Κύπρος: Ψήφο κατά συνείδηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση αποφάσισε το ΔΗ.ΣΥ

κύπρος-ψήφο-κατά-συνείδηση-και-υπεύθυ-1624526

Σε βαρύ κλίμα με εντάσεις, αντεγκλήσεις, έντονα στοιχεία διχασμού και χωρίς τελικά τον Νίκο Αναστασιάδη, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗ.ΣΥ. που κράτησε πάνω από 7 ώρες.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και το ΔΗ.ΣΥ. να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση, παραμένοντας υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Σε μια έντονη συζήτηση εντός της αίθουσας με τις τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Γραφείου, επεισόδιο προκλήθηκε όταν αποδοκιμάστηκε έντονα ο Υπουργός Παιδείας και πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, όταν πρότεινε τη στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο 2ο γύρο των εκλογών.

Μερίδα μελών του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, προπηλάκισαν τον Υπουργό φωνάζοντάς του «τέρμα οι αποστάτες», ενώ τον εξύβρισαν και τον αποδοκίμασαν κάνοντας λόγο για προδοσία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κλείνοντας τις εργασίες τόνισε ότι «είμαστε νικητές, γιατί δεν βρέθηκε ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου να πει πως τούτο το περήφανο κόμμα θα πάει να γίνει ουρά είτε προς το ΑΚΕΛ είτε προς την κοινοπραξία υπό τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατεβήκαμε για να κερδίσουμε με τις θέσεις μας. Ο κυπριακός λαός μας κατέταξε στην αντιπολίτευση. Γιατί να μη σεβαστούμε την άποψη του λαού; Για να μοιραστούμε υπουργεία; Το κόμμα το ενώνεις πάνω σε αρχές και πολιτικές, όχι με τις οποιεσδήποτε καρέκλες του οποιουδήποτε. Σε αυτές τις εκλογές ξανακερδίσαμε την ταυτότητα μας σαν περήφανοι Συναγερμικοί. Μην ασχολείστε με τους διασπαστές, γιατί τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει κάποτε η ιστορία, τους προδότες ποτέ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες μεταξύ των στελεχών της ηγεσίας του Συναγερμού και του Προέδρου Αναστασιάδη, η κατεύθυνση που υπέδειξε ο Πρόεδρος ήταν ψήφο κατά βούληση, με σαφή προσανατολισμό προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά χωρίς συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Σκοπός, όπως σημειώνουν στελέχη του ΔΗΣΥ, ήταν να ανακοπεί ο δρόμος για την άνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία.

Το ΔΗΣΥ επιθυμούσε να παραμείνει ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, ενώ στα θέματα οικονομίας η στάση του κόμματος θα καθορίζεται από το πρόγραμμα του και κατά πόσο θα υπάρχει σύγκλιση με την κυβέρνηση, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση, όποιος και αν εκλεγεί.

Η συγκεκριμένη θέση εκτιμήθηκε πως θα διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος σε μια κρίσιμη περίοδο για το πολιτικό του μέλλον, μετά την ιστορική ήττα που υπέστη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για Πρόεδρος της Κύπρου δεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο.

Αίσθηση πάντως προκλήθηκε από την ευρεία στήριξη από τα μέλη του ΠΓ του ΔΗΣΥ στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, που σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ η στήριξη στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ άγγιξε το 80% των ομιλητών.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook