Κυβερνοεπίθεση: Το παιχνίδι των χάκερ, ο φόβος για τις πανελλήνιες και για την εκλογική διαδικασία – «Μας έπιασαν στον ύπνο» λέει ο Σφακιανάκης

κυβερνοεπίθεση-το-παιχνίδι-των-χάκερ-1701708

Τα πάνω κάτω έφερε η «κυβερνοεπίθεση» στην πλατφόρμα για την Τράπεζα Θεμάτων, στη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης.

Όπως είπε: «Μας έπιασαν στον ύπνο οι χάκερς. Ήταν ένα πάρα πολύ απλό χτύπημα, δεν ήθελε καμία δεξιότητα. Νοικιάζεις υπολογιστές από το «σκοτεινό διαδίκτυο» και χτυπάς με ερωτήματα στους server. To υπουργείο θα πρέπει να ενδυναμώσει την υποστήριξή του σε θέματα υπολογιστικά και να δούμε σοβαρά τις πανελλήνιες που έρχονται γιατί δεν είναι τόσο απλά. Αυτό που βλέπω είναι ότι δεν υπάρχουν bandwidth για να αντέξει το σύστημα.

Σε περίπτωση που οι χακερς σήμερα πέτυχαν, έχουν γλυκαθεί και θα κοιτάξουν να κάνουν – μακάρι να μην κάνουν – κι άλλο παιχνίδι» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης.

Η εκλογική διαδικασία

Για πέντε χρόνια, από το 2011 έως το 2016 ο Μανώλης Σφακιανάκης ήταν στο υπ. Εσωτερικών στις εκλογές, σε περίπτωση «χτυπήματος» από χάκερς.

«Μέχρι τότε ήταν όλα καλά και είχαμε πάρει και συγχαρητήρια από τους χάκερς… Η εκλογική διαδικασία πάντα ήταν ένα τεστ. Πάντα φοβόμαστε μην γίνει χτύπημα. Οι εκλογές είναι διασφαλισμένες αλλά με τους χάκερς δεν ξέρεις ποτέ. Είναι μία ασύμμετρη απειλή που δεν έχει όρους και όρια» επεσήμανε.

Αστοχία του υπουργείου η σημερινή ανακοίνωση

«Πάντα κινδυνεύεις και ποτέ δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης σχολιάζοντας ως αστοχία την ανακοίνωση του υπουργείου. Όπως είπε: δεν μπορείς να πεις ποτέ σε ένα σύστημα υπολογιστικό πως δεν κινδυνεύεις. Ασφαλής υπολογιστής θα πρέπει να μάθουν αυτοί που βγάζουν ανακοινώσεις πως είναι ο κλειστός υπολογιστής και βγαλμένος από την πρίζα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook