Λαβράκι στον φούρνο με σάλτσα λεμονιού

λαβράκι-στον-φούρνο-με-σάλτσα-λεμονιο-1578589

Η ιδανική εκδοχή για να μαγειρέψετε το ψάρι σας είναι στον φούρνο με σάλτσα λεμονιού. Συνοδέψτε το λαβράκι με baby πατάτες και λαχανικά.

Συστατικά

  • 7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. πατάτες baby
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κολοκυθάκι, μεγάλο
  • 1 καρότο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 800 γρ. λαβράκι
  • 2 κλ. δεντρολίβανο

Για τη σάλτσα λεμονιού

  • 150 γρ. κρασί λευκό
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • χυμό λεμονιού, από 1/2-1 λεμόνι
  • 1 κύβο κότας
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 2-3 κλ. θυμάρι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι, φρέσκο
  • 1 λεμόνι, σε φέτες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι, και σοτάρουμε μέχρι να ψηθούν και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας, και μεταφέρουμε τις πατάτες στη λαδόκολλα.
  • Κόβουμε το κολοκύθι πρώτα στη μέση και ύστερα σε λεπτές ροδέλες και το καρότο σε λεπτές ροδέλες.
  • Πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο το τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά να σοταριστούν, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι, και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά.
  • Μεταφέρουμε τα λαχανικά πάνω από τις πατάτες στη λαδόκολλα.
  • Τοποθετούμε το λαβράκι πάνω από τα λαχανικά και τις πατάτες.
  • Γεμίζουμε το εσωτερικό του ψαριού με το δεντρολίβανο και αλάτι.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο την εξωτερική μεριά του ψαριού και από τις 2 πλευρές, κλείνουμε τη λαδόκολλα σε φάκελο, και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για 20 λεπτά στην πάνω σχάρα.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, ανοίγουμε τη λαδόκολλα, μεταφέρουμε ξανά το ταψί στον φούρνο, και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Κόβουμε το κεφάλι από το λαβράκι, το ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο, και κρατάμε τα δύο φιλέτα.

Για τη σάλτσα λεμονιού

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρασί, και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ του.
  • Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι του κρασιού το νερό, το κορν φλάουρ και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Σπάμε τον κύβο με τα χέρια μας, και τον ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με το κορν φλάουρ στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Σβήνουμε τη φωτιά μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα, προσθέτουμε το μέλι για να ισορροπήσουμε την οξύτητα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.

Για το σερβίρισμα

  • Μοιραζουμε τα λαχανικά σε 2 πιάτα, και τοποθετούμε από πάνω το φιλέτο από το μισό ψάρι σε κάθε πιάτο.
  • Περιχύνουμε με τη σάλτσα λεμονιού, πασπαλίζουμε με φρέσκο θυμάρι, και σερβίρουμε με 1 φέτα λεμονιού.

akispetretzikis.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook