Κρήτη | «Ζεσταίνεται» εκ νέου η αγορά ελαιόλαδου – Παραμένουν ψηλά οι τιμές

κρήτη-ζεσταίνεται-εκ-νέου-η-αγορά-ελ-1586321

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και πάλι το ενδιαφέρον στην αγορά έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, στο Νομό Ηρακλείου, αυτή την περίοδο, «αναπτερώνοντας» τις ελπίδες όλων για μία καλή πορεία, ενώ και οι τιμές παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα, ίσως λίγο πιο κάτω από την τιμή εκκίνησης.

Έτσι, στη φάση αυτή, η τιμή παραγωγού για τις περισσότερες ποσότητες κινούνται μεσοσταθμικά από τα 4,70 και τα 4,80 ευρώ μέχρι τα 5, ενώ υπάρχουν και κάποιες από τα 5 έως τα 5,10 ευρώ το κιλό.

Σε αυτό καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις κι «έσωσαν τη χρονιά», σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα, το δικό της ρόλο έπαιξε και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία, σε μία προβληματική χρονιά. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιόλαδου αγοράζονται, στη φάση αυτή, από την Πελοπόννησο.

«Στη συνέχεια, θα δούμε το θέμα της ανθοφορίας που θα μας απασχολήσει κιόλας το επόμενο διάστημα όπως και το τι θα δείξουν οι άλλες χώρες και κυρίως η Ισπανία», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και της Αγροδιατροφικής Μιχάλης Καμπιτάκης.

Σε ό,τι αφορά στον μεγάλο και καθοριστικό παράγοντα που λέγεται δάκος, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.

«Είναι σαφές ότι εάν για παράδειγμα κάνει έναν καύσωνα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Κανείς δεν το ξέρει αυτό, όμως. Πέρυσι δεν είχαμε μεγάλη διακύμανση, στην πορεία θα φανεί και φέτος. Πάντως από την Περιφέρεια, πέρυσι έγινε πολύ καλή δουλειά», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, επισήμανε ότι όσοι ψεκασμοί χρειαστούν, θα γίνουν κανονικά.

«Ήδη, βρισκόμαστε στη διαδικασία αυτή και από την 1η Μαρτίου, είμαστε στον «αέρα», γιατί θα χρειαστούμε χρόνο. Θέλουμε ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δουλέψουν δύο επιτροπές ενώ φάρμακα έχουμε ήδη, αλλά όχι για όλους τους ψεκασμούς», σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης, ενώ όπως είπε, θα γίνει νέος διαγωνισμός ύψους 2 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια θα ζητήσει έξτρα χρηματοδότηση από το Υπουργείο για να καλύψει τους ψεκασμούς στο Ηράκλειο.

Φέτος, έχει επικαιροποιηθεί και το μητρώο των ελαιοδέντρων και τα δέντρα είναι 3κ 700.000 στο νομό Ηρακλείου, ενώ τα επιπλέον υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας να φθάνει τα 17 εκ. 10.000…

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook