Κυκλικοί κόμβοι: Πώς οδηγούμε με ασφάλεια και τι προβλέπει ο ελληνικός Κ.Ο.Κ.

κυκλικοί-κόμβοι-πώς-οδηγούμε-με-ασφάλ-1748347

Οι κυκλικοί κόμβοι αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια και διευκολύνουν τη ροή της κυκλοφορίας, γι αυτό και είναι πολύ δημοφιλείς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα δεν έχουν τόσο μεγάλη…πέραση, ωστόσο στη Γαλλία αναλογεί ένας κυκλικός κόμβος ανά 21 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, ενώ στο Παρίσι βρίσκεται και ο παλαιότερος τέτοιος κόμβος με επίκεντρο την Αψίδα του Θριάμβου.

Πολλοί οδηγοί στη χώρα μας δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες προσέγγισης και κίνησης εντός ενός κυκλικού κόμβου, γι αυτό και συχνά παρατηρούμε στις πλατείες ένα πραγματικό κυκλοφοριακό αλαλούμ με αποτέλεσμα συγκρούσεις και ατυχήματα. Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπει ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και ποια είναι τα μυστικά της ασφαλούς οδήγησης σε κυκλικούς κόμβους.

Όταν προσεγγίζουμε μία πλατεία, μειώνουμε την ταχύτητα και βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο σε εισόδους κυκλικών κόμβων, όπου υπάρχουν διαβάσεις πεζών!

Η προτεραιότητα ανήκει στα οχήματα, που κινούνται εντός του κόμβου και όχι σε αυτά που εισέρχονται από δεξιά, εκτός και αν υπάρχουν πινακίδες που ρυθμίζουν διαφορετικά την κυκλοφορία.

Δεν διεκδικούμε πεισματικά την προτεραιότητα, ακόμη και αν μας ανήκει, επειδή πολλοί οδηγοί την παραβιάζουν από άγνοια του Κ.Ο.Κ. Σε περιπτώσεις που βλέπουμε ανασφαλείς οδηγούς, καλό είναι να συνεννοούμαστε με τα μάτια μαζί τους, ώστε να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις.

Φλας, επιλογή λωρίδας

Δεν χρησιμοποιούμε φλας κατά την είσοδό μας σε μία κυκλική πλατεία, αντιθέτως βγάζουμε φλας, όταν αλλάζουμε λωρίδα εντός του κόμβου και πριν την έξοδο από αυτόν.

Επιλέγουμε την εξωτερική (δεξιά) λωρίδα κίνησης, όταν μπαίνουμε σε έναν κυκλικό κόμβο και γνωρίζουμε, ότι θα βγούμε πάλι σε μία από τις επόμενες δύο εξόδους. Αν θέλουμε να κάνουμε αναστροφή και να βγούμε π.χ. στην τελευταία έξοδο, επιλέγουμε αρχικά την εσωτερική (αριστερή) λωρίδα κίνησης και αλλάζουμε έγκαιρα λωρίδα χρησιμοποιώντας το φλας.

Αποφεύγουμε τις σφήνες και τις απότομες αλλαγές λωρίδας, για να κερδίσουμε λίγα μέτρα και δείχνουμε υπομονή, όταν υπάρχει κάποιο μποτιλιάρισμα.

ieidiseis.gr

One thought on “Κυκλικοί κόμβοι: Πώς οδηγούμε με ασφάλεια και τι προβλέπει ο ελληνικός Κ.Ο.Κ.

  1. ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΕ ΚΥΚΛΙΚΟ ΚΟΜΒΟ.
    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ.
    ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΑΒΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΛΑΣ (ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ¨»ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΙ»,
    ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΑΝΑΒΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΛΑΣ ( ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ, ΠΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΟΥΝ ΤΑ ΦΛΑΣ), ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΦΛΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΕΞΟΔΟ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook