Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές»

κυριάκος-μητσοτάκης-δεν-θα-ήθελα-να-δ-1138586

Tην απόφαση της Ε.Ε. να διαπραγματευτεί συλλογικά την αγορά των εμβολίων υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας πως οι μικρότερες χώρες της Ενωσης θα είχαν αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αν καλούνταν να διαπραγματευτούν μόνες τους.

Στον απόηχο της κριτικής που έχουν δεχθεί οι Βρυξέλλες, με επίκεντρο τη διατάραξη της αλυσίδας παραδόσεων από την AstraZeneca, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η στρατηγική που ακολουθήθηκε ήταν η σωστή.

«Μπορώ να σας πω ότι ως μικρή χώρα, δεν θα ήθελα να διαπραγματευτώ κατά μόνας με τις μεγάλες φαρμακευτικές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Είμαι χαρούμενος που η Ευρώπη διαπραγματεύτηκε συλλογικά. Ναι, υπήρξαν περιπλοκές και υπήρξαν προβλήματα, αλλά ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα».

O κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αποκομίσει τον αριθμό των εμβολίων που τώρα έχει εξασφαλίσει αν δεν υφίστατο η κεντρική αγορά και διανομή με βάση τον πληθυσμό κάθε χώρας-μέλους, και το ίδιο πιθανότατα ισχύει και για τα μικρότερα κράτη της ΕΕ, από την Πορτογαλία έως την Εσθονία, αλλά ακόμη και για μεγαλύτερα μέλη, όπως η Ιταλία.

«Μπορεί κανείς να συζητήσει σχετικά με την παράδοση [των εμβολίων] και εάν έγινε ο σωστός χειρισμός όχι όμως να αμφισβητήσει την κύρια απόφαση,» είπε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε μάλιστα ότι είναι αρκετά ικανοποιημένος με την εν γένει ανταπόκριση της Ελλάδας στην πανδημία, καθώς η χώρα έχει καταγράψει αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, παρά την πρόσφατη αύξηση και ένα σύστημα υγείας σημαντικά αποδυναμωμένο από την κρίση χρέους που διήρκεσε ολόκληρη δεκαετία.

Αισιοδοξία για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε επίσης ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι, δηλώνοντας ότι ο ταχύς εμβολιασμός στις αγορές-κλειδιά όπως η Βρετανία και το Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για την ανόρθωση της χειμαζόμενης τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα από πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι «πέρυσι φτάσαμε στο 20-25% αυτού που θα αποκομίζαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φτάσουμε στο 50% ενός κανονικού έτους, θα μιλάμε για 100% αύξηση από πέρσι.»

«Κατά βάση εξαρτόμαστε από τον ρυθμό εμβολιασμού των κύριων αγορών μας», παραδέχθηκε. «Για παράδειγμα το Ισραήλ είναι πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα, και εάν το 70% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαρτίου, θα μας είναι ευκολότερο να ανοίξουμε σταδιακά [τα σύνορα] για τους Ισραηλινούς που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ταξιδέψουν.»

Σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού που πρότεινε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να είναι υποχρεωτικό για τους επισκέπτες φέτος.

Πηγή: kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook