Κύθηρα: Καταγγελία για τουρκικό αλιευτικό στα ανοιχτά του νησιού – Τι απαντά το Υπουργείο Ναυτιλίας | Video

κύθηρα-καταγγελία-για-τουρκικό-αλιευ-1700901

Αλιευτικά σκάφη από την Τουρκία εθεάθησαν να ρίχνουν δίχτυα ακόμα και ανοιχτά των Κυθήρων, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Κυριακής (28/05), με το Υπουργείο Ναυτιλίας να προβαίνει σε διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει στο OPEN, ο Γιώργος Κοντολέων, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Κυθήρων, το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου 10 ημέρες και απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες.

«Τα τουρκικά αλιεύτηκα περνάνε πολύ κοντά στη στεριά. Εάν εμείς περνούσαμε τόσο κοντά στην Τουρκία, σίγουρα θα μας είχαν βυθίσει… Και δεν θα πηγαίναμε και εκεί», είπε ο ίδιος.

«Πάντα υπάρχει ένας φόβος, γιατί περνάνε;», σημείωσε ο Γιώργος Κοντολέων, ενώ ανέφερε πως τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη έριξαν και δίχτυα στα ανοιχτά των Κυθήρων.

Η απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας

Το Υπουργείο Ναυτιλίας απάντησε για το προαναφερθέν περιστατικό, κάνοντας λόγο για ρυμουλκά σκάφη, στα οποία έχουν γίνει διοπτεύσεις των εν λόγω ρυμουλκών τόσο από εναέρια, όσο και από θαλάσσια μέσα του Λιμενικού.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Ναυτιλίας τονίζει, το μεσημέρι της Κυριακής (28/05), πως, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αφορούν σε υποτιθέμενη αλιεία τουρκικών αλιευτικών σκαφών σε ελληνικά χωρικά ύδατα, διευκρινίζεται πως – κατά τον μήνα Μάιο – διέρχονται, από το Αιγαίο αλλά και από το Ιόνιο, τουρκικά και αλβανικά ρυμουλκά αντίστοιχα. Αυτά φέρουν κενούς κλωβούς με προορισμό την κεντρική Μεσόγειο.

Τα εν λόγω ρυμουλκά κινούνται με χαμηλές ταχύτητες (2-3 κόμβους), πρέπει να είναι αδειοδοτημένα από τον ECCAT και μεταβαίνουν στην Κεντρική Μεσόγειο για να μεταβιβάσουν στους κλωβούς τους ζωντανό ερυθρό τόνο. Αυτό θα αλιευθεί από αδειοδτημένα γρι-γρι. Εν συνεχεία, περίπου στα τέλη Ιουνίου, θα διέλθουν πάλι το Αιγαίο προκειμένου να μεταφέρουν τον τόνο στις φάρμες πάχυνσης της Τουρκίας.

Πάντως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν γίνει διοπτεύσεις των εν λόγω ρυμουλκών τόσο από εναέρια, όσο και από θαλάσσια μέσα του Λιμενικού.

Πηγή:ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook