Κυριάκος Κώτσογλου: Το 2023 θα είναι εξαιρετική χρονιά – Προσοχή στον υπερτουρισμό

κυριάκος-κώτσογλου-το-2023-θα-είναι-εξαιρ-1558370

Αισιόδοξος για την επόμενη τουριστική σεζόν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να αποφύγουμε φαινόμενα υπερτουρισμού, εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη. Ο κ. Κώτσογλου θα συμμετάσχει τις επόμενες ημέρες σε μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίας, την World Travel Market (WTM):

«Το Σάββατο φεύγουμε για την WTM, στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη έκθεση του χρόνου που χαρακτηρίζεται ως «χρηματιστήριο» του τουρισμού. Εκεί εμείς στοχεύουμε στο να βραβευθούμε. Η Κρήτη έχει προσκληθεί σε μια βράβευση που θα γίνει μεταξύ ελληνικών προορισμών, στις κατηγορίες καλύτερος περιπατητικός προορισμός, καλύτερη γαστρονομική περιφέρεια και καλύτερη περιφέρεια τουριστικά ως σύνολο. Την επόμενη μέρα θα παρουσιάσουμε την Κρήτη των τεσσάρων εποχών και την τελευταία ημέρα πάλι θα παρουσιάσουμε το νησί μας σε bloggers και δημοσιογράφους», είπε ο κ. Κώτσογλου.

Η WTM, μαζί με αντίστοιχες εκθέσεις σε Γαλλία, Γερμανία και, μέχρι πρόσφατα, Ρωσία, θεωρούνται κάτι σαν «χρηματιστήριο» για τις τουριστικές περιοχές:

«Από τον αριθμό των tour operators που θα έρθουν στο περίπτερό μας βγάζουμε ένα συμπέρασμα για το πώς θα κυλήσει η επόμενη σεζόν. Το γεγονός ότι ήδη μας έχουν ζητήσει συνάντηση η Cyprus Airways, η Jet2, ότι η Expedia έρχεται σε μας και από το σύνολο των ραντεβού που έχουμε στο booth μας, δείχνει το ενδιαφέρον τους για τον προορισμό. Θεωρώ ότι το 2023 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά, αλλά θα το δούμε στην έκθεση».

Προειδοποίηση για τον υπερτουρισμό

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επισήμανε ότι δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς μια κατά τα άλλα πετυχημένη χρονιά είχε και σημάδια δυσαρέσκειας από κάποιους επισκέπτες:

«Τα φαινόμενα υπερτουρισμού μετατρέπουν τους ανθρώπους που έρχονται εδώ με μεγάλες προσδοκίες, σε μέτριες ή κακές εμπειρίες. Ενώ περιμένεις να δημιουργήσεις οπαδούς και «ιεραπόστολους» που θα μεταλαμπαδεύσουν το όραμα μιας υπέροχης Κρήτης, βλέπεις ανθρώπους που παραπονιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό μας κάνει κακό. Μπορεί η Κρήτη να συνεχίζει να κάνει μεγάλα νούμερα, αλλά χάνουμε τον κόσμο που έχει εισπράξει αρνητική ή μέτρια εμπειρία και πρέπει να το προσέξουμε», είπε ο κ. Κώτσογλου, προσθέτοντας ακόμα ότι πρέπει να προφυλαχθεί η αυθεντικότητα και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού, αν θέλουμε να έχουμε μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη:

«Μπορεί να έκλεισε ο Οκτώβριος με αυξημένες εισπράξεις και αφίξεις, αλλά εμείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τον τουρισμό του 2030, γιατί εδώ θα είμαστε κι εμείς και τα παιδιά μας, στη μικρή μας ήπειρο όπως τη λένε οι ξένοι. Και αν έχουμε συμβάλει στο να αλλάξει η τοπογραφία και η αυθεντικότητά της, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, όλοι, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Πρέπει να προφυλάξουμε την αυθεντικότητά μας».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook