόνο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η προσγείωση των τιμών είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2023, µε τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας να δείχνουν την ουρία, βασικό αζωτούχο λίπασμα, να υποχωρεί 43% από τα υψηλά περιόδου, που σημειώθηκαν την προηγούμενη άνοιξη.

Οι “εκρήξεις” των τιμών σε όλους ανεξαιρέτως του τύπους λιπασμάτων σημειώθηκαν την περασμένη άνοιξη, µε την άνυδρη αµµωνία να εκτινάσσεται στα 1.534 δολάρια/τόνο.

«Χάθηκε η χρονιά»

Μιλώντας στο neakriti.gr, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι τιμές στα λιπάσματα έχουν πέσει. Αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχει μια αποκλιμάκωση που οφείλεται στη μείωση των τιμών στην ενέργεια και έτσι μειώθηκε και το μεταφορικό κόστος. Συνεπώς, έχει αρχίσει να μπαίνει σιγά-σιγά σε μια κανονικότητα η βιομηχανία των λιπασμάτων. Τώρα, ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Κρήτη, οι μεγάλες ποσότητες των λιπασμάτων πέφτουν τον χειμώνα. Αλλά η περίοδος αυτή έχει χαθεί. Βέβαια, με τη μείωση των τιμών γίνονται κάποιες υδρολιπάνσεις από αγρότες που έχουν νερό και ποτίζουν. Καλό θα είναι, εφόσον δεν έβαλαν λίπασμα τον χειμώνα, να κάνουν υδρολιπάνσεις οι παραγωγοί. Βέβαια, αν και υπάρχει αυτή η τάση, δε βλέπουμε να αναπληρώνονται τα λιπάσματα που χάθηκαν τον χειμώνα», λέει ο Γιάννης Σμυρνάκης.

Βέβαια, την περίοδο αυτή γίνονται λιπάνσεις στις ελιές με τα τρακτέρ. Συγκεκριμένα, πολλοί ελαιοπαραγωγοί ψεκάζουν με διαφυλλικά λιπάσματα. Σύμφωνα με τον γεωπόνο Γιάννη Σμυρνάκη, «σίγουρα αυτές οι λιπάνσεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δέντρων όπως τις καλύπτουν οι λιπάνσεις από τη ρίζα. Βοηθάνε πάντως τα δέντρα και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», όπως μας εξηγεί ο ίδιος.

Και συνεχίζει, λέγοντας πως «τόσο στα αμπέλια όσο και στις ελιές, από τη στιγμή που δεν έπεσαν τα λιπάσματα όταν έπρεπε, είναι καλό τώρα να γίνονται και ψεκασμοί με διαφυλλικά λιπάσματα και υδρολιπάνσεις». Καταλήγοντας, ο Γιάννης Σμυρνάκης εξαιρεί τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. «Στα θερμοκήπια δεν απέφυγαν τη χρήση των λιπασμάτων. Και επωμίσθηκαν όλο το κόστος, γιατί πρόκειται για απαιτητικές καλλιέργειες. Αναγκαστικά, αν δε βάλεις λίπασμα, δεν παίρνεις παραγωγή».

Δεν έβαλαν λίπασμα στις ελιές

«Θα δούμε τις επιπτώσεις στη νέα σεζόν»

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση προς το neakriti.gr του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γιώργου Τσιφετάκη, που, εκτός από την ιδιότητα αυτή, είναι και εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Στην περιοχή τη δική μας, για να μη μιλήσω για όλο τον νομό, η χρήση των λιπασμάτων φέτος έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι μέχρι και 70% έως 80%! Οι τιμές ήταν στα ύψη. Μόνο τώρα έχει αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών. Αλλά οι τιμές δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση. Για παράδειγμα, το νιτρικό κάλιο είχε φτάσει τα 1.500 ευρώ ο τόνος και τώρα έχει μειωθεί στα 1.050 ευρώ. Δηλαδή έχουμε σημαντική μείωση, αλλά δεν πήγαμε στα επίπεδα των 750 ευρώ ο τόνος, που ήταν πριν την ενεργειακή κρίση», όπως τονίζει ο Γιώργος Τσιφετάκης.

Ο συνδικαλιστής εκτιμά ότι οι τιμές στα αζωτούχα λιπάσματα, αλλά και σε όλα σχεδόν τα λιπάσματα έχουν πέσει σε ένα ποσοστό γύρω στο 35% με 40%, αλλά δεν έχουν πέσει στα ποσοστά που θα έπρεπε. «Μόνο στα θερμοκήπια οι παραγωγοί δεν μπορούν να αποφύγουν τη χρήση των λιπασμάτων. Υπάρχει όμως και σε ένα ποσοστό μια μεταστροφή, επειδή έχουν πολλοί στραφεί στη βιολογική καλλιέργεια, στη χρήση των οργανικών λιπασμάτων».

Πάντως, καταλήγοντας, ο Γιώργος Τσιφετάκης λέει πως το μεγάλο “ψαλίδι” έχει γίνει στη λίπανση της ελιάς. «Σίγουρα του χρόνου θα έχουμε επιπτώσεις. Γιατί είχαμε φέτος μια υπερβεντέμα. Στο 80% με 85% των ελαιοδέντρων είχαμε υπερβεντέμα. Έτσι, πάντα στην επόμενη χρονιά η παραγωγή είναι χαμηλότερη. Υπάρχει η ανομβρία που είναι ένας κακός παράγοντας για την ελιά. Και έχουμε και τη μειωμένη χρήση των λιπασμάτων. Όλα αυτά δημιουργούν μια κατάσταση που θέλω να πιστεύω ότι δε θα είναι πολύ κακή. Αλλά σίγουρα δε θα είναι και η καλύτερη. Βέβαια, είναι πολλοί παραγωγοί που έχουν επιλέξει τη λύση να διαλύουν μέσα στα βυτία τα λιπάσματα και να τα χρησιμοποιούν, τώρα, αυτή την περίοδο. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, του χρόνου θα πρέπει όλοι να βάλουν λιπάσματα στη ρίζα της ελιάς. Γιατί αλλιώς δε θα πρέπει να περιμένουμε από τότε και μετά τον καρπό της ελιάς».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook