Λειψυδρία στην Κρήτη: Έρχονται μέτρα περιορισμού στην κατανάλωση νερού για το καλοκαίρι!

λειψυδρία-στην-κρήτη-έρχονται-μέτρα-π-1651690

Κοντά στο να… “διψάσουμε” στην Κρήτη ακόμα και να κλείσει του χρόνου το φράγμα Αποσελέμη έχοντας νερό μόνο στο όριο ασφαλείας, βρισκόμαστε, ξεκάθαρα πλέον, όπως τονίζει στο neakriti.gr η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη.

Μετά το πέρας της χθεσινής αγωνιώδους σύσκεψης, που είχε για την υπόθεση “νερό” με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ειρήνη Χουδετσανάκη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Κώστα Φωτάκη, η Μαρία Κοζυράκη έκρουσε τον “κώδωνα” του κινδύνου προς την εφημερίδα μας. “Όπως-όπως” θα τα καταφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, αλλά αν δε ληφθούν και δεν εφαρμοστούν μέτρα από τους αγρότες, «κινδυνεύουμε το καλοκαίρι του 2024 στην Κρήτη να μην έχουμε νερό ούτε για να πιούμε»!

Εφιαλτική θα είναι η κατάσταση του καλοκαιριού του 2024, αν μεσολαβήσει άλλος ένας ζεστός και “άνυδρος” χειμώνας σαν τον φετινό, γεγονός που έκανε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης να ξεκινήσουν στενή συνεργασία έκδοσης μέτρων περιορισμού προς τους αγρότες της Κρήτης, αναφορικά με το νερό της άρδευσης. Όμως, τα μέτρα αυτά στηρίζονται, μεταξύ των άλλων, στο δραματικό στοιχείο της πληρότητας του νερού στο φράγμα του Αποσελέμη, που δεν ξεπερνάει το 40%!

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, αν δεν μπουν από τώρα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και αν δεν πειστούν κυρίως και πρωτίστως οι ίδιοι οι αγρότες, «μπορεί να φτάσουμε στο άλλο καλοκαίρι, όπου κυριολεκτικά δε θα έχουμε νερό όχι για να ποτίσουμε αλλά ούτε και για να πιούμε»!

Η Μαρία Κοζυράκη τονίζει κατηγορηματικά ότι «με περιορισμένη χρήση θα περάσουμε το καλοκαίρι. Και του χρόνου δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Αλλά το σίγουρο είναι ότι, άμα ξεκινήσουμε το φθινόπωρο του 2023 και δεν έχουμε βροχοπτώσεις, θα πάμε σε μία χρονιά, όπως ήταν η χρονιά του 2017-2018. Μια χρονιά που ήταν τραγική πριν το 2019, που ξεκινήσαμε πάλι και είχαμε βροχές. Μα ήδη είναι τόσο ελλειμματικές οι βροχοπτώσεις, που ακόμα και τα χιόνια που υπάρχουν στα βουνά, λειώνοντας θα ενισχύσουν λίγο τους υδροφόρους ορίζοντες, που έχουν κατεβεί πολλά μέτρα κάτω από την περυσινή τους στάθμη. Αυτό σημαίνει ότι στους ταμιευτήρες νερό άλλο δε θα πάει από το λειώσιμο των χιονιών στη διάρκεια της φετινής χρονιάς».

Έτσι, όπως συμφωνήθηκε απ’ όλους τους φορείς, έχει τεράστια σημασία σε πρώτη φάση να επιτευχθεί ο περιορισμός της άρδευσης, «η οποία άρδευση καταναλώνει το 85% του νερού στην Κρήτη», σύμφωνα με τη Μαρία Κοζυράκη.

Καταλήγοντας, η Μαρία Κοζυράκη στέλνει στους αγρότες της Κρήτης μέσω της εφημερίδας μας το ακόλουθο μήνυμα: «Θα πρέπει ουσιαστικά να συναισθανθούν τη μεγάλη ευθύνη που έχουν απέναντι ειδικά στην κοινωνία και απέναντι στο πρόβλημα που φαίνεται ότι θα υπάρξει, όχι μόνο κατά τη φετινή θερινή περίοδο, αλλά κυρίως για το επόμενο έτος, που τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ και για την αγροτική παραγωγή. Και τότε δε θα έχουμε και δυνατότητες και λύσεις, για να υπερβούμε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Προς άπαντες διαχειριστές νερού

Όπως κάθε χρόνο, αλλά φέτος σε ακόμα πιο δραματικό ύφος και βαθμό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης θα προβούν σε αυστηρές ανακοινώσεις. «Εμείς εκδίδουμε οδηγίες προς όλους τους διαχειριστές νερού. Και όχι μόνο για άρδευση, αλλά γενικότερα σε όσους διαχειρίζονται υδατικούς πόρους στην Κρήτη, με ειδικά μέτρα. Και σίγουρα στην άρδευση πάμε με τμηματική άρδευση υποχρεωτικά. Γιατί αλλιώς… αν εξελιχθεί έτσι και ο επόμενος χειμώνας, του χρόνου το καλοκαίρι δε θα έχουμε σταγόνα νερό να πιούμε. Κυριολεκτικά…».

Μάλιστα, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, τονίστηκε η απόλυτη ανάγκη να υπάρχει σύμπνοια απόψεων και ενεργειών, ανάμεσα στις Διευθύνσεις Γεωργίας και τις Διευθύνσεις Υδάτων της Κρήτης. «Αλλά για του χρόνου τα σενάρια είναι πάρα πολύ δυσοίωνα», όπως ξεκαθαρίζει η Μαρία Κοζυράκη.

Σύμφωνα με τη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αρκεί μόνο ένα στοιχείο για να φανεί η κρισιμότητα της κατάστασης. «Το φράγμα του Αποσελέμη είναι μόλις στο 40% της πληρότητάς του τώρα. Το φράγμα του Αποσελέμη τώρα… δηλαδή το πιθανότερο είναι αν μέχρι του χρόνου δεν παρθούν τα μέτρα που πρέπει και δεν αλλάξουν και οι καιρικές συνθήκες, θα κλείσει για να κρατήσει την ελάχιστη ποσότητα του νερού που χρειάζεται ως όριο ασφαλείας»!

Συνεργασία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Η σύσκεψη έγινε χθες στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο. Συμμετείχαν η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αγγελική Μαρτίνου, και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, Κώστας Φωτάκης.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών των δύο φορέων για την αρδευτική περίοδο 2023, η οποία ξεκινάει την 1η Απριλίου, σχετικά με θέματα διαθεσιμότητας υδατικών πόρων για αγροτική χρήση, καθώς και η διαδικασία της έκδοσης των αδειών χρήσης νερού από γεωτρήσεις και πηγάδια.

Οι διευθυντές των δύο υπηρεσιών συμφώνησαν και δεσμεύτηκαν από κοινού για τις προγραμματισμένες ενέργειές τους σε σχέση με την ευθύνη περιορισμού της σπατάλης νερού για το επόμενο διάστημα, έχοντας κατά νου την πιθανότητα διαμόρφωσης μίας αρκετά δύσκολης κατάστασης του υδατικού ισοζυγίου και για το επόμενο έτος.

Η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η αντιπεριφερειάρχης συζήτησαν εκτενώς τα θέματα των αδειών χρήσης νερού για την αγροτική παραγωγή, καταλήγοντας στις ενδεδειγμένες λύσεις για την υποβοήθηση της διαδικασίας και των παλαιότερων και καινούργιων προγραμμάτων των Νέων Αγροτών, ως βασικό μέτρο εφαρμογής της ευρωπαϊκής κοινής γεωργικής πολιτικής.

2 thoughts on “Λειψυδρία στην Κρήτη: Έρχονται μέτρα περιορισμού στην κατανάλωση νερού για το καλοκαίρι!

  1. Με την τεχνολογία και τις λύσεις που υπάρχουν τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια κανένα νησί δεν πρέπει να έχει έλλειψη νερού . Δυστυχώς στην Κρήτη ( όπως και σε πολλά άλλα νησιά ) υπάρχει ‘’ λειψομυαλία ‘’ και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιούνται καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος .

  2. Δηλαδή,οι αγρότες να μην ποτίζουν όπως πρέπει,αλλά τα τουριστάκια να πλατσουρίζουν ελεύθερα στις πισίνες και να ξαπλώνουν στα δροσερά γκαζόν!Ασε τα ντουζ στις παραλίες που δεν τα κλείνουν ποτέ!Πόσο πιό ξευτίλες πιά;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook