Λευκορωσία: Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου | Video

λευκορωσία-κλιμακώνονται-οι-διαδηλώ-1090149

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για έκτο συνεχόμενο βράδυ στη Λευκορωσία και ζήτησαν την παραίτηση του προέδρου της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους μετά τις πληροφορίες ότι οι περίπου 1.000 κρατούμενοι που απελευθέρωσαν οι αρχές, βασανίστηκαν στα τμήματα όπου κρατήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε η αμφιλεγόμενη νίκη του Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές.

Το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε 1.000 άτομα όμως πολλοί άνθρωποι λένε ότι συγγενείς και φίλοι τους εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι διαδηλώσεις ήταν βίαιες, με τους αστυνομικούς να ξυλοφορτώνουν διαδηλωτές ακόμη και στο δρόμο, μπροστά στις κάμερες.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει πολλές μαρτυρίες για περιστατικά αστυνομικής βίας και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί διηγούνται ότι τους στέρησαν το νερό, τον ύπνο, ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ηλεκτροσόκ και τους έκαιγαν με τσιγάρα, ότι τους ξυλοφόρτωναν.

Η αντίπαλος του Λουκασένκο, η ακτιβίστρια Σβετλάνα Τιχονόβσκαγια, που από την Τρίτη βρίσκεται στη Λιθουανία, κατηγόρησε τις αρχές ότι έχουν προκαλέσει στη χώρα «λουτρό αίματος» και απηύθυνε έκκληση να γίνουν νέες – ειρηνικές – διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Λευκορώσοι εντάσσονται στο κύμα διαμαρτυρίας. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις, εργοστάσια, πολιτιστικούς οργανισμούς.

Από την πλευρά του χθες ο Λουκασένκο αρνήθηκε ότι έχει διαφύγει από τη χώρα ενώ σε μια σπάνια δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία. Η κυβέρνηση τώρα δηλώνει έτοιμη για διάλογο με άλλες χώρες σε σχέση με τις εκλογές.

Η ΕΕ πάντως ήδη αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε βάρος όσων παραποίησαν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook