Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκβιασμοί, οι εκλογές και η απογοήτευση των γαλάζιων στελεχών

κυριάκος-μητσοτάκης-οι-εκβιασμοί-οι-ε-1566205

Σπασμωδικές κινήσεις και άμυνα δια της επιθέσεως. Αυτή ήταν η εκτίμηση πολλών στελεχών, μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που υπήρξαν αυτήκοες μάρτυρες της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο κορυφαίο κομματικό όργανο. Μία ομιλία, στην οποία, αν και σήκωσε εξαιρετικά υψηλά τους τόνους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν περιελάμβανε καμία νέα είδηση σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η μόνη αναφορά που προκάλεσε εύλογες συζητήσεις και μία σχετική αναστάτωση στο γαλάζιο ακροατήριο, ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στο κλείσιμο της Συνεδρίασης. Όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε «Κάποιοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να πουν ότι η σημερινή μου ομιλία ήταν η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Τους απαντώ ότι για εμένα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογες του 2023 ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου του 2019. Γιατί η καλύτερη προετοιμασία εκλογών είναι το πλούσιο έργο το οποίο έχουμε παράγει αυτα τα 3,5 χρόνια».

Άλλοι χαρακτήρισαν την αναφορά «έξυπνη». Άλλοι «ενδιαφέρουσα». Όλοι, πάντως, συμφώνησαν ότι ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, αρκούμενος να μιλήσει μόνο για «εκλογές το 2023».

Στο σύνολό της η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, πάντως, είχε στόχο να ανατάξει το ηθικό της φιλελεύθερης παράταξης και των οργανωμένων στελεχών αλλά και να θέσει το πλαίσιο των διλημμάτων της κάλπης.

Σε μία ενδιαφέρουσα αποστροφή του, δε, εμφανίστηκε να απαντάει στα σενάρια και τις φήμες περί σεναρίων για την επόμενη μέρα των εκλογών, χωρίς τον ίδιον στο τιμόνι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Ποια παράταξη απέδειξε ότι μπορεί στην πράξη να ενισχύσει το εισόδημα; Η ΝΔ με το χειροπιαστό έργο ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κλειστές τράπεζες; Ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται τις κρίσεις θωρακίζοντας την πατρίδα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής κυβέρνησης ΝΔ ή ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η μάχη που ξέσπασε εσχάτως μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του επιχειρηματία Βαγγ. Μαρινάκη έχει μετατραπεί σε πόλεμο, αλλά και ότι ο ίδιος, θα τον ενσωματώσει στα προεκλογικά του επιχειρήματα, περί «εκβιασμών που του ασκούνται από επιχειρηματικά συμφέροντα». «Η ΝΔ και εγώ είμαστε εμπόδιο σε κάποιους ισχυρούς αλλά λίγους. Δεν πειράζει. Μας αρκεί που είμαστε με τους πολλούς και στο όνομά τους δηλώνω ότι δεν θα δεχθούμε καμία υπονόμευση. Κανένα φρένο στις αλλαγές που δεσμευτήκαμε. Άλλο το τερέν της πολιτικής άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων. Όποιος τα μπερδεύει μετατρέπει σε αρένα τη δημόσια ζωή. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τους επιχειρηματίες τους θέλει συμμάχους, ούτε υποβολείς ούτε ρυθμιστές τους θέλει και τους ανέχεται. Προς κάθε κατεύθυνση ο καθένας στο ρόλο του», είπε.

Όσοι πάντως ανέμεναν κάποια ουσιαστική τοποθέτηση σε σχέση με τις υποκλοπές, μάλλον έφυγαν απογοητευμένοι, αφού ο κ. Μητσοτάκης περιορίστηκε να επιτεθεί για μία ακόμη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα, και μάλιστα με υψηλούς τόνους, μιλώντας για ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από την μιζέρια και ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής».

Μνημόνευσε, δε, ( για ευνόητους λόγους ) τον ιδρυτή της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τη ρήση του «θέλουν να πειστεί ο λαός ότι είναι στηρίγματα της δημοκρατίας αυτοί ακριβώς που την απειλούν» για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΑ ότι μπερδεύει συνειδητά τις νόμιμες επισυνδέσεις μιας κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε. Για να προσδώσει, δε, μεγαλύτερη έμφαση, υπενθύμισε και τη γνωστή φράση που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «Δεν μασάμε».

Παράλληλα, έσπευσε να αποκλείσει κάθε σενάριο συνεργασίας για συγκρότηση κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα περί “καθαρών λύσεων” και “αυτοδύναμης ΝΔ”.

Παρά τους υψηλούς τόνους, ωστόσο, η αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ, με υπουργούς και βουλευτές να παραδέχονται ότι δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η ιστορία, με την κυβερνητική πλειοψηφία να αναμένει κάθε Σαββατοκύριακο τις αποκαλύψεις των ΜΜΕ για να σχεδιάσει την αντίδρασή της. Μετά τη χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη, δε, ακούνε με μεγαλύτερη προσοχή τις φήμες περί προσφυγής στις κάλπες ακόμα και στις αρχές του 2023, παρ ότι είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει πάση θυσία να αξιοποιήσει όλο τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook