Κρήτη | Ξυλοκόπησαν ηλικιωμένη, αλλά η Αστυνομία δεν μπορούσε να παρέμβει λόγω έλλειψης προσωπικού

κρήτη-ξυλοκόπησαν-ηλικιωμένη-αλλά-η-α-1294247

Η αποψίλωση των αστυνομικών υπηρεσιών απειλεί την ασφάλεια των πολιτών.

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στελέχωσης στα περιφερειακά αστυνομικά τμήματα του Ρεθύμνου, που έχουν ως αποτέλεσμα να διακινδυνεύεται ουσιαστικά η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών ελλείψει δυνάμεων να παρέμβουν.

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος χάρη στην ψυχραιμία του ενός και μόνου αστυνομικού που ήταν παρών στο Α.Τ. Αμαρίου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Τι συνέβη; Το Α.Τ. Αμαρίου στον Φουρφουρά δέχθηκε καταγγελία από την κόρη ηλικιωμένης γυναίκας ότι σε χωριό της περιοχής η μητέρα της είχε χτυπηθεί από έναν άντρα σε κατάσταση μέθης (είναι πολύ στενός της συγγενής).
Ζήτησε, λοιπόν, η γυναίκα τη συνδρομή της αστυνομίας για να πάρει απάντηση πως στο Α.Τ. Αμαρίου εκείνη την ώρα βρισκόταν μόνο ένα άτομο, ο σκοπός, κι επομένως ήταν αδύνατο να αποχωρήσει κλείνοντας πίσω του την υπηρεσία! Ο δεύτερος αστυνομικός που κανονικά έπρεπε να είναι στην υπηρεσία, απουσίαζε δικαιολογημένα λόγω ασθένειας.

Έτσι, ο αστυνομικός του Αμαρίου ενημέρωσε άμεσα το κέντρο, δηλαδή το «100», ζητώντας να σταλούν δυνάμεις, ώστε να επιληφθούν του περιστατικού. Ωστόσο, η απάντηση, που έλαβε ήταν πως δυνάμεις διαθέσιμες δεν υπήρχαν, καθώς ήταν σε επιφυλακή υπό το φόβο επεισοδίων λόγω διαμαρτυριών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί επί της ουσίας να γίνει καμία ενέργεια την ίδια στιγμή και γι’ αυτό ο αστυνομικός – σκοπός φρόντισε να ενημερώσει την καταγγέλλουσα κόρη ότι η ηλικιωμένη μητέρα της πρέπει να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, όπερ και εγένετο.

Όπως λένε ασφαλείς πληροφορίες, μετά από επικοινωνία του αστυνομικού – που όντας κάτοικος της περιοχής είχε γνώση της ανθρωπογεωγραφίας – με οικεία συγγενικά πρόσωπα της παθούσας, βρέθηκε τρόπος η ηλικιωμένη, που έφερε τραύματα στο πρόσωπο και ήταν σε σοκ, να μεταφερθεί σε σπίτι με ασφάλεια, το οποίο ήταν κοντά στο αστυνομικό τμήμα, «οπότε ακόμα κι αν χρειαζόταν κάτι θα ήταν κοντά στην αστυνομία», συμπληρώνουν οι πηγές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο μεταξύ ο διοικητής του Α.Τ. Αμαρίου ξεκίνησε για να πάει στο τμήμα, ώστε να επιληφθεί του περιστατικού.

Στο μεταξύ, η παθούσα το ίδιο βράδυ δεν ήταν σε θέση να καταθέσει, κάτι που έγινε το επόμενο πρωί, του Σαββάτου, και λίγη ώρα αργότερα αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη της επίθεσης σε βάρος της ηλικιωμένης. Μάλιστα σήμερα Δευτέρα δικάστηκε στο αυτόφωρο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών με αναστολή (επομένως αφέθηκε ελεύθερος).

Το σοβαρά ερωτηματικά

Το περιστατικό που σας περιγράψαμε έληξε θεωρητικά «αίσια». Τα ερωτήματα, που το ακολουθούν, όμως, είναι πολύ μεγάλα.

  • Πως είναι δυνατόν να εμπιστευθεί την σωματική του ακεραιότητα ένας πολίτης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του όταν αυτό είναι πλήρως αποψιλωμένο από προσωπικό και επί της ουσίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του;
  • Πως είναι δυνατόν να αρνείται το κέντρο να στείλει δυνάμεις, τη στιγμή που ζητείται η συνδρομή τους; Με ποια κριτήρια κρίνεται η «σπουδαιότητα» ενός περιστατικού, που εν τέλει μπορεί να είναι και εξελισσόμενο;
  • Δεν υπήρχε η δυνατότητα να σταλεί δύναμη έστω από το γειτονικό Σπήλι ή από τα ΤΑΕ, που ο ρόλος τους είναι να περιπολούν στην ενδοχώρα ή ακόμα ακόμα και από την ΟΠΚΕ;
  • Κι εντέλει, είναι λογικό να ζητά η υπηρεσία τη συνδρομή δυνάμεων, που απέχουν μία και μιάμιση ώρα από το περιστατικό; Τι μπορεί να συμβεί στο μεταξύ;

Αμάρι και Σπήλι έχουν αστυνομικά τμήματα εντελώς υποστελεχωμένα. Για παράδειγμα, στο Αμάρι η οργανική δύναμη είναι 25 αστυνομικοί και σήμερα, μαζί με τον ίδιο τον διοικητή, υπηρετούν 14!

Θεωρητικά στην βραδινή βάρδια πρέπει να βρίσκονται σε υπηρεσία 3 άτομα, ένας ως σκοπός και δύο για τις περιπολίες. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να ισχύει πάντα, αφού και άδειες που δικαιούνται παίρνουν οι αστυνομικοί και έκτακτα περιστατικά που επιβάλλουν την απουσία τους συμβαίνουν (όπως μια ασθένεια).

Στην πραγματικότητα, η παρουσία ενός και μόνου ατόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πολύ συχνή, επομένως στην πράξη το Α.Τ. δεν μπορεί να παρέμβει και να παρέχει ασφάλεια στον πολίτη.

Ίδια κατάσταση περίπου ισχύει για το Α.Τ. Αγίου Βασιλείου στο Σπήλι, αλλά και για το Α.Τ. Ανωγείων. Δεν είναι σε καλύτερη μοίρα το Α.Τ. Μυλοποτάμου στο Πέραμα, που καλείται, μάλιστα, να διαχειριστεί μία ακόμα πιο «δύσκολη» περιοχή από άποψη παραβατικότητας.

Το γεγονός ότι το εν λόγω περιστατικό δεν είχε δυσάρεστες συνέπειες δεν είναι λόγος να μην βλέπουμε κατάματα το πρόβλημα. Γιατί μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί κάτι πολύ σοβαρό, που η άμεση αστυνομική συνδρομή να μπορούσε να το αποτρέψει, και τελικά να μην το προλάβει. Ας μην παίζουμε με τις πιθανότητες.

goodnet.gr

One thought on “Κρήτη | Ξυλοκόπησαν ηλικιωμένη, αλλά η Αστυνομία δεν μπορούσε να παρέμβει λόγω έλλειψης προσωπικού

  1. Ε βέβαια,όταν φυλάνε πολιτικά γραφεία,δημοσιογράφους κ.α.,πού να βρεθούν κάποιοι γιά να υπερασπιστούν τους πολίτες;Αν όμως,παρολ’ αυτά,τους καλούσαν γιά κάποιον που…κάπνιζε στο καφενείο,μέχρι και με ελικόπτερο θα τους πήγαιναν γιά να εισπράξουν ένα 500άρικο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook