Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είδα όση στήριξη θα ήθελα από τους Ευρωπαίους

κυριάκος-μητσοτάκης-δεν-είδα-όση-στήρ-911689

«Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών. Η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, αλλά δεν είδα όση στήριξη θα ήθελα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Για την ένταξη Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ίδιες θέσεις, ενώ υπογράμμισε πως υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία από το Συμβούλιο Κορυφής.

Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Ευρώπη ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σημείωσε στη συνέχεια πως μετά από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας: «Κινηθήκαμε με σχέδιο στο μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στην φύλαξη των συνόρων.

«Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν», τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και σημείωσε ότι το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ.

Χαρακτήρισε πάντως, λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι. Τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και η στρατηγική σχέση με την Ελλάδα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Για Βόρεια Μακεδονία

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και την εμπλοκή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική – τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα». Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μειώσεις των πόρων για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή.

Οποιαδήποτε υποχώρηση στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα οδηγήσει σε εκπτώσεις σε φιλόδοξες πολιτικές όπως τόνισε η πλειοψηφία των κρατών μελών στη Σύνοδο, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως η ατζέντα της Κομισιόν για μεταναστευτική πολιτική, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι φιλόδοξη. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε μείωση των πόρων για τους δύο βασικούς πυλώνες», σημείωσε.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook