Λαζάνια με κολοκυθάκια και τυρί scamorza

λαζάνια-με-κολοκυθάκια-και-τυρί-scamorza-1522619

Τυρένια, ζουμερά λαζάνια με κολοκύθια με το μαλακό, ιταλικό τυρί scarmoza που μοιάζει με τη μοτσαρέλα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 πακέτο λαζάνια
  • 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι, σε φέτες
  • 6 μέτρια κολοκυθάκια, σε μπαστουνάκια
  • 150 γρ. τυρί scamorza* (ή μοτσαρέλα), σε μικρούς κύβους
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, ζεστό
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 κουτ. σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι

Διαδικασία

Μπεσαμέλ

  • Για να φτιάξουμε τα λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza ξεκινάμε με τη μπεσαμέλ.
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Το ψήνουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αλλάξει ελαφρά χρώμα.
  • Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι.
  • Μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι η μπεσαμέλ να δέσει.
  • Ρίχνουμε αλάτι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Λαζάνια

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  • Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Σε ένα μέτριο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε 2-3 κουτ. σούπας μπεσαμέλ.
  • Τη σκεπάζουμε με μία στρώση λαζάνια.
  • Αν χρειαστεί, σπάμε μερικά σε μικρότερα κομμάτια για να χωρέσουν σε μονή στρώση.
  • Τα αλείφουμε με μία στρώση μπεσαμέλ και συνεχίζουμε με μία στρώση κολοκυθάκια.
  • Σκορπίζουμε τη scamorza (ή τη μοτσαρέλα) και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την ίδια σειρά άλλες τρεις φορές, μέχρι να φτιάξουμε 4 στρώσεις.
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με την τριμμένη παρμεζάνα.
  • Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
  • Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά και σερβίρουμε τα λαζάνια με κολοκύθια και τυρί scamorza.

Μυστικά

Σκαρμότσα (Scamorza & Scamorza affumicata)

  • Το scamorza είναι αγελαδινό τυρί που μοιάζει στην εμφάνιση με το προβολόνε, ελαφρά λαστιχωτό και ινώδες σαν τη μοτσαρέλα, αλλά πιο στεγνό.
  • Το βρίσκουμε συνήθως καπνιστό (scamorza affumicata) σε μπαλίτσες, με τα χαρακτηριστικά σημάδια των σπάγκων από τα οποία κρεμιέται για να στραγγίξει.
  • Παράγεται σε όλη την Ίταλία, όπου το αγαπούν και στη νωπή του μορφή, ωριμασμένο για μόλις 3-4 ημέρες.
  • Εδώ βρίσκουμε το ωριμασμένο, απλό ή καπνιστό, σε ντελί, τυροπωλεία και καλές κάβες.

gastronomos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook