Κύκλωμα τοκογλυφίας στην Κρήτη: Κεντρικό ζητούμενο να «ανοίξουν κι άλλα στόματα»

κύκλωμα-τοκογλυφίας-στην-κρήτη-κεντρ-1473191

Στο απειροελάχιστο αποτυπώνει τα όσα συνέβαιναν στο Ηράκλειο η δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για τις τοκογλυφίες, τις εκβιάσεις και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως πιστεύουν στελέχη της υπηρεσίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα όμως κατατείνουν και τα μηνύματα που αυτές τις ημέρες έχουν σταλεί στα δημοσιογραφικά γραφεία από ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι ήξεραν αλλά δεν μιλούσαν από φόβο ή για να μην μπλέξουν. «Να πάτε να καταθέσετε» είναι η προτροπή, όμως διστάζουν…

Tέσσερις εκ των οκτώ κατηγορουμένων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου πήραν το δρόμο για τις φυλακές και αναμένεται να διαμοιραστούν σε Αλικαρνασσό, Νεάπολη και Χανιά.

Οι κατηγορούμενοι στη δικογραφία είναι 11, θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι δικαστικές Αρχές θα διερευνήσουν ποινικά το ρόλο κι άλλων προσώπων, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται σε συνομιλίες και καταθέσεις λόγω της εμπλοκής τους σε «μεσολαβήσεις» αλλά και σε κόλπα «μαγικά», σαν αυτά που βγάζουν από τις μαύρες λίστες του Τειρεσία οφειλέτες και τους καθιστούν καθ’ όλα ικανούς για τη λήψη τραπεζικών δανείων με σκοπό την εξόφληση των τοκογλυφικών δανεισμών.

«Εκεί έξω υπάρχει πολύς πόνος και σήψη…» τόνισε αστυνομική πηγή που έχει άριστη γνώση της δικογραφίας καθώς και άλλων καταστάσεων, άμεσα σχετιζόμενων με την υπόθεση, οι οποίες ωστόσο δεν ήταν δυνατόν δικονομικά και ηθικά να συμπεριληφθούν στη δικογραφία που ήδη έχει πάρει το δρόμο της δικαστικής διερεύνησης.

Και ο δρόμος αυτός προδιαγράφεται μακρύς και ανηφορικός. Όταν ακούγεται ότι είχαν δανείσει με τοκογλυφικούς όρους το …μισό Ηράκλειο, εύλογα διερωτάται κάποιος: «και γιατί οι παθόντες είναι μόνο τόσοι; Πού είναι οι άλλοι; Γιατί δεν καταθέτουν;».

Και αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στην όλη υπόθεση, αν φυσικά το κυρίαρχο ζητούμενο είναι η «κάθαρση»: να ανοίξουν στόματα εκεί που πρέπει, ενώπιον δηλαδή των αρμόδιων Αρχών, με την κατάλληλη νομική προστασία.

Αστυνομικές πηγές επισημαίνουν ότι έχουν περιέλθει σε γνώση τους πληροφορίες που αναφέρουν ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι και τις απολογίες των κατηγορουμένων επιχειρήθηκε ακόμα και να χειραγωγηθούν μάρτυρες-παθόντες με σκοπό την ανάκληση των καταθέσεων ή το «στρογγύλεμα» των όσων έχουν περιγράψει.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook