Κυριάκο, εσύ Σούπερ Σταρ…

κυριάκο-εσύ-σούπερ-σταρ-920469

Τα είπε όλα ο Κυριάκος στην ΔΕΘ.

Μια ώρα ομιλία στο Βελλίδειο, πενήντα ερωτήσεις και οι απαντήσεις του, στη συνέντευξη τύπου.

Μόνος στο τραπέζι .Ένα σήμα του τύπου, «εγώ είμαι ο σταρ». Σημειώστε το.

Σου λέει, τα κέρδη δικά μου, οι ζημιές δικές μου. Καθαρό το λες.

Να σας πω εγώ τι κατάλαβα;

1. Το μεγάλο επικοινωνιακό ποντάρισμα του Μητσοτάκη γίνεται στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις τις νέες τεχνολογίες και τις μικρές μειώσεις φόρων. Κερδίζει χρόνο μέχρι να φανεί πού θα το πάει, αλλά και μέχρι να δει και ο ίδιος αν θα καταφέρει να κάνει πιο ουσιαστική μείωση φόρων (ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος), την οποία αναβάλλει για το μέλλον και ανάλογα με τις κρατικές εισπράξεις.

2. Δεν απάντησε καθαρά, γιατί δεν διεκδικεί τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων νωρίτερα απ’ όσο προβλέπει η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον εγκατέλειψε την προσπάθεια να χρησιμοποιήσει για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τις επιστροφές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFA). Προσαρμόστηκε στην εντολή των Ευρωπαίων ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να πάνε μόνο σε επενδύσεις – κι αυτό υπό προϋποθέσεις.

3. Πολύ επιφυλακτικός για το προσφυγικό («θα θέσουμε τις απόψεις μας») και για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 20-23 Σεπτεμβρίου. Βάζει μπροστά τη σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας και αποφεύγει να μιλήσει για τα ελληνοτουρκικά. Ειδικά για το προσφυγικό προσπαθεί να γίνει η «ντουντούκα» των Ευρωπαίων (ότι η Τουρκία έχει πάρει πολλά λεφτά και πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της) και ζητάει από ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν κάποιους ασυνόδευτους ανηλίκους για να έχει κάτι να πουλήσει κι αυτός. Με άλλα λόγια, πολιτική Τσίπρα!

4. Φαίνεται ότι κάνει πίσω και δεν θα υποβάλει το (βλακώδες) αίτημα για δανεισμό των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

5. Άνοιγμα των πανεπιστημίων στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά αντικείμενα ή να τα παραγγέλνουν, και ίδρυση ξενόγλωσσων τμημάτων για προσέλκυση ξένων φοιτητών και μεταπτυχιακών.

6. Αναβάλλονται οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να υπάρξει «καλύτερη προετοιμασία». Αναγνωρίζει πάντως ότι πολλές αλλαγές που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν σωστές.

7. Δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει για τις τιμές των καυσίμων και για το πετρέλαιο θέρμανσης εν όψει του χειμώνα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κρατήσει την αύρα της εκλογικής νίκης για καιρό. Ο ίδιος είπε ότι πολλοί τον ψήφισαν με δισταγμό και δεν έχει καμιά διάθεση να δώσει στον Τσίπρα την ευκαιρία να ανασάνει πολιτικά πολύ νωρίς. Έτσι λοιπόν από τη μια διαψεύδει το ενδεχόμενο να κάνει εκλογές νωρίτερα για να «κάψει» την απλή αναλογική όσο έχει το πάνω χέρι, αλλά από την άλλη θέλει να είναι έτοιμος – και να διατηρήσει ενεργά προεκλογικά όπλα:

● Δεν θα καταργήσει κανένα επίδομα.

● Θέλει να απλοποιήσει το σύστημα απονομής συντάξεων.

● «Ναι» στις προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι» στον κανόνα «ένα προς πέντε», αλλά «εξορθολογισμός» των προσλήψεων.

● Δεν βάζει επικοινωνιακά μπροστά τις πιθανές διώξεις για διάφορα θέματα και περιορίζεται να λέει πως είναι δουλειά τις Δικαιοσύνης. Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να τα κάψει πρόωρα.

● Υπόσχεται να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και καλεί τις τράπεζες να ξεκινήσουν τους πλειστηριασμούς από οφειλέτες που δεν ανήκουν στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες

Αν προσπάθεια του Μητσοτάκη να μην δημιουργήσει κανενός είδους σοβαρή κοινωνική δυσαρέσκεια πετύχει, μάλλον θα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα του Τσίπρα το επόμενο διάστημα. Αν δεν βρει έδαφος για αντιπολίτευση σε θέματα που να αφορούν κοινωνικά στρώματα και μείνει σε κλίμα εσωστρέφειας για κάμποσους μήνες, απλώς θα χάσει πολύτιμο πολιτικό χρόνο και δεν είναι απίθανο να «αιφνιδιαστεί» με πρόωρες εκλογές πολύ πιο νωρίς, απ’ ό,τι τις περιμένει…

Υ/Γ: Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το… τρελό γλείψιμο που πέφτει στον Κυριάκο από τα περισσότερα ΜΜΕ.

Γράφει ο Αντώνης Δελλατόλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook