Λίνα Μενδώνη: «Να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση του Φρουρίου Ιτζεδίν ο Δήμος Χανίων»

λίνα-μενδώνη-να-εκδηλώσει-ενδιαφέρο-471275

Την αποκατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν που σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία ζήτησε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Το φρούριο Ιτζεδίν, στο χωριό Καλάμι Χανίων, λειτούργησε ως φυλακή και έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε πως το φρούριο είναι ένα από τα λίγα μνημεία στην Ελλάδα που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την ιστορία των λαϊκών αγώνων, με την αλύγιστη στάση των εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους τον 20ό αιώνα.

Υπογράμμισε επίσης πως θα πρέπει το φρούριο Ιτζεδίν να φύγει «οριστικά και αμετάκλητα» από το Υπερταμείο και να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη του κράτους, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως το φρούριο Ιτζεδίν δεν συμπεριελήφθη στα μνημεία που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, επειδή δεν διέθετε κτηματογράφηση. Επιβεβαίωσε πάντως τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο, λέγοντας πως η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης έχει ζητήσει να εξεταστεί εάν πρέπει να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του, λόγω επικινδυνότητας. Αυτό που πρότεινε είναι να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση του μνημείου ο Δήμος Χανίων ή κάποιος τοπικός πολιτιστικός φορέας, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη συντήρησή του.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook