Λαβράκι στον φούρνο με σάλτσα λεμονιού
Η ιδανική εκδοχή για να μαγειρέψετε το ψάρι σας είναι στον φούρνο με σάλτσα λεμονιού. Συνοδέψτε το λαβράκι με baby πατάτες και λαχανικά.
Συστατικά
- 7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. πατάτες baby
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κολοκυθάκι, μεγάλο
- 1 καρότο
- 1 σκ. σκόρδο
- 800 γρ. λαβράκι
- 2 κλ. δεντρολίβανο
Για τη σάλτσα λεμονιού
- 150 γρ. κρασί λευκό
- 100 γρ. νερό
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- χυμό λεμονιού, από 1/2-1 λεμόνι
- 1 κύβο κότας
- 2 κ.γ. μέλι
- 2-3 κλ. θυμάρι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- θυμάρι, φρέσκο
- 1 λεμόνι, σε φέτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας, και μεταφέρουμε τις πατάτες στη λαδόκολλα.
- Κόβουμε το κολοκύθι πρώτα στη μέση και ύστερα σε λεπτές ροδέλες και το καρότο σε λεπτές ροδέλες.
- Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά να σοταριστούν, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά.
- Μεταφέρουμε τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες στη λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε το λαβράκι πάνω από τα λαχανικά και τις πατάτες.
- Γεμίζουμε το εσωτερικό του ψαριού με το δεντρολίβανο και αλάτι.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο την εξωτερική μεριά του ψαριού και από τις 2 πλευρές, κλείνουμε τη λαδόκολλα σε φάκελο, και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
- Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 20 λεπτά στην πάνω σχάρα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, ανοίγουμε τη λαδόκολλα, μεταφέρουμε ξανά το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Κόβουμε το κεφάλι από το λαβράκι, το ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο, και κρατάμε τα δύο φιλέτα.
Για τη σάλτσα λεμονιού
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρασί, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
- Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι του κρασιού το νερό, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Σπάμε τον κύβο με τα χέρια μας, και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Σβήνουμε τη φωτιά μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα, προσθέτουμε το μέλι για να ισορροπήσουμε την οξύτητα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.
Για το σερβίρισμα
- Μοιραζουμε τα λαχανικά σε 2 πιάτα, και τοποθετούμε από πάνω το φιλέτο από το μισό ψάρι σε κάθε πιάτο.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι, και σερβίρουμε με 1 φέτα λεμονιού.