Κυκλώνες: «Βαφτίσια» α λα ελληνικά – Γιατί επιστρατεύεται το ελληνικό αλφάβητο για τα ονόματα

κυκλώνες-βαφτίσια-α-λα-ελληνικά-γι-1116779

Πονοκέφαλο στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό προκαλούν όχι μόνο οι επιπτώσεις του ακραίου καιρικού φαινομένου, αλλά και κάτι πιο απλό. Το τελευταίο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου υπενθυμίζει ότι οι επιλογές για τις ονομασίες των επόμενων δύσκολων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως οι κυκλώνες, έχουν στενέψει. Έτσι οι επιστήμονες, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», έστρεψαν το βλέμμα τους στο ελληνικό αλφάβητο και θα είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που το κάνουν.

Το 2020 βαρύνεται εκτός από τα δεινά που προκάλεσε ο κορονοϊός και με τις έντονες μετεωρολογικές μεταβολές που έπληξαν πολλές περιοχές του πλανήτη και φυσικά δεν έμεινε εκτός και η Ελλάδα. Τη μερίδα του λέοντος όμως την έχει η περιοχή του Ατλαντικού, που έσπασε ένα αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών. Ο αριθμός των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων ξεπέρασε τις 21. Η επόμενη κίνηση για τους επιστήμονες ήταν να αναζητήσουν νέα κωδικά ονόματα. Επιστροφή στην ελληνική αλφάβητο είχαν κάνει και το 2005 όταν οι καταιγίδες είχαν φτάσει τις 27.

Η λίστα ονομάτων στις τροπικές καταιγίδες στη λεκάνη του Ατλαντικού συντάσσεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στην Αμερική είχε τονίσει σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ότι «σε περίπτωση που σε μια σεζόν χρειαστεί να κατονομαστούν περισσότεροι από 21 τροπικοί κυκλώνες στη λεκάνη του Ατλαντικού, οι επιπλέον θα λάβουν το όνομά τους από την ελληνική αλφαβήτα. Έτσι, η επόμενη καταιγίδα, η 22η στη σειρά που «χτύπησε» την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο, πήρε το όνομά της από το πρώτο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, Alpha και θα ακολουθήσει το Beta.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook